usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
illegal programlar
Arkadaşlar merhaba,

Öğrenci arkadaşlarımıza ve yeni mezun arkadaşlarımıza bir konu hakkında bilgi vermek istedim.Konu biraz uzun olacak belki de çoğu arkadaşımızın bildiği şeyleri söyleyeceğim ama eminim ki bir kaç kişi de olsa bu bilgileri yeni keşfeden çıkacaktır.

Genelde Türkiye´de çoğu öğrenci haklı gerekçelerle illegal yazılımlar kullanmakta. Bunu eleştirmek bir yana kendim de öğrenci iken kullandım öğrenmek amaçlı. Bizim zamanımızda öğrenci sürümleri de maalesef yoktu.

Kullanılan kaçak programlar bilgisayarınızdan belli süreler ile ekran görüntüsü almaktadır. (Programa göre bu süre değişiyor. Örneğin Ansys 20 dakikada bir masaüstünüzden ekran görüntüsü alır). Yani siz evinizde kendi bilgisayarınız ile Ansys yazılımını illegal olarak kullanıyor iseniz ve bilgisayarınızı 1 kez bile internete bağladıysanız bu görüntüler firmaya yollanıyor. Türkiye´de eğer bir firma ile bağlantınız yok ise genelde bu durum problem oluşturmaz. Ama örnek veriyorum bir firmada çalışıyorsunuz (firmanın ne firması olduğu önemsiz). Ve bu firmanın mailini kendi evinizde pc den açtınız ve bilgisayarınızda da illegal bir program var. O zaman Ansys gibi firmalar şirketlere dava açabiliyor. Eğer şirket arkanızda durmaz ise sizi suçluyor ve Ansys şahısa dava açıyor.Ve başınız beladan kurtulmuyor. Şimdi size önerilerim şunlar olucak.

1. Eğer illegal program kullanmanız şart ise (malum Türkiye şartları hiç kimse program kendi başına satın alamaz. Ayrıca piyasa program kaynıyor ve bu programların yüzde 90 nı hiç bir okulda yok ama piyasada kullanılıyor) ve imkanınız var ise iki pc edinmeniz ve illegal program yüklü olan pc yi asla ama asla internete bağlamamanız.

2.Eğer 2 pc niz yok ise ve bir şirkette çalışmıyor iseniz, günlük olarak kullandığınız bilgisayara illegal program yüklediyseniz programları kullanırken mümkün olduğunca interneti koparınız ya da güvenlik duvarından her illegal program için outgoing internet accesleri kapatınız.

3.Eğer bir firmada çalışıyor iseniz (Özellikle mühendislik firması ya da fabrika) ve illegal program kullanmanız gerekiyor ise (firma kaynak firmasıdır ama siz yine de alakasız acustic analizi yapan bir program indirseniz bile sıkıntı) asla ama asla şirket mailini bilgisayarınızda açmayınız. (Alınan ekran görüntlerinde maile rastlanılır ise sıkıntı yaşarsınız). Ayrıca linkedin hesabınızı da masaüstü bilgisayarınızda kullanmayınız.

4.Evet programların bilgisayarından ekran görüntüsü alması legaldir.Program kurulurken Next next next i agree dediğiniz sekmelerde yüzlerce sayfa kabul ediyorsunuz.

5. Yazılım firmaları illegal programları ağınızdan yakalar ve mac adresi denilen (wife kartı ya da lan kartınız) bilgisayarınıza özel kimlik ile belgeler. Mac adresi kimliğinizdir ve size özeldir. Mahkemede kullanılır. Masaüstü bilgisayarlarda lan adaptörü anakarta gömülüdür. İfşa olduktan sonra anakart değiştirirseniz ve eski anakartı imha ederseniz kanıtlanması imkansızdır mahkemede kullanılamaz. Laptoplarda wifi kartı anakarta gömülü ise laptobu çöpe atmanız gerekir. Masaüstü bilgisayarlarda wifi kartı ya da lan kartı ana karta harici bağlı ise değiştirerek kurtulabilirsiniz.

