usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
4 yıllık makine mühendisi ilanındaki maaş
https://www.eleman.net/is-ilani/makine-muhendisi-proje-tasarim-i2926461

3200 tl yazmışlar şaka gibi. üstelik izbe bir firmaya da benzemiyor. globalleşen dünyada, almanyadaki rakip firmanın nefesini ensende hissettiğin bir zamanda en çok ihtiyaç duyulan şey artı değer katabilecek mühendistir. yani bunu uzun uzadıya anlatma gereği bile duymuyorum. dünya devleri enayi değil mühendisine o kadar para saçıyor değil mi. burada insan daha yoksulluk sınırının yarısının bile altında bir ücrete nasıl karnını doyuracak da çalıştığı yere bir şeyler katacak? kendisini beyaz yaka addedip her gün saat 6´da kalktığında kendisine küfür edecek ve sadece sigortasını doldurduğuna ve işsizlik oranlarına bakıp şükredecek/iş arayacak. bu şartlar altında mühendisten nasıl artı değer bekleyebilirsiniz?

sonra ülke neden gelişmiyor.


gönderen: muratid - 16/11/2020 - 21:29
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
Physical Graffiti
(16/11/2020 - 21:57)
neredeyse 400 dolarcık? Şaka gibi cidden. Şaka değil rezalet aslında.
Alone_Wolf_Pack
(16/11/2020 - 23:50)
Adamın umrunda mı sizce? Belki bize göre bu maaş düşük gelir ama piyasada o kadar boşta mühendis var ki adamlar elinden gelse ücretsiz çalışacaklar. Her şeyin temeli yine eğitim sisteminin düzensizliğinden kaynaklanıyor. Şunu sormak lazım kardeşim bu ülkede yıllık ne kadar mühendise ihtiyaç oluyor? diyelim ki 10000 (rakamı salladım çok takılmayın) mezun sayısı ne kadar? 50000. Eeee ne olacak şimdi? Adam nitelikli seçim yapacak ya da güvendiği birinin (akrabasının, yakınının) tanıdıklarını işe alacak. Halbuki 10000 mezun olsa böyle seçim yapar mıydı? Yapamazdı. Gidip hintli mühendis getiremeyeceğine göre bize muhtaç olacaktı. Sonra beyin göçü yapmaya uğraşıp, yurt dışında başarılı olduğumuz zaman vatan haini oluyoruz. Yazacak çok şey var ama hakkımızda hayırlısı olur İnşallah arkadaşlar.
makinaci651
(18/11/2020 - 10:13)
Satış Mühendisi arıyorlarmış bence satış mühendisine normal.
zencipanda
(18/11/2020 - 10:26)
@makinacı651 hayır hiçbir şeyin normal olduğu yok. mesleğimize sahip çıkmadığımız için, güçlü bir meslek örgütlenmemiz olmadığı için bu iş buralara geldi.
n\a
(18/11/2020 - 11:02)
bir de işyeri Ankara´da. 1000 tl kira olsa cepte birşey kalmıyor. Bu şekilde geleceğe yönelik hayal kurma şansı kalmıyor insanın.
cntr
(18/11/2020 - 11:56)
Çok mezun var. İster istemez mühendis maaşları yerlerde. Çözümü de yok bu işin artık. Kabullenip yaşamak lazım. Sadece makinecilerde değil çoğu mühendislikte durum bu.

makinemimakinamı
(18/11/2020 - 13:11)
her ile bir üniversite kurulmasıyla ekonomik dengeleri alt üst ettiler. myo kıvamındaki fakülteleri bugün kapatsalar bile piyasanın normale dönmesi için 10 yıl lazım belki de. herkesi doktor, mühendis, mimar yapmakla ülke kalkınmıyor.
muratid
(18/11/2020 - 14:13)
@makinaci651 kardeşim yaptığın yorumun arka planındaki mentalite yanlış. bu yapılan işi makine mühendisi yapacak ve 4 yıl tecrübeli olup bu maaşı önerecekler ve sen "bunda ne var" diyorsun...

mühendisi geçtim patron olsan bile yaptığın yorum trajik.
KBLYMN
(18/11/2020 - 19:45)
Trajikomik
Physical Graffiti
(19/11/2020 - 11:04)
@makinaci651 NORMAL DEĞİL. Bu yorumu yapanın bir Makine Mühendisi/Adayı olması ise daha korkunç.
makinaci651
(19/11/2020 - 15:04)
Ben alınan sorumluluğa göre değerlendirmiştim. @Physical Graffiti ve @zencipanda kardeş. Aranan mühendis bir üretim,arge veya bakım onarım hatta kalite bölümü için bile olsaydı muhtemelen bende sizle aynı tepkiyi gösterirdim.
muratid
(19/11/2020 - 17:28)
satışta çalışan makine mühendisi bakkal gibi al sat yapmayacak herhalde, sen bir hidrolik pompa satacaksan bununla ilgili alakalı herşeyi bilmek tecrübe edinmiş olmak zorundasın. verimi, debisi, diğer pompalardan farkı ve diğerlerine göre artıları eksileri, çalışma şartlarına göre seçimi bağlantı çıkışları, yük halinde ömrü, diyagramları ve piyasadaki ürünlerden farkı vs. bunlar küçümsenecek şeyler değil, asgari + 800tl verilecek bir pozisyon hiç değil.

daha kendi içimizde bütün olamıyoruz bize her şey müstehak olsa gerek
Physical Graffiti
(19/11/2020 - 17:34)
Birinin az maaş almasını normal görmeyi anlamıyorum, cidden anlamıyorum. Bu kadar ezdirmeye meraklı olmayın, kuzu gibi olmayın. Herkes yüksek maaşı hakediyor, normal görmemeli sesimizi çıkarmalıyız.
roosevelt
(19/11/2020 - 17:42)
Ücret dengesizliği çok fazla. 4 sene tecrübesi olan kişi 10k üzeri de alabilir, 3k-5k arası da alabilir. Burada önemli olan az ücretli işlere giriliyorsa fazla durmamak, fırsatını bulunca başka yere geçmek. Tabii, diğer bir durum ise paradan ziyade iş tanımın ne? Gelecek vadediyor mu? İleride para kazandırır mı? İyi firmalara geçmeni sağlar mı vs..
makinemimakinamı
(19/11/2020 - 17:46)
beyler arkadaşa yüklenmenin anlamı yok. hepimiz isteriz ki iyi paralar kazanalım. ancak genç işsizliğinin aldığı yürüdüğü ortamda kendi ücretimi kendim belirlerim veya şu ücretin altına çalışmam demek öyle herkesin harcı değil. insanlar aç. sen kabul etmesen başkası edecek. ediyor da zaten o sebeple bu haldeyiz. ikinci yorumda Alone_Wolf_Pack olayı özetlemiş. ne eksik ne fazla.
laylonstaj
(19/11/2020 - 21:40)
Bana kalırsa bir çok sebep var. Ülkede eğitimin niteliğinden çok niceliğine odaklanmak en önemli sebeplerden biri fakat tek bir sebep değil iş veren evet suçlu ama topu her zaman olduğu gibi başka birilerine atıp kendimizi sütten çıkmış ak kaşık yapmak pek de adaletli değil. Benim dönemimde ne kadar projeden projeye koşan, derslerinden gerçekten bir şeyler anlamaya ve onu projelerine uygulamaya çalışan, ben mühendisim abi tozlu paslı işlere gelemem demeyen, sınavları ödevleri ordan burdan kopyala yapıştır yapmayan, okul döneminde sadece vize haftası değil sürekli çalışan arkadaşların gayet iyi kazançlı ve onları sürekli geliştirmeye iten işleri var. Sözüm kimseye değil, okul dönemi boyunca sürekli gezen benim dersim aa gelsin diye belirli dersleri alan not ortalamasının onun bilgi birikimini gerçekten göstereceğine inanan birisinin mezun olur olmaz iyi bir maaş beklemesi bence daha ayıp. Birçok firma zaten bizi imza yetkimiz için veya kanunlardaki belirtilen kadar mühendis çalıştırmak zorunda olduğu için alıyor. Bir mühendis çalıştığı firmaya bir şeyler katamadıktan sonra karını arttıramadıktan sonra nasıl o kadar maaş bekleyebilir. Ayrıca 4 sene boyunca osuruğunda mısır patlatan, amacı mühendislik diplomasını almak olanlar bir zahmet o hayallerindeki maaşı beklemesinler. Ülkede rekabet yok, ben ne kazandırabilirim derdi yok herkes ben nasıl kolay şekilde para kazanabilirimin peşinde. Herkes kendini olduğundan daha iyi zannediyor ve gerçek dünyayla karşılaşınca bu paraya mühendis mi çalıştırılır? diyor. Şurda yanlış olmasın ben hata sadece başkalarında değil diyorum bütün hata bizde demiyorum. Arkadaşın biri hintli mühendis yazmış hindistanda da çok fazla mühendis var tıpkı bizim ülkemizdeki gibi ve bu onlar arasındaki rekabeti kızıştırıyor firmaların kendilerini tercih etmeleri için bir çok şey yapıyorlar. Anne karnından kod bilerek doğmuyor hiçbiri iş bulamayanlar da online kod dersleri veriyor ödev yapıyor para kazanmak için. Şimdi elimizi vicdanımıza koyup düşünelim tam 6-7 aydır pandemiden ötürü kısıtlandık hangimiz artık her disiplinde kullanılan olmazsa olmaz olan herhangi bir kod programı öğrendik veya dizayn programı veya analiz? Yukarıda yazdıklarıma ´ben yaptım kardeşim kendimi geliştirdim derslerde teorik öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım projelerieme, ...´ diyenler varsa sabredin yakın zamanda güzel bir iş bulursunuz. Ama yapmayanlar için hayırlısı diyorum. Umarım herkes güzel kazançlı iş sahibi olur.
makinaci651
(19/11/2020 - 21:47)
@muratid kardeşim satışta mühendisin bildiği şeyleri bilip Pompa,Boyler,...vs satan meslek lisesi mezunu çalışanlar gördü bu gözler bence o kadar abartma Örnek vereyim Grundfosun internette pompa kataloğu var onu sokaktan geçen bir adama okumayı öğret mühendise ihtiyaç kalmaz vallahi.(Bunu satışta teknik bilgiden dolayı mühendise ihtiyaç olacağını düşünerek yazdığın örneğe istinaden yazdım) Benim burada vurgulamak istediğim mühendis o bu şu almalı veya almamalı değil. Ne kadar sorumluluk o kadar fazla maaş.
makinaci651
(19/11/2020 - 21:55)
@laylonstaj kardeşim. Piyasada çalıştın mı hiç bilmiyorum.Okulda yapılan edilen şeylerin böyle o kadar abartıldığı derecede faydasını görmedim ben.Hatta bazı yerlerde işe yönelik programı (artık neyse) bileni almayıp torpille işe yönelik programı bilmeyen yeni mezunların işe alındığını duymuştum.
Physical Graffiti
(19/11/2020 - 22:16)
@laylonstaj "kodlama öğrenin" klişesi. Herkes kodlama öğrensin sadece kodlama evet, gelecek kodlamada falan filan.

Bir söz vardı, en büyük kötülüğü yapan, halinden memnun ezilenlerdir. Eziliyoruz, ezilen biziz ve sen de eziliyorsun. Kendini geliştir klişeleri, okul okumuş birisi zaten bir noktaya kadar geliştirmiştir kendini. 3200 TL demek hakarettir. Asgari ücret bile bu kadar düşük olmamalı o ayrı konu.

Ne meraklısınız çıktığınız kabuğu beğenmemeye, ezilen tarafta olup da bir tekme de kendinize atıyorsunuz. Kendini geliştirmek önemli, evet ama bu sözlerin yeri burası değil.
Alone_Wolf_Pack
(19/11/2020 - 22:24)
Beyler, cok yazı gördüm ama şunu söyliyim. Bu ülkede şu an var zaten ve önümüzdeki 10 senede büyük bir kriz olacak. Bu sadece bizim ülkede değil tüm dünyada böyle olacak. Bilmiyorum hiç duydunuzmu ama anketlere gore ülke gençlerinin %63i ülkeden cikip gitmek için her şeyi göze aliyorlarmis. Ben de bu %63é yakın olduğumu söyleyebilirim. Burda gelecegimi kurtaramazsam gerekirse yurt dışında sacma sapan amele işi yapmaya razıyım. En azindan insana saygi duyuyorlar. Torpil ve adam kayırma olduğu sürece de biz ne tipta ne de teknolojide ilerleyemeyiz. Bunu söyler kacarim. Yeniden hakkımızda hayırlısı olur umarım.
Physical Graffiti
(19/11/2020 - 22:26)
@Alone_Wolf_Pack Hakkını aramayana kimse hak vermez. Burada bile içimizden mühendislere suç bulanlar, işverene hak veren/yaranmaya çalışanlar çıktığı sürece bu ülkede de haklarımız gelişemeyecek.

ben de maalesef sana katılıyorum ve o %63´e her geçen gün yaklaşıyorum. Bence şu an o oran en az %85´tir.
Alone_Wolf_Pack
(19/11/2020 - 22:34)
@Physical Graffiti oranı iyimser yazmıştım biraz haklısın %85 olabilir. Ama geliseceksek biraz insana değer vermeliyiz. İlk yazimda da belirtmiştim yazacak çok şey var. Örneğin imam 4000 kusur maas alıyor(hiç bir mesleği kucumsemiyorum Allah affetsin saygım sonsuzdur). O kadar ayet ezberlemekte kolay değil ama yerli ve milli teknoloji imam dua edince mi yapiliyor? Yoksa mühendislerin ve teknikerlerin emekleriyle mi? İnsan bunları gorunce biraz düşünmeli bence.
laylonstaj
(19/11/2020 - 22:59)
@Physical Graffiti klişe olarak görmek senin işine geldiği için öyle bakman normal. Lakin söylemeye çalıştığım şey şu ortada bir sürü yanlış var. Devletin yaptığı yanlışlar, işverenin yaptığı yanlışlar ve mühendis adaylarının yanlışları hepsini düzeltmeye çalışmamız gerekiyor. Ancak başlangıç noktası kendimiz olmamız gerekiyor sen kendi yanlışlarını düzeltip gerçekten nitelikli, kendini iyi geliştirmiş bir mühendis olarak mezun olursan diğerlerini vicdanın rahat bir şekilde eleştirebilirsin. Yeni mezun mühendis niteliksiz, işveren vicdansız, sistem kötü sabaha kadar konuş bir yere varamazsın. Değişiklik mi istiyorsun kendini geliştir, kanıtla sonra başkalarına suç bul. ´Kendini geliştirmek önemli ama bu sözlerin teri burası değil´ çok merak ettim neresi? Burası bir öğrenci platformu bütün eksikliklerimizi burada konuşmayacaksak nerde konuşacağız?
myman
(22/11/2020 - 17:48)
gerçekten çok düşük bir maaş, bu bahsedilen maaş bırakın mühendis için, herhangi bir çalışan vatandaş için çok az. bu maaşı alan bir kişi, kendini götüremez, çocuğu vs pas geçtim yani.

ülkede yolunda giden bir tane şey yok ki ? eğitim, ekonomi, adalet, politika ..
muratid
(23/11/2020 - 20:49)
"ne kadar sorumluluk o kadar maaş"
"aynı işi liseli de yapar"

marx mezarında ters döndü. sosyal bir canlı olarak sürekli diğer insanlarla ilişki içerisinde yaşıyoruz, aynı statüde tanımadığımız insanların çıkarlarını koruruz zira bu aynı zamanda bizim de çıkarımızdır. yani işçiler işçilerin çıkarlarını, sermaye sahipleri birbirlerini, zengin zengini... korur. bunun istisnalarına lümpen denir şekil a daki gibi.
makinaci651
(24/11/2020 - 17:12)
Muratid azıcık mesleki tecrüben olsun ne demek istediğimi anlayacaksın. :)))

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.