usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
kendini yetersiz görme (ytü lü olmak, gelişememek)
Stajda ne kadar istesem, ısrar etsem de Arge bölümüne vermediler beni (arge ye ilgim vardı) . Arge´ye giden stajyerlere ayar olmuştum, hepsi torpilli herhalde diyordum, bu arkadaşlardan birinin kendisiyle konuştum anlattı, sonrasında da Linkedin´ine baktım...

Odtü makine
çok iyi ing ve 2.dil
2 dönem erasmus
Bir sürü projede bulunmuş
Kulüp aktiviteleri
Sosyal aktiviteler

Şimdi bi de bana bakalım;

Ytü makine
Sadece ing
Asosyallik
Gerisi yok

Hayat gerçekleri tokat gibi vurdu yüzüme. Kendimi iyi sanardım, ytü´lüydüm fena değildi yani. Kendimi geliştiremedim ama, suç %75 bende tabi. Arge çok istesemde bu kapı yüzüme kapandı, nedeni yetersiz oluşum.

Şimdi düşünüyorum da, neden ODTÜ´yü kazananadım? Türkiye´de kazana kazana en iyi 5. Okulu falan kazandım. Dünya çapında boy ölçüşemem bile. Yukarıdaki arkadaşın yanında böcek kadar değerim yok. Tüm emeklerim boşa gitmiş gibi geliyor.



gönderen: Physical Graffiti - 08/08/2019 - 13:01
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
fk
(08/08/2019 - 16:51)
uzun zamandır yorum yapmıyordum .

Öncelikle kişinin kendini geliştirmesi sadece okula bağlı olamaz onu söyleyeyim.2.ytü makine için iyi okuldur ,hocalarımız süper değiller ama bazıları çok iyidir .

Eğer kendini geliştirmek istiyorsan artık eskisi gibi değil ,bilgiye erişim çok kolay bunu kendinde yapabiirsin ,okulla hiç ilgilisi yok.
Boğaziçinde bir eğitim kurs programına katılmıştım ,mühendislikte rezaletler ,okulunuzun kıymetini bilin.
bouchalakis
(08/08/2019 - 16:58)
uludağ üniversitesini falan bitirip apple´da çalışanı vs de çokça duyduğumuz için sorun yüzde 75 sende özeleştirin daha da haklılaşıyor bence. çok geç olduğunu sanmam hiçbir şey için, neticede yaşantına irade koymaya başladığın an gerisi de aynı şekilde gelir
Physical Graffiti
(08/08/2019 - 18:12)
Okulu çok çok seviyorum yanlış anlaşılmasın. YTÜ candır, tek sıkıntı sıralamadan gelen aşağılık kompleksi, piyasada diğerleri karşısında örnekte verdiğim gibi ezilmemiz. Saha mühendisi gözüyle bakıyorlar bize galiba.

@bouchalakis suç tabi ki bende, %25 de sistem, şanssızlık vs. Belki. Mezun durumundayım artık geç kaldım gibi
n\a
(08/08/2019 - 21:17)

İTÜ de yüksek lisans yapan biri olarak şunu diyebilirim ki Yıldız daha iyi. Net daha iyi. Yıldız hocalarımızın tavrı, öğretme çabası, derslerden aldığın zevk veya hatta A blok altındaki çaycıda arkadaşlarınla yaptığın buluşmalar, yoldan geçen birine rastlamalar filan hepsini karıştırırsak Yıldız inan daha iyiydi. En azından lisansta bir şeyler öğrendiğimi fark ettim. O yüzden Yıldız hiç de öyle 5. üniversite filan değildir inan ki.

Öte yandan suçlu hissetme kendini, zira kıyasladığın eleman biraz uçuk. Yani kolay kolay öyle ikinci dil bilen adam yok Türkiye´de. Kaldı ki sene olmuş 2020 biz hala İngilizce derdindeyiz. Bilakis elin Çinlisi, Hintlisi bile çözdü; biz memleketçe çözemedik şu İngilizce yi. O yüzden bol reading bol listening bu işi koparır

Öte yandan Erasmus da insana hiçbir şey katmıyor. Beni taşlamasın kimse, tarafsız ve nötral bir değerlendirme yapın, millet oraya bira içmeye veya partiye veya ülke gezmeye gidiyor kimse kusura bakmasın. Alamanyaya gidip ay em e studınt dersin, halbuki karşındaki adam içinden gerizekalı der. Yani öyle bana hayat deneyimi kattı filan biraz traş. İnan ailesinden uzak tek başına İstanbul´da yaşayan adamın başına daha çok entrika geliyor yani.

Klüp aktiviteleri de YTÜ Racing gibi hakikaten bir şeyler yapabileceğin bir "niş" ise öpüp başına koyarsın ama İşletme kulübünde bilmem ne etkinliği için sandalye taşıyan adam, zamanını boşa harcayan, aşkı bile satın alabilecekken zamanı satın alamayacağını ve bu yüzden hayatta en önemli şeyin sağlık ve zaman olduğunu anlamamış adamdır. O yüzden bu adam sana havalı gelse de, hiçbir şey olmaz bu heriften. Ben işsizim, işsizlik sürecinin 6 ayı oturdum Sonlu Elemanlar, yapısal analiz ve Elastisite çalıştım. Açık ve net söylüyorum benim gibi eigenvalue veya Jakobien matris çalışan adam doktorada var sadece. P yuzden ben derim ki; çalışan adam geç de olsa kazanır abi hiç şüphen olmasın. Takım çalışmasına yatkınlığı dans kulübünde arayacağına, Dostoyevski oku tüm insanların ruhunu anlarsın. Biraz da Balzac biraz da diğer klasiklerden şöyle bir güzel harmanlama yaparsan bütün çakraların açılır merak etme.


SONUÇ:

Sen sadece okuyup çalışmana bak kardeşim. Bayram diye şuanda memlekete geldim, yoksa İstanbulda olunca günde en az 10 saat çalışıyorum. Yaşım 25, devlet artık sigorta bile yapmıyor. Evet sağlık sigortam bile yok, işim de yok, işsizim. Bu devlet elin suriyelisine bile yapıyor, bana sigorta yapmıyor abi hastaneye gidemiyorum yaa. Ama oturdum çalıştım, yurtdışına yüksek lisansa Canada ve İngiltere´yi kazandım. İTÜ yüksek lisans bir halta yaramıyor hiçbir şey de öğretmiyor. Ama yine de bitirmeye çalışıp, bitirdikten sonra da yurtdışına gitmeyi düşünüyorum. Hem yeniden adam gibi bir yüksek lisans yapıp hem de sonrasında bir doktora olur mu bilmiyorum ama onu da yapmaya çalışıcam. Bir umudum var yani ve çalışmaktan başka yolumuz yok. Metrobüste instagram´dan kızlara bakıp harcadığımız zamanın boş olduğunu anladığımızda, onun yerine kitap okumaya başlarsak gelişeceğiz, bir şeyler değişecek. Çalışmaya devam abi

Magina
(09/08/2019 - 00:09)

BlackLeaF
(09/08/2019 - 19:42)
İkinci bir dil öğrenmenin AR-GE firmalarında bir fark yarattığı maalesef yok. Sadece size vizyon katar, optimizasyon olarak bakarsanız başka adımlar sizi daha yüksek yerlere taşıyabilir.

Erasmus yapmak insana vizyon katar, gittiğiniz ülkede hangi üniversiteye gittiğiniz çok etkilidir teknik anlamda birşeyler katma konusunda.

Henüz lisans dönemin bitmemiş, kendini geliştireceksin, ufak şirketlerden başlayacaksın çalışmaya gerekirse sonrası gelir.

Direkt kafadan iyi şirkette başlamayı düşünüyorsan ortalaman iyi olması gerekiyor.

Dünyada ingilizce bilen adam sayısı halen az, önemli olan istediğini aktarabilmek.

Savunma sanayinde arge ofisinde çalışıyorum, anadoludan bir üniversiteden mezunum. Ytü de doktora yapıyorum. Kendinizi zorlayın, kendinizi ne üstün ne alçak görün.


attis
(09/08/2019 - 21:00)
mezuniyetin üzerinden 8 sene geçti sanırım, henüz okul bitmeden başlamıştım çalışmaya, onu da hesaba katarsak 9 seneden uzun süredir profesyonel iş yaşamının içerisindeyim. ytü makine lisans mezunuyum ama hiç mühendis olarak çalışmadım, danışmanlık alanını seçtim ve yıllardır kendi sektörlerinde ülke/avrupa lideri konumdaki firmalara danışmanlık veriyorum. hani geçtim odtü´lü mühendisi itü´lü yüksek mühendisi, ben direk bu mühendislerin ceo´ları ile muhatabım. onların uzmanlığı ve yetkinliği farklı, benimki daha farklı.

evvela, ytü makine cidden iyi bir bölüm, çok sağlam eğitim veriliyor ve ilginçtir bu eğitimin farkını mezuniyetten sonra anlıyorsunuz. en azından benim öyle oldu. işim gereği çok farklı bölümlerden mühendislerle ve profesyonellerle muhatap oluyorum. şu ana kadar ytü makine çıkışlı olup da beni mahçup eden ya da şaşırtan biri olmadı. herkes taş gibi mesleğine hakim, iletişimi kuvvetli, ne yapmak istediği bilen mühendislerdi.

şöyle yıldız günlerime dönüp bakınca, ayşegül akdoğan eker hocanın malzeme konusunda öğrettiği problem çözüm ve kullanıcı odaklı düşünme metotları hala dün gibi aklımda. hüseyin sönmez´in döküm tekniğini anlatırken gündelik hayattaki olaylarda örnek vererek konuyu basite indirgeme taktikleri hala sık sık kullandığım şeyler. en büyük eksikliğim bedri hoca´dan ders alamamaktır, belki bir gün doktora falan yaparsam o da olur inşallah.

ytü makine hala iyi bölüm, saygın bölüm, değerli bölüm. kıymetini bilin ama elbette okulun ismi bir yere kadar size kapı açar. sonrası sizin kendi yetkinliğiniz ve satış beceriniz.

ingilizce cidden önemli, bunu tekrarlamak istemiyorum. ama bunun yanında asıl önemlisi "bildiğini satabilmek" ve kendini pazarlayabilmek. bunun yolu da psikoloji ve insan bilimi konusunda temel düzeyde de olsa bilgi sahibi olmaktan geçiyor. eğer insan yönetmeyi, bilgiyi manipüle etmeyi ve en önemlisi de "çok bilen" değil, bildiğini doğru zamanda doğru yerde masaya koymayı bilen biri olmaya çalışın. hepiniz çok iyi yerleri hak ediyorsunuz, hakkınızı almayı bilin.
talatabi
(09/08/2019 - 23:07)
Kendini yetersiz görmek = doğrudur, olabilir.

gelişememek = doğrudur, olabilir.

nasıl gelişeceğini bilmemek = doğrudur, olabilir.

YTÜ´ lü olduğu için bunların başına geldiğini düşünmek = doğru değildir, olamaz.

Üniversiteler insana yol gösteren, ufuk açan kurumlardır.

Ve gerçekten YTÜ bu konuda iyidir. Bunu YTÜ de at gözlüğü takıp gezen biri olarak değil, 2 yıla yakındır çalıştığım arge sektöründe İTÜ,Boğaziçi,ODTÜ,Uludağ,Bilkent... vb okullardan 100 e yakın arge mühendisinin,bu okullardan ve yabancı üniversitelerden hocaların/danışmanların bulunduğu bir ortamdaki bir tasarım mühendisi olarak söylüyorum.

YTÜ de yaptığım proje, çalıştığım kulüp, edindiğim tecrübeyi yaşayan şu 100 kişiden sadece 2-3 tanesi var, onlar da zaten benle aynı ortamdan, YTÜ den :D

Diğer arkadaşlarla konuştuğumda çoğu böyle ortamlarda bulunmamış. Okullarındaki güneş aracı, elektrikli araç, formula student aracı, hidrojen aracı, iha, robot vb takımlardan hatta kulüplerden haberleri bile yok. Ben biliyorum onların takımlarını ama onlar bilmiyor. Anlatınca da hepsi keşke çalışsaydım, isterdim, çok severim böyle şeyleri falan demişlerdi.

Bu yazıyı okuyanlara tanıdık gelmiş olabilir, la ben de böyleyim diyebilirsiniz.

Üniversitelerde bu tarz işlerle uğraşmanın faydalarını genelde kısa ve uzun vadede görürsünüz. Bazen çalışmak istediğiniz sektörden dolayı kısa vadede etkisini göremeseniz de uzun vadede muhakkak görürsünüz.

Üniversiteler sadece ders yuvaları değildir. Uygulamalı eğitimin de yapılması gereken bir yerdir. Gönül ister ki bu uygulamalı eğitimleri de okullarımız versin, bizi projelerde çalıştırsın, tecrübe kazandırsın falan ama malesef sistemimizin çok büyük bir eksikliği. Ama bu noktada aklı başında yetişkin insanlar olarak yav benim bir şeyler yapmam lazım, çalışmam kendimi geliştirmem lazım demek gerekiyor. Yoksa termodinamik dersine girip aman allahımm dünyanın en zor konuları, çok zor ders, ders çalışmaktan bişey yapamıyorum gibi triple girmek yerine yav şu turbo makine dersinde anlatılan pompalar neymiş, nasıl seçilirmiş, nasıl çalışır nasıl tasarlanırmış, bunun analizi nasıl olurmuş, ben ansys fluent cfx starccm vbvbvb programları nereden bulurum da bu analizleri yaparım, hocalara bi sorayım da yol göstersin diyerek geçirmediysen vakti, sadece maktasta yapmak zorunda olduğun şeyler için bunları kullandıysan, mezun olduğunda o eziklik hissinin oluşmama ihtimali yok. Piyasadaki canavar gibi adamları görünce diyosun ki yav odtü çok iyi, itü çok iyi , ytu bok gibi falan. Hayır abi bu sadece üniversitenin çok iyi olmasından değil, adam iyi. Kendini yetiştirmiş okulun imkanlarını, hocalarını kullanmış ve başarılı olmuş.

İşin özü, ne ekersen onu biçersin. Stutgartt da da, MIT de de okusan bu tarz çalışmalarda bulunmadıysan diğer okullar hep senin üniversitenden iyi gelir.

(hoş MIT gibi bir üniversiteye girmek zaten kendini geliştirmiş olduğunu gösterir zaten)

Siz siz olun, nerede olursanız olun kendinizi geliştirin. Şirkette sadece size verilen işi yaparsanız kullanılan bir adam, bir maşa olursunuz.

Eğer harici konularda da kendinizi geliştirir, üstünüzden daha fazla görev alıp yerine getirirseniz bir bakarsınız ki insanlar artık size al şunu yap demek yerine, yav talatabi şunu nasıl yaparız diye sormaya başlayacaklar.

Özetle;

Kendinizi geliştirin, ülkenizi geliştirin.

ilyas
(10/08/2019 - 20:17)
Ben de bir dönem denetim işi yaptım ve hiçbir şey yapmadığı halde dünyayı kurtardığını zanneden çok insan gördüm. Bunların kimisi mühendis kimisi tekniker vb.
Kendini yetersiz görmenin kendinden beklentilerinin yüksek olması ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
Başkalarıyla yarışmanın ya da bugüne kadar neleri yapmadım diye üzülmenin bir manası olduğunu sanmıyorum.

---konu dışı---

Tavsiye verme kısmına nasıl gelinmiş anlamadım ama "Kendinizi geliştirin, ülkenizi geliştirin" bu söz iş hayatınızın mottosu olsun.
"Kendinizi geliştirin" sözünün ayrıntısında bir şeye dikkat çekmek istiyorum: ezberden iş yapmayın, günü kurtarmaya çabalamayın -amirlerinin muhtemelen sizi buna zorlayacak- bir işi yaparken ayrıntılardaki nedenleri düşünün. Verdiğiniz her kararın sebebini düşünürek alternatiflerini düşünürek verin.
Ben ezberden iş yapanların en başta bahsettiğim hiçbir şey yapmadığı halde dünyayı kurtardığını zannedenlerin ülkesine de hiçbir faydası olmayan insanlar olduğunu düşünüyorum. (yanlış gözlem olabilir tabi)

Kolay gele...
myman
(12/08/2019 - 16:55)
piyasada ytü makine iyi iş yapıyor arkadaşlar söyleyeyim. bizim bölüm olarak tek eksikliğimiz birbirimizi pek tutmamamız. sayı olarak da epey fazlayız, her şirkette azar çoğar varız. ytü adı altında birleşmek önemli. ben şu anda çalıştığım yerde ytülüyüm diye ytülüler tarafından ayrı bir sempatiyle karşılandım.
Ozi.alp
(13/08/2019 - 19:31)
Evet bir mükemmelliyetçi arkadaşımızla daha karşı karşıyayız öncelikle her okulun iyi ve kötü öğrencileri vardır. O arkadaşında iyisi olabilir doğrudur odtü bizden daha sosyal ve ortamı daha akademik bir okul amaaa bizim okuldada bir çok imkan var öncelikle sende erasmus yapabilirdin geç değil bul staj bir tane erasmusda bir güzel git almanyana sonra da orda çalışmaya devam olmadı mı mevlana var bas gir japonya güney kore tayland gibi ülkelere bir güzel dilini geliştir tecrübeni kazan ve tabi özgüvenini odtü falan fark etmez yurt dışına bir gir anlayacaksın o adam neden iyi odtü ile alakası yok yurt dışı gördüğü için adam sana kaliteli geliyor çünkü adamda özgüven var. Sende yaparsın kardeşim hiç geri adım atıp geçmişe bakma önünde seçenekler vardır illaki arayan bulur hadi bakalım power with you :)
TEAMCAN
(17/08/2019 - 15:39)
2007 girişliyim, ara sıra bakıyorum buraya ne var ne yok diye.

öncelikle kendi kişisel yetersizliklerinizi lütfen ytü´ye mal etmeyin. sen çalışmamışsın, kendini geliştirmemişsin bir A üniversitesinden bir B kişisi bu işi yapmış.

bu durumu ytü´ye mal ederek kendinizi işin içinden kurtaramazsınız.

ytü´den mezın olduktan sonra boğaziçi´ne girdim master için. gönül rahatlığı ile söylüyorum ki dersler vs gibi konularda hiç bir fark yok. sadece YTÜ´lü kendini ezmeye yer arıyor. boun´daki ytü´den gelen arkadaşlarım da bu psikolojideydi.

bu psikoloji aslında kendi bireysel başarısızlığını okula yıkarak kendini haklı çıkarma psikolojisi. lütfen bu durumu bırakın yada profesyonel yardım alın.

boun, odtü, munich tech, ETH Zurich vs gibi okullarda mühendsilere başka formüller öğretmiyorlar.

buradaki insanlar bireysel olarak daha çok çalışıp daha çok çabalıyor.

2007´de ytü´ye girdim 2011´de mezun oldum 2010´da kendi firmamı kurdum ve hala devam ediyorum. firmam Türkiye ve Avrupa´ya iş yapan %100 ARGE danışmanlık firması. okulda aldığınız eğitim türkiye ve dünya için yeterli bir altyapı oluşturan bir eğitimdir.

yani okul elbette önemli ama daha önemlisi sizin okulla beraber yaptığınız çalışmalar.

bu tür discussionlar ytü´nün marka değerini düşürüyