usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
okulu bitirip çalışan arkadaşlar..
sizlere bi kaç sorum olacak fikir verirseniz sevinirim. öncelikle biraz işten bahsedeyim.ben yaklaşık 6 aydır bi tesisat firmasında çalışıyorum ama bizde hiç proje çizilmiyor sadece sahada uygulama yapıyoruz yani şantiyede mekanik işlerin başındayım ama işten anlamıyorum sadece malzeme ve iş takibi falan yapıyorum şimdiye kadar yeni olduğum için kimse ses etmiyordu ama 6 ay geçti hala bişeyler öğrenemiyorum sürekli şantiyede ayakta sahada geziyorum daha sonraki zamanlarda da böyle devam edecek gibime geliyor, şimdi işten ayrıl diceksiniz ama ben okulun ısı dalından mezunum diğer iş sahaları hakkında hiç bi fikrim yok açıkcası buraya da karambole girmiştim , aslında hiç parasında pulunda değilim okuldan donanımlı bi şekilde mezun olamayınca dedim bari önümüzdeki 2 sene de bi şeyler öğreneyim ama olmuyor napıcamı bilemiyorum resmen depresyona girdim işteki sıkıntılardan falan hiç bahsetmiyorum bile.nacizane fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum teşekkürler


gönderen: alikbr - 15/04/2014 - 16:34
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
alikbr
(15/04/2014 - 17:09)
zamanında dünyanın puanını alıp ytü makina yazacağıma anadoluda bi öğretmenlik okuyup öğretmen olaydım şimdi daha mutluydum
oplusa
(15/04/2014 - 17:32)
ayıptır sorması maaş ne kadar hocam
like a machine
(15/04/2014 - 17:33)
zaten mekanik tesisat sektöründe iki ana dal vardır.birincisi proje çizimi digeri ise sahada mekanik tesisat uygulamalarıdır ve piyasadaki en büyük firmasından tut en küçüğüne kadar hiç kimse hem proje çizip hem sahada uygulama yaptırmaz.genellikle mekanik taahhüt firmaları bir yerde çizim yaptırır veya çizim yükleniciden hazır gelir.onun için mesleki ve teknik olarak yeteri kadar olarak tatmin olamıyosan bir proje firmasına girip hesap kitap yaparak tesisat veya havalandırma projeleri çizmenı öneririm ama bunun ekonomik getirisi sahadaki uygulamayı bizzat yapan mühendise göree daha düşük olacaktır ve nispeten sahadaki aktif göreve nazaran çok daha sıkıcı bir iş olacaktır.onun dışında sahada kalarak öğrenebileceklerin, işin piçlikleri ve ortalama bir formenin teknik bilgisinin ötesine gitmeyecektir.sahadan teknik beklentini çok yüksek tutmamanı öneririrm
alikbr
(15/04/2014 - 17:41)
@oplusa , maaş 1800 tl.
@likeamachine dedklerinde haklısın bize projeler hazır geliyor biz çok nadiren üzerinde oynuyoruz , ofiste çalışmak sıkıcı olsada sahada çalışmak da bi o kadar zor, benim düşüncem askere kadar böyle devam edip askerden sonra saha tecrübesiyle ofiste devam etmek tabi uygun bi yer bulabilirsem. ama işte bu ilk yıllarımın heba olmasından korkuyorum
oplusa
(15/04/2014 - 18:45)
okulu bitirmekten korktum yahu
fri.badi
(15/04/2014 - 19:07)
seyyid gani haklıydı galiba, gidip dönerci olmak lazım
n\a
(15/04/2014 - 20:25)
@alikbr,
Ben mekanik tesisat projesi çizen ofiste çalışıyorum. Fabrikasından AVM´ ne varan kadar bütün projelerini çiziyoruz. Bazen sahaya indiğim oluyor. 2-3 ay sahada da çalıştım. Acizane birkaç tavsiyem olabilir bu işler hakkında.
Öncelikle teknik donanıma sahip olmak istiyorsan kesinlikle proje firmasına gir. Öyle küçük bir firmaya da girme. Biraz büyük işler yapan. Fabrika, okul, plaza .... Orada kendi başına proje hazırlar hale gelene kadar çalış. (ben 1 yılda hemen hemen o seviyeye geldim. Genel söylenen başarı ve çalışmana ve şansına göre 2 yıl civarı sürüyor.) Proje çizer duruma geldikten sonra sahaya inebilirsin. Sahada işçi malzeme ile uğraşmaktan fazla bir şey öğrenemiyorsun. Sahada para çok alırsın. Herşeye hakim olduktan sonra saha daha rahat.
oplusa
(15/04/2014 - 20:44)
haydi biraz daha içi rahatlatan açıklamalar bekliyoruz :) bknz @aktaş
n\a
(15/04/2014 - 20:58)
Ne gibi bilgi istiyorsunuz?? Ben birçok araştırdım. Elimden geleni söylerim?
iversonn
(15/04/2014 - 23:08)
hesabı,çizimi değil ticareti öğrenin. nerden nereye ne gidiyor, kim ihaleleri nasıl alıyor, kim kimin adamı

bunlara dikkat edin. para buralarda. mühendis diplomalı onbilerce mezun var. önümüzdeki 5 sene 50bin mezun daha geliyor


Şakar
(16/04/2014 - 07:36)
@Iversonn biz hic mühendislik okumayalim o zaman isletme ekonomi falan okuyalım bu mudur yani:) dediklerine katiliyorum ama muhendisligi bu kadar ezme:)
Şakar
(16/04/2014 - 07:37)
En iyisi bir işi tam öğrenip kendi işini kurucan arkadaş hem ticaret hem muhendislik yapılabilir bu sayede:(
muhsinbey
(16/04/2014 - 08:29)
iversonn haklı. mühendisliğinizi yapın ama işin ticaret boyutundan kaçmayın. yoksa paralar sizin avucunuzda değil etrafınızda dönmeye devam eder.
n\a
(16/04/2014 - 20:01)
Hesabı kitabı öğrenmeden yapılan mühendislik her zaman korku bırakır. En az 1-2 sene hesabı öğrenin. Ondan sonra sağlam mühendis olursunuz ve yaptığınız işi sağlam yaparsınız. Teknik bilgi öğrenirken ihale dosyaları hazırlanıyor. Onları çok iyi takip edin. Oradan çok şey öğreniyorsunuz.
lenovo
(17/04/2014 - 07:50)
Her sene aynı muhabbet. Neymiş 10 bin makina müh. Mezun oluyormuş. Sen kendine anadolu üniversitelerini rakip görüyorsanız zaten fazla birşey bekleme kendinden. Rakibin belli taş çatlasin 10 okulun mezunları. Bu ülkede mühendislik yapılmıyor demek de çok doğru değil. Gerçek anlamda mühendislik yapan firmalarda da var.
olayıbitirmişler
(17/04/2014 - 11:39)
lenovo kardeş örnek verebilir misin mesela mühendislik yapan firmalara? elle tutulur bir şey üreten firmalara mesela? dışarda üretip burda sadece uygulattıran değilde yeni bişeyi burda bulup üreten firmalara? saldırı babında değil tamamen merak ettigim için soruyorum.
lenovo
(17/04/2014 - 12:00)
arçelik, Bosch otomotiv, bsh, vestel, ford otosan, avl, ge, mako, türk traktör, havelsan, aselsan, bosch termoteknoloji, bunların dışında cad tasarımı yapan yığınla orta ölçekli firma. Daha karsan, tofaş,renoult,toyota, hyundai, mercedes ten bahsetmedim çünkü arge faliyetleri az.
n\a
(17/04/2014 - 15:56)
lenovo bu bahsettiğin şirketlerin hiç birisi türkiyede mühendislik yaptırmazlar,sadece kalıp kalıp üretim yaptırırlar..ama havelsan ve aselsan proje üretimlerini ve yönetimlerini kendileri (yerli mühendisler yapar) onun dışındakilerin hepsi montaj sanayii dir..türk traktör dahil ...bu şirketlerin hepsi distribitör firmalardır.arge dediğin şeyi proje yönetimine yaptırmazlar sadece ürettiğin yan sanayii yi daha ucuza üret diye arge yaptırırlar..yeni bir ürün tasarlatıp yönetimini sana verdirtmezler bu şirketler anladın mı kardeş?bir şeyin yerli olması için,projesinin ve yönetiminin size ait olması gerekir..üretiminin değil...neyse sen türkiyede mühendislik yapılıyor san
engineerofmypabuç
(17/04/2014 - 16:35)
lenovo hiç anlamamış.ama yani hiç anlamamış
lenovo
(17/04/2014 - 17:31)
Aynen hacilar siz daha iyi bilirsin. Biz nereden bileceğiz ar-ge´yi? Bir ara gelirseniz bursaya bosch ar-gede neler yapılıyor göstermek isterim size.
iversonn
(17/04/2014 - 17:32)
kaç lira alıyorsun lenovo
mekatronik14
(17/04/2014 - 21:27)
@lenovo beni Bosch´ta staja soksana kanka her sene reddediyorlar ya
n\a
(17/04/2014 - 22:04)
arçelik de beni reddediyor lan ben de arçelikten başka şirket yokmuş gibi başka yere başvurmuyorum 2 senedir armut gibi açıkta kalıyorum staj yapamıyorum okul bitmeyecek muhtemelen yar bana bir torpill
n\a
(17/04/2014 - 22:07)
aynen lenovo biz bilmeyiz hiç gitmedik boscha toyotaya,forda ,onların hepsi türk markası aslında dünyada övünç kaynağımız hepsi (ordaki mühendislerimizde tabi)...bu arada einstein de müslüman olarak ölmüş,türk bile diyorlar onun için
n\a
(17/04/2014 - 22:14)
n/a
n\a
(17/04/2014 - 22:19)
hocam ordaki söylev nasıl ama?turkiya için turkiya için diyor ya bitiyorum türkiyenn distribitör kralı :) gören de 8 dalda nobel aldı sanır :)
kargatr
(19/04/2014 - 07:43)
Merhaba arkadaşlar, lenovonun saydığı bütün firmalarda mühendislik yapılıyor. Bazısı dediğiniz gibi daha ana tasarımlar yerine yan tasarimlar yapiyor, yabanci firma oldugu icin. Fakat ben arcelik argede tez yapiyorum suan ve bildiginiz butun arcelik urunleri turkiyede tasarlanip uretiliyor. Bilgi vereyim dedim. Bilmeden atip tutmayalim dostlar.
olaylarolaylar
(20/04/2014 - 17:02)
Konu durulmuş ama @lenovo ve diğerleri için yazıyorum.

Saydığın firmalardan sadece birkaçı burada proje tasarımı ve üretim yapıyor. En azından benim gezip-gördüklerim, staj yaptıklarım ve mühendislerle konuştuklarım kadarıyla.

1-Arçelik: Zaten Türk menşeli bir firma olduğu için proje tasarımları üretimleri burada, Çayırova´da yapılıyor. Bana göre Ar-Ge manasında çalışılabilecek en matıklı yer. Maaş-Haklar-İş tatmini cinsinden bir ortalama alırsak.

2-Ford Otosan: Ciddi manada Ar-Ge yapıyorlar. Üretim kısmını bilmiyorum ancak Avrupa´daki en büyük Ar-Ge merkezlerinden birisi Gebze´de. Şu an piyasada kullanılan birçok motor, -sadece Ford marka otomobillerden de bahsetmiyorum- orada projelendiriliyor, tasarlanıyor, üretiliyor. Sadece mühendislerini köle gibi çalıştırmaları konusunda adı çıkmış, ne kadar doğru bilemiyorum. Bir de kim çalıştırmıyor ki?

Hyundai, toyota, honda, mercedes, renault, bunların burada Ar-Ge yapıp proje ürettiklerii sanmıyorum. Genellikle eğer ortak bir çalışma olacaksa buradaki mühendisler yurt dışına gidiyor. Sadece Renault´tan emin değilim, Bursa´daki fabrikası gerçekten büyüktü 10000´e yakın çalışanı vardı. İçeride sağlam Ar-Ge faaliyetleri yapılıyor olabilir. Bizim zamanımızda sırf staj için Fransa´dan bir sürü öğrenci getirilmişti. Girip gezmeyi istedim ancak imkan yoktu maalesef.

Aselsan, Havelsan ve Tai için birşey söyleyemiyorum ancak konuştuğum birçok kişinin hayali olan yerler ve güzel işlerle adları duyuluyor. Yani -sanırım- çalışıyorlar.

3-Son olarak Bosch: Bunu en sonra ayırdım, çünkü yaklaşık 4 ay Bursa´da staj yapmış biri olarak birçok gözlem yaptım. Öncelikle Ar-Ge konusunda kesinlikle sana katılmıyorum. Bu-2 fabrikasındaki Ar-Ge departmanı -her ne kadar tüm fabrika gibi çok profesyonel çalışsa da- Ar-Ge namına pek bir şey yapmıyor-yapamıyor. Almanya Bamberg merkezden izin almadan üretilen enjektörlerin yüzey pürüzlülük değerini bir mikron dahi değiştirme haklarına sahip değiller. En iyi ihtimalle gerçekten başarılı bir proje çıkartılıp genel merkeze sunulduktan sonra kabul görebilir ki bu düşük bir ihtimal. Zaten şu an ellerinde, üretilen enjektör tiplerinden en eski modelin sadece bir ya da iki jenerasyonunun Ar-Ge haklarını bulunduruyorlar. Yani sadece onun üzerinde çalışma yapma şansları var. Ha ilerleme var mı? Var, belki ilerde başka tiplerinden geliştirme haklarına sahip olurlar. Kalanlar, önceden de dediğim gibi yurt dışıyla ortak proje yürütme şeklinde olabiliyor.


Ayrıca, ekstradan not olarak, sayılan bu kurumsal firmalar çalışmak için güzel yerler midir? Küçük bir firmaya girip sorumluluk sınırlarım belli olmadan her işe koşturacağıma kurumsal firmada daha düzenli-planlı çalışmayı, belirli haklarımın olmasını, esnek çalışabilmeyi tercih ederim. Eğer -tam tabiriyle- taş gibi Ar-Ge diyorsanız, kusura bakmayın Boeing ve Airbus daha şube açmadı.

Açsa girecek kapasitede miyiz? O ayrı soru tabi.

Edit: İmla-cümle düşüklüğü.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.