usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
mühendislik ekonomisi - final - 2014-2015 güz
Mühendislik Ekonomisi

1. Yıllık %14 faizle 4 aylık vadelerle, 5 yıl boyunca her 4 ayda bir olmak üzere 1000 TL para yatırılıyor. Enflasyon oranı %9. Yıllık efektif faiz, reel faiz oranları, yatırılan paranın 5 yıl sonraki değeri ve kazanılan reel faiz miktarı sorulmuş.

2. Yıllık elektrik ihtiyacı 2 milyon kW olan bir firmaya kullandığı tek tarife yerine gece-gündüz-ucuz tarife olmak üzere 3 tarife öneriliyor. Üçlü tarifede kullanım oranları yüzde olarak verilmiş ve bu sistemin kurulum maliyeti 100 bin TL, 10 yılda geri ödenecek şekilde kredi alınıyor. Elektrik fiyatında yılda %2´lik bir artış bekleniyor. Bugünkü değer yöntemiyle sistemin kurulması için fikir isteniyor.

3. Ekonomik ömrü 20 yıl olan bir işletmenin kurulum maliyeti 2 milyon TL, ve bu tutar için 10 yılda geri ödenecek, %15 faizli bir kredi çekiliyor. Saatlik üretim sayısı, bir ürün için kullanılacak kg. malzeme miktarı ve kullanılan malzemenin kilogram fiyatı verilmiş. Ayrıca işçi masrafı, elektrik masrafı, bakım masrafı gibi yıllık tutarlar da veriliyor ve bunlar da kendilerine ait oranlarda artıyor. Bir de 20 yıl sonraki hurda bedeli verilmiş. Birim maliyet oranı isteniyor.

gönderen: forzamakine - 05/08/2017 - 07:41

 Ders Notu Hakkında Yapılan Yorumlar:

HİÇ YORUM YOK, İLK YORUMU SEN YAP!

Yorum Ekle
 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.