usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
bu 5 programı bir makine mühendisi bilmeli
Solid, ansys, matlab, autocad ve fusion360, sizce başka neler bilmeliyiz yetmez mi?


şurada 5 programdan bahsetmişler: https://muhendisgundemi.com/makine-muhendisinin-bilmesi-gereken-bilgisayar-programlari/


gönderen: mobikaapp - 13/01/2022 - 05:59
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
Physical Graffiti
(13/01/2022 - 22:33)
matlab ne işimize yarayacak ki. Bi ara öğrettiler bir daha asla ihtiyaç duymadım. Nerede işe yarıyor mesela, ciddi soruyorum.
gokcemuhammet75
(14/01/2022 - 06:02)
Matlab sistemleri modelleyip analiz etmeni sağlıyor. Dolayısıyla tasarım sürecinin bir parçası.
Physical Graffiti
(14/01/2022 - 06:04)
@gokcemuhammet75 teşekkürler. Sistem dinamiği anabilim dalıyla ilgili şeyler mesela yani, hiç ilgim olmadığı için kullanmamışım o zaman :D
laylonstaj
(16/01/2022 - 07:32)
Her turlu anabilim dalina uygulanabilir yukaridaki yazan 5 programdan en kamsamlisi Matlab, digerleri software, kullanimlari genistir ama sinirlari vardir. Yaptigin projede matematik varsa (ki muhendislikte her zaman olur) matlab her zaman isine yarar. Simgesinin uzerine gelirsen ´The language of technical computing´ yazar. Yani her seyi hesaplayabilirsin bu senin hayal gucune kalmis bir sey. Maalesef bize pek de iyi sekilde ogretilmiyor.
ObiWanUmudi
(16/01/2022 - 23:52)
@Physical Graffiti Matlab hakkındaki yorumların gerçek mi yoksa trollemeye mi çalışıyorsun ?
Physical Graffiti
(17/01/2022 - 00:14)
cevap verenlere teşekkürler. @laylonstaj uzun uzun yazmışsın, teşekkür ederim.

@ObiWanUmudi gereken cevabı arkadaşlar verdi, ironi yapmana gerek yok ciddi olduğumu yukarıda söylemiştim. Çok şaşırdıysan ufkun genişlemiş oldu, herkes matlab bilmiyormuş öğrenmiş oldun bugün.
yigo1337
(17/01/2022 - 01:58)
autocad, solid ve excel bilin yeter. gerekirse matlab, ansys ve nx de çekilebilir.
Roztan
(17/01/2022 - 22:56)
+Herhangi bir 2D Çizim Programı (AutoCAD en popüleri)
+Herhangi bir 3D Çizim Programı (Solidworks , Catia vb. )
+Bir yapısal analiz programı (Ansys vb.)
+Bir CFD programı (Fluent)
+Herhangi bir programlama dili ya da hesaplama yazılımı (Python ,Matlab, C#, Java)


Bence bir makine mühendisi bu 5 kalemin en az 2 sini iyi bilmeli.
SEYFODAYI
(17/01/2022 - 23:36)
Arkadaşlar, gözünüzü seveyim şu başlık ve türevlerini 2022 yılında hala açıyor olmayın.

Öncelikle gerçekten çok klişe bir başlık, çoğunlukla (altını çiziyorum çoğunlukla) ya meslekte tutunamadığı için geriye dönük pişmanlığı olan arkadaşlar tarafından ya da henüz okul sıralarında olup, gereksiz endişe halinde bulunan lisans öğrencileri açıyor şu başlığı. Halbuki yaz google da bir dünya benzeri başlık var.

Gelelim neden karşı olduğuma. Yahu "kesin" ifadesini kullanıyorsan bir cümlede o olmazsa olmaz anlamı taşıyordur. Yani sen diyorsun ki bu 5 programdan birini dahi bilmesen sektörde iş bulamazsın vs. Hayır kardeşim, sektör tecrübesi olan biri olarak diyorum ki sektörde gördüğün en başarılı mühendisler (temel seviyeyi ve unutanları saymıyorum) şu programlardan bir yada ikisini biliyor ve kullanıyor max.

İş görüşmesinde avantaj sağlar mı? Nadiren. Çünkü gittiğin firma Solid kullanıyosa diğer detaylara takılmaz, Nx kullanan büyük firmalardan birine gidiyorsan matlab istemez. Ufuk açar mı bu programlar, kesinlikle. Öğrenilmesinde fayda var mıdır? Kesinlikle. Ancak kesin öğrenmesi gereken diye başlayan cümle anlam açısından sığ ve basittir. Mühendis arkadaşları at yarışına sokar gibi sürekli bilgisayar başında program öğrenir hale sokmayın. Çoğu sektöre girdiğinde çalıştığı alanda ihtiyacı olanı kullanacak zaten.

Bilmiyorum bakış açım farklı olabilir ama şuraya reçete yazarak şunları bilmeli demek absürt ve sığ geliyor bana. Hiçbirini bilmeden çok iyi bir kalite kontrol veya satış mühendisi olabilirsin mesela bak hiçbirini diyorum. Emin ol, piyasada dolu böyle mühendis, bir yerlerde müdürlük yaptıklarını da eklemem gerek.

Arkadaşlar, okulunuzu bitirin ve sektöre atılıp kısa zamanda ne alanda ilerleyeceğinizi bilmeniz kafi. Nihayetinde makina mühendisi olarak sektöre atılacaksınız bilgisayar mühendisi olarak değil. Neyin analizini yapacağını bilmeden Ansys, imal edilirliğini bilmeden Solid bilmenizin anlamı yok.

Yada siz beni de boş verin, memlekette herkes akıl veriyor zaten. Kendiniz deneyimleyin ve ilerleyin. Varyasyonları olan bir bölümü okuyorsunuz ve yan komşudaki sistem ile seninki arasında bile uçurumlar olacak. İş, işte öğrenilir.
göker
(20/01/2022 - 04:42)
En önemlisi excel.
bluesbass
(04/02/2022 - 09:04)
Mutlaka kullanılması gereken programlar listesi, üstte yazıldığı gibi çok var ama bunlar nesnel değerlendirmelerden uzak ve zaten nesnel olması oldukça zor listeler.
Bilmeniz gereken programlar listesi çalışacağınız sektöre, ve hatta aynı sektördeki firmaya göre dahi değişiklik gösterir.
Örneğin ben şu anda ısıtma-soğutma, yangın, havalandırma tesisatı yapan bir firmada çalışıyorum. Bu firmada mekanik saha mühendisiyim ve sahacı olarak olmazsa olmaz programlarım Autocad ve Excel. Dizayn ofiste ise Autocad; dizayn koordinasyon için ise Autodesk RevitMEP, Navisworks. Şantiyede deposunun takibi ve sipariş için benim çalıştığım şirket ERP kullanıyorken piyasada SAP kullananlar da var.

Yani, bu tarz "Mutlaka Bilmeniz Gereken Programlar" türü listelere yine bakın ama listeyi hazırlayan vatandaşın açıklamalarına da bakın, hangi program hangi sektöre ve hatta hangi firmaya uygun araştırmanız lazım. Bu bilgilere göre yönelmek istediğiniz sektörü belirleyip ona göre program öğrenmeye çalışın. Ayrıca girmek için can attğınız bir şirket varsa da o şirketin hangi yazılımları kullandığını araştırın ve o programlara yönelin.
sylarfb
(09/02/2022 - 02:26)
Ansys dediğinizin içinde onlarca program var. Workbench için konuşuyorum. Ansys biliyorum demek aslında konuya uzak olduğunuzu belli eder. Hangi modülleri biliyorsunuz ?

Bu programlar pahallı programlar. Özel şirketler bu programları lisanssız kullanamaz. Kullanırsa ve yakalanırsa ki internete bağlı ise direkt yakalar çünkü şirket ticari bir oluşum distribütör tepesine çöker avukatları ile. Dolayısıyla yeni bir mühendis için bu programları bilmeniz bu programlarla projeler yapmanız artı fakat şart değil. Asıl mülakatta ne kadar teoriyi biliyorsunuz ona bakarlar. Program kullanmakta birşey yok önemli olan işin fiziğini bilerek kullanmak ve bunları yorumlayabilmek.

Solidwork´ü zaten teknik ressamlar kullanıyor bazı şirketlerde adamlar işin uzmanı oluyor. Solid ile sırf çizim yapan bir mühendis olmak istemezdim açıkçası.
lefter
(21/03/2022 - 12:46)
Arkadaşlar güzel programlar evet bilinmeli ama bir şerh düşmek de gerekiyor. Bu gibi başlıklar bütün arkadaşlarımız online kurslara yönlendirmekten başka bir işe yaramıyor... Bazı arkadaşlar da söylemiş teknik ressamlar da bu gibi programları biliyor diye, doğrudur. Ancak işin her zaman özü eğer tasarımsa, tasarım tekniğine hakim olmak. Örneğin, mekanik tasarım ve sonlu elemanlar analizi için programı son bir pratik işlev olarak düşünmek gerekir. Mukavemet, makine elemanları bilgisi, bağlantı elemanları ve çeşitleri vb konuların detayına hakim olmadan program bilmek kimseyi tasarımcı yapmaz. O yüzden her zaman ve sürekli bu ders kitaplarını koltuk altında bulundurmak ve üstüne biraz ezber ile her programı kullanabilirsiniz. Kendim vinç tasarımı yapan bir şirketten maalesef yeni ayrıldım, solidworksten çok kağıt üstünde hesap yaptım diyebilirim:) İlgili arkadaşlara, güven kutay´ın internet sayfası haline getirilmiş kitaplarını muhakkak öneririrm.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.