usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
bakım mühendisi olmak
Üniversiteden mezun olduğunuzda daha iyi anlayacaksınız ki mezun olduktan sonra vermeniz gereken çok önemli bir karar var. Nasıl bir pozisyonda kariyer inşa edeceksiniz?

-Üretim,
-Satın Alma,
-Pazarlama,
-Ar-ge,
-Bakım....

Çoğunuz eminim benim okurken olduğum gibi. Bir dur mezun olalım da başka bir şey istemem modundasınızdır ama yine de belki mezun olduktan sonra ilanlara bakarken bu kararın çok önemli olduğunu anımsamanıza vesile olur diye yazıyorum.

Ben de açıkçası çok üzerine düşünmemiştim okurken ve mezun olunca da gelen ilk büyük fabrika teklifine atladım. Bunda tabii ki ekonominin çok bozuk olmasının da etkisi yok değildi. Benim çalıştığım fabrika ülkenin en büyüklerinden dışarıdan çok kurumsal içeriden bakkal yönetimine sahip bir yer o yüzden söylediklerimi kesin doğru olarak değil deneyim olarak algılarsanız daha doğru olacaktır. Belki çok daha düzenli hayata sahip bakım mühendisleri de vardır.

Bakım onarımcı olarak defalarca 24 saat fabrikadan çıkmadığımı biliyorum ki bu çalıştığım yer için sıradan. 48 saat çıkılmaması durumu biraz uç oluyor. Sıradan bir günde gece telefonun çok rahat çalıyor. İşten çıktıktan bir saat sonra kendini işe giderken buluyorsun. Akşama hafta sonuna plan yapamazsın. Hadi plan yaptın gittin rahat içinde duramazsın. Telefonun kapalı olamaz.

Bütün bu zahmete rağmen bari değer görüyor muyuz? Tabii ki de hayır. Çünkü üretim rekoru kırsan bu sana değil üretimciye yazar kimse "aferin bakımcılara görevini iyi yapmış makine arıza vermemiş." demez.

Yani ben genel olarak tavsiye etmem en azından oturmuş bir düzeni olmayan çalışan hakları sağlam olmayan bir yerde yaklaşmayın derim.

Bunun dışında her ne kadar kimse farkında olmasa da bulduğun bir çözümle sorun çözünce mühendis olduğunu hissedebiliyorsun.


gönderen: heisenberg - 22/06/2020 - 21:09
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
Physical Graffiti
(22/06/2020 - 23:45)
Çok merak ediyorum. Haftasonu telefon çalınca meşgule atsan ne olur? İşten mi atıyorlar yani nasıl oluyor da iş saati dışında rahatsız etmeye hakları nasıl oluyor? Bir de çalışma saatleri dışında zorla çalıştırılma durumu vs.

Stajda mühendislere hep soruyordum hiçbiri net cevap vermedi. Kesinlikle emek veren mühendisleri eleştirmek için demiyorum, bu durum benim de başıma gelecek belki, hazırlıklı olmak için soruyorum. İşverenlerin bu tutumu rahatsız edici geldi sadece, umarım tüm mühendisler ve emekçiler daha insancıl çalışma şartlarına kavuşur.

Ayrıca tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkürler.
heisenberg
(23/06/2020 - 04:52)
@Physical Graffiti Hafta sonu diyelim telefonu açmadın 1 defa açmazsan çok bir şey olmaz. Niye açmadın vs derler. Sürekli hale getirirsen zamla tehdit edip en düşük seviyeden zam yaparlar. Terfi ettirmezler. Daha da ilerlerse işten çıkartırlar. Evet sırf bu sebepten işten çıkartırlar.

Maalesef Türkiye´de çalışan hakları çok zayıf kaldığı üstüne bir de ekonominin berbat olduğu bilindiği için insanlar bunu sömürmeyi normal görmeye başlamış.

Rahatlar çünkü biliyor sen gitsen ilan açsa binlerce kişi başvuracak. Üstüne bir de dediğim gibi kurumsal olmayı başaramamış şirketlerde bu işlerde her şey keyfi ilerliyor.
Şunu demiyor yetişmiş fabrikayı bilen birini kaybetmek mantıksız diye düşünmüyorlar.

