usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
pic tabanlı enerji tasarrufu sağlayan merdiven otomatiği ve uygulaması
Proje Konusu: PIC TABANLI ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN MERDİVEN OTOMATİĞİ TASARIM VE UYGULAMASI

İçindekiler;
* PIC TABANLI ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN MERDİVEN OTOMATİĞİ TASARIM VE UYGULAMASI
* ÖZET
* KLASİK SİSTEMLE AKILLI SİSTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI
* SONUÇ
KAYNAKLAR

ÖZET
Dünyanın son yıllarda karşı karşıya kaldığı enerji krizi, bir yandan araştırmacıları, yeni enerji kaynaklarına yöneltirken, diğer yandan da mevcut enerji sistemlerinin daha verimli kullanılması ve kayıpların azaltılmasına karşı önlemler alınmasına zorlamaktadır. Çok katlı binalarda, hol ve merdiven aydınlatmalarında, fazla sarfiyatı önlemek için merdiven otomatiği sistemi kullanılır. Klasik merdiven otomatiği her ne kadar kısa süreli aydınlatma sağlasa da, tüm binanın merdiven hol ışıklarını aktif hale getirdiği için, gereksiz yere fazla enerji harcar. Aydınlatmada tasarruf sağlamanın en önemli yolu; gerekli yerde yeteri kadar, yeterli süre içinde aydınlatmanın gerçekleştirilmesidir. Bunun için "akıllı merdiven otomatiği" mantığı geliştirilmiştir. Bu sistemde her kata yerleştirilen sensörler sayesinde sadece o kattaki lambaların aktif hale gelmesi sağlanır. Bu mantıkla çalışan sistemi kurmanın bir çok yolu vardır. Bunlar mikro denetleyiciler, lojik elemanlar, PLC üniteleri, PIC devreleri ve basit elektronik devre elemanlarının kullanıldığı sistemlerdir. PLC üniteleri pahalı sistemlerdir. Basit elektronik devrelerde de ayar imkanı kısıtlı ve arıza yapma riski fazladır. Ucuz, güvenilir ve fonksiyonel olması bakımından bu sistemin PIC tabanlı yapılması daha uygundur. Matematiksel hesaplamalar sonucunda 8 katlı bir binada en alt ve en üst katlara ulaşmak için harcanan enerjiler karşılaştırılırsa, akıllı merdiven otomatiği, klasik sisteme göre yaklaşık 3,5 kat daha az enerji harcamaktadır. Akıllı sistemin kuruluş maliyeti başlangıçta klasik sisteme göre biraz fazla olmasına karşılık, enerji tasarrufu dolayısıyla sistem kendini 7-8 ay gibi bir zamanda amorti etmektedir.

http://www.odun.net/85274

gönderen: forzamakine - 20/07/2009 - 23:15

 Ders Notu Hakkında Yapılan Yorumlar:

HİÇ YORUM YOK, İLK YORUMU SEN YAP!

Yorum Ekle
 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.