6- İllegal programların bulundurduğu crackler !!!Virüs barındırabilir. İllegal program indirmek ve yüklemek bilgisayarınız güvenliğini korsanlara emanet etmek demektir.(Bazı virüs programları hariç bu crackler yakalanamaz. Yakalansa bile genelde zaten illegal program yükleyenler bu zafiyeti bilir ve crackleri yani exe dosyalarına virüs programından bile bile muafiyet tanır). Her virüs barındıran exe ise bilgisayarınızın bilgilerini ifşa etmek amaçlı değil programı kırmak içindir. Yani solidworks yükledin ansys yükledin kullanılan crack senin tüm bilgilerini çalıyor denilemez ama çalınmıyor da denilemez. Kod kurcalamayı bilmeyen arkadaşlar bundan asla emin olamaz. Veri güvenliği açısından CRACKLİ PROGRAM ASLA ÖNERMEM.

7-İLLEGAL program yükleyen arkadaşlar tüm şifre adreslerinde iki doğrulamalı güvenlik sistemi kullanmalı (face, twitter, instegram,mail,oyun platformları, bankalar (tek kullanımlık şifre gibi.). Online alışverişlerinde sanal kart kullanmalı.

8-EVET illegal program kullanmak suçtur. Emek hırsızlığıdır . Bu yazılımda çalışan binlerce mühendisin emeğini çalmaktır. Sadece mühendisin değil aynı firmanın çaycısının da muhasebecisin de emeğini çalmaktır. İmkan varsa öğrenci sürümleri, akademi sürümleri ya da çalıştığınız şirketteki programları kullanmalısınız. Ama ahlaki değerleri bir kenara bırakırsak öğrenci iken bir adım öne geçmek için maalesef bu programları edinmeliyiz.

Hepinize hayatınızda başarılar.


gönderen: kskn - 13/12/2020 - 00:48
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
defansagel
(13/12/2020 - 02:11)

muratid
(13/12/2020 - 11:26)
cad tasarım kursunda duyduğuma göre crackli yazılımı öğrenme amaçlı kullanıyorsanız sorun olmuyor ama ticari amaçlı kullanılıyorsa ki zannedersem çizilen, kullanılan program görüntüsünü arkadaşın bahsettiği gibi üreticiyle(genelde autodesk tabii) paylaşılıyor, çizilen parçanın karmaşıklığı-bulunduğunuz lokasyonun sanayi sitesinde olup olmamasına bağlı olarak başınız belaya girebiliyor. programın crack´i de ayrı mevzu
kskn
(13/12/2020 - 19:17)
@muratid aslında öğrenme amaçlı bile olsa firma istediğini yapmakta özgür. Ama bu bir politika . Yazılım firmaları programlarının piyasaya yayılması için illegale izin veriyor. Ama istediği zaman size işlem yapmakta özgürler. Dediğin gibi illegal programın kullanıldığı lokasyon ve yapılan analiz,tasarımın tipi bile etkileyebilir . Eğer siz ansys de 50 60 analizi birbirine bağlayıp bir taret analizi yaparsanız bu firmanın dikkatini her türlü çekecektir. O yüzden tüm arkadaşların dikkat etmesinde ve bu riskleri göz önünde bulundurmasında fayda var. Çünkü emin olun çoğu küçük ölçekli firma sahipleri bunları bilmiyor ve sizi bu programları kullanmaya itiyorlar. Orada gerekli açıklamaları firma sahiplerine sizin yapmanız gerekiyor. Yoksa olan hem firmaya hem sizin işinize ve şahsınıza olacaktır.
AceW
(17/12/2020 - 13:01)
Benim bildiğim ekran yakalanmasından ziyade, parçaların kompleksliği üzerinden filtrelenebiliyorsunuz. Eğer yüzlerce komponentten oluşan montajlar ile uğraşıyorsanız bu filtreye takılmanız çok olası. Eğer filtrelendiyseniz temsilciler çizimini yaptığınız parçaların nereye gittiğini hangi firmalarda olduğunu kolaylıkla tespit edebiliyor. Çünkü korsan yazılımdan çıkardığınız çıktılar, parçalar yazılımın korsan olduğuna dair damgalanıyor. Bu şekilde firma tespiti yapılıp dediğiniz süreçler yürütülebiliyor.

Ekranınızın yakalanıp maillerinizin okunması gibi bir durum bana çok da "hukuksal" gelmiyor. En son EULA´yı okuduğumda bu tarz bir şeyle de karşılaşmadım. Fakat yakalanmanız çok kolay hatta programı kurduğunuzda çoktan yakalanmışsınızdır da denilebilir.

Virüs konusu kesinlikle doğru, korsan kullanarak bir ton yazılımın bilgisayarınıza girmesine kapı açarsınız.

NOT: Öğrenmek amaçlı olarak kullandığınızda ülkemizde başınıza bir şey gelmesi neredeyse imkansız. Fakat ilerde profesyonel amaç ile kullanımlar yaptığınızda kesinlikle korsan kullanmayın ve kullanmanızı isteyen firmalar ile iş yapmayın.
kskn
(18/12/2020 - 12:51)
@AceW bizzat 2 parçadan oluşan basit bir statik montajda yakalanan bir arkadaşım var. Kendisi evde öğrenme amaçlı çalışıyordu. Firmasında ANSYS ile ilgili hiç bir iş yok. Kullanılabilecek alan yok yani öyle söyleyeyim. Ama arkadaşım evde maili açtığı için ANSYS Amerika Fransa´ya yönlendirmiş . Fransa´dan direk firma ile mail görseli paylaşılmış. Maili maalesef ben de gördüm. Mailden görüntü var açıkça göstermişler çekinmeden. En son firma öncelikle çocuğu kurtarmak için avukatları ile bu işlemin hukuki olup olmadığını öğrenmeye çalışıyordu. Sonuç işlem yasalmış :) Lakin firma ne kadar ısrar etsene Türkiye´den bir avukata yönlendirmiyorlar. Olay yemleme mi sonucunu göreceğiz.
defansagel
(18/12/2020 - 13:18)
Online sınavlarda kamera açtırma olayında bile kvkk diye dünya muhabbet çıktı .Bir kişinin whatsapp konuşmalarını vb. yayınlamak, paylaşmak suç.

Bir insanın ekran görüntüsünü almak, mail görüntülerini alabilmesi ne kadar etik, kanuni onu da irdelemek lazım
defansagel
(18/12/2020 - 13:21)
En iyisi orjinal, öğrenci sürümü gibi orjinal versiyonları kullanmak en doğrusu. Ama bunları edinme olanağı yoksa ticari amaç gütmeden öğrenme amacıyla kullanınca çok bir sıkıntı çıkcanı düşünnüyorum. Uzun vadede o programı bilen insan sayısının çok olması firma için iyi bir şey5
defansagel
(18/12/2020 - 13:23)
Bu konuda üniversitelere büyük görev düşüyor. Üniversiteler saçma sapan şeylere para harcayacaklarına öğrencilere gerekli temel programların lisansı sağlansa çok iyi bir hizmet olur.
defansagel
(18/12/2020 - 13:26)
Bizim okulda öğrenciler office, windows 10, autocad, matlab, ansys´i ücretsiz edinebilirler.
Emre1
(17/01/2021 - 11:08)
Çok komik ya. Adam enine boyuna açıklamış alttakiler teşekkür edecekleri yerde ya aynılarını söylemiş ya da yetersiz bilgileriyle çürütmeye çalışmışlar. Neden bu bencillik? Bu ben bilirimcilik neden? @kskn abicim çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Ha bu arada benim saygılı hoşgörülü bir insan olmam çok iyi bir mühendis olmadığım anlamına gelmez. Büyükleniyorsunuz ya bunu da bilin istedim.
defansagel
(19/01/2021 - 22:20)
Burda büyüklenme nerede var @Emre1, herkes fikrini güzelce belirtmiş işte. Kimse ben şöyle iyi mühendisim, şöyle bilirim vb. de dememiş.

Kimsenin amacı @kskn´nin tezini çürütmek değil. Fikirlerimizi söyledik altı üstü

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.