Ben yurt dışından gelen mühendisle çalıştım. 10 saat çalışıyor 1 dakika fazla çalışamam dedi. Eğer çalışırsam çalışma bakanlığı tespit eder firmama çok ağır bir ceza keser dedi. Bu bizde olmadığı sürece bu düzen değişmez.

ksevim25
(23/06/2020 - 16:18)
Verdigin degerli bilgiler icin teşekkürler
n\a
(25/06/2020 - 07:41)

Aynı veya benzer sorunları aslında üretimciler de yaşıyor. Argecilere ödev ya da okuldaki ders gibi akademik makale ya da rapor-sunum işleri akşam eve KİTLENİYOR. O yüzden şunu diyebilirim ki; şuana kadar 5 farklı yerde staj yaptım ve çalıştığım 6. şirkette de bence en rahatları satınalmacılar ve sonrasında satış-pazarlama. Birim iş başına aldıkları maaş (maaş/meşşakat) bence daha yüksek. Ama kişisel olarak o bölümlerde çalışmak istemem.

Alone_Wolf_Pack
(26/06/2020 - 00:43)
Merhabalar değerli yıldız mezunları ve mezun olacaklar :) Öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bu yaz dönemi için yaklaşık 50-60 tane firmaya staj için başvurdum fakat hiç olumlu dönüş alamadım(bunda pandemi etkisi var tabikide) . Staj için bile torpil ya da daha kibar dilde referans isteyen firmaları gördükçe oralara giresim gelmiyor,midem bulanıyor açıkçası. Fakat şununda farkındayım tecrübe elde etmek için mutlaka bir yerde başlayıp devam etmeliyim. Şu an yeni mezun olacağım. Aklımda şöyle sorum var. Kendi işimi kurmak için neler önerirsiniz? Bunun için erken başlamak mı daha önemli yoksa mesleki deneyim kazandıktan sonra mı başlanılmalı?Önerileriniz için teşekkürler şimdiden :D
heisenberg
(27/06/2020 - 09:28)
@Alone_Wolf_Pack öncelikle bence çok karamsar olma sen de bir yerden başlayacaksın bundan şüphen olmasın ama istediğin noktaya gitmen herkes gibi zaman alacak. Şunu asla unutma A noktasından B noktasına çıkarken asla düz bir çizgide çıkamazsın. Düşeceksin çıkacaksın çok yorulacaksın pes etme noktasına geleceksin ama sabredersen bir bakmışsın B noktasındasın.

Beni burada bilen eskiler hayalimi de bilir. Şuan çok uzağındayım ama inancımı asla kaybetmedim. Hala her sabah o hayal ile uyanıyor her gün bir adım daha yaklaşmak için uğraşıyorum.

Kendi işini kurmak için de sadece makine mühendisliği için değil tüm meslekler için geçerli eğer arkanda çok ciddi sermaye desteği yoksa asla bir işe bilmeden başlama. Kesinlikle başarısız olursun demiyorum ama başarı ihtimalini çok düşürürsün.

O yüzden ilk önce ne yapmak istediğini çözmelisin. Bunu da sektöre girmeden pek başaramazsın. İlk önce bir yerde başla mesela ben Bakımcı olarak başladım ama Satın almacı ne yapar? Üretimci ne yapar? gözlemleme şansı elde ediyorum. Bunun gibi gözlem yapmanı tavsiye ederim. Diyelim sen proje mühendisi olmak istiyorsun.

İlk önce proje mühendisi olarak en az 2-3 sene çalışmalısın. Bunun sebebi sadece deneyim değil bağlantılar için de önemli. İş hayatında bence en önemli şey bağlantılar. Doğru bağlantın varsa uçar gidersin ama yoksa istediğin kadar başarılı ol özellikle de bizim gibi ülkede sürekli hak ettiğini almak için çabalarken bulursun kendini.

Umarım faydalı olur. Şimdiden hayatında başarılar.
Physical Graffiti
(27/06/2020 - 10:59)
@heisenberg eğer hakkını ararsan rahatsız eder işi bıraktırırlar demişsin de bu olayın adı mobbing ve hukuken bir suç. Dava açsan kazanırsın mobbinge karşı.

Düşünüyorum da yakında işe başladığımda beni çağıracaklar pazar günü. Telefonu bile açmayacağım, ertesi gün olacakları merak ediyorum ne yapacaklar ki sözleşme ortada hukuk benim yanımda, işten çıkarırlarsa tazminat davası açarsın ne bileyim

Bunlar tamamen kendi kaygılarım. Başıma geleceğini biliyor ve korkuyorum. Büyük konuşmak ASLA amacım değil hiçbir mühendisi emekçiyi eleştirmiyorum sayfım sonsuz. Belki ben de bu şartlara boyun eğmek zorunda kalacağım geçim sıkıntısı insanlık hali. Allah yardımcımız olsun, umarım bu sorunlu şartlar düzelir artık.
heisenberg
(27/06/2020 - 14:10)
@Physical Graffiti gerçekten moral bozup karamsarlık oluşturmak istemem gerçekler maalesef pek öyle olmuyor. Ben iş davası açmış ve kazanmış biriyim ama süreç çok yorucu firma olayı uzatmak istese daha uzatacaktı ona rağmen dava 2 sene sürdü. Peki öyle müthiş bir rakam mı aldık? Beni çıkartırken vermesi gereken rakam neydi? 10 birimdi faiziyle birlikte 11 ödedi tamam bu yani. Düşün sen aylarca işsiz kalacaksın zaten kaybın o kadar. Peki ya davanın sonuçlanmasına yetecek kadar destek çıkacak biri yoksa?

Senin düşüncelerini çok iyi anlıyorum işin içine girmeden öyle düşünüyorsun ama mesela benim çalıştığım bir yerde bir işçinin maaşı yaptığı işe göre inanılmaz düşük. İşi çok zor ama maaşı asgari ücret seviyesinde. Gitse garsonluk yapsa daha mantıklı ama 1 ay bile maaş kaybını kaldıramaz çünkü çocuğu oldu. Böyle oluyor bazen şartlar senin önünü tıkıyor ama umarım dediğini yaparsın ve istediğin sonucu elde edersin.
Physical Graffiti
(28/06/2020 - 10:15)
@heisenberg teşekkürler ilgin için. Doğru demişsin hayat bazen öyle şartlar sunuyor ki hiçbir lüksün kalmıyor ve işe, maaşa zorunda kalıyorsun. O durumdaki insanlara saygım sonsuz, ben de yüksek ihtimal onlardan birisi olabilirim zaten kesinlikle büyük konuşmak amacım değil. Yine dediğim gibi bu durumdaki herkesin işi zor Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Teşekkürler tekrar
muratid
(28/06/2020 - 10:57)
@Physical Graffiti, şöyle bir anonim söz var; "amerikada hırsızla aynı asansörde kalmaktan çok Türkiye´deki beyaz yaka ile aynı ortamda kalmaktan korkarım". özel sektör ortamı çok pistir, patronun tek bir talimatıyla şirketteki 5 senelik arkadaşın sana mobbing uygular.
kskn
(01/07/2020 - 16:22)
3 yıldır Ar-Ge merkezinde çalışıyorum.

Gece gündüz, hafta sonu, hafta içi, hastalık, tatil, korona hikaye. Şöyle söyleyeyim firmada olan analiz ve cam cad programlarından çok olmayanlar ile çalıştım. Beklenti şu şekilde ilerliyor. Bir problem var ve çöz . Elindeki kaynak yeterli mi değil mi bakılmaz. Ar-Ge mühendisi çözer. Ar-Ge mühendisi uyumaz. Ar-Ge mühendisi tatil yapmaz. 3 senede 12 program kullandım 6 farklı iş sektöründe çalıştım aynı Ar-Ge merkezinden bahsediyorum.(Eklemeli imalat, talaşlı imalat, dövme, yüksek basınclı döküm, alçak basınclı döküm, cfd, statik dinamik simülasyon, non lineer simülasyon, machine learning ) . Ve bunları öğrenme için bir vakit tanınmıyor. Evde yolda sokakta serviste uyurken spor yaparken her yerde öğreniyorsun.


Peki mutlu muyum? Evet çünkü benim çalışma tarzım buymuş. Ben zaten lisans zamanımda da böyle bir çalışma istiyordum. Ve ileride açacağım firma için bu çalışma yöntemini 5 10 yıl daha kabul edebilirim. Demem o ki nasıl bir hayat istediğinize karar verip öyle bir alanı seçmeniz gerekiyor.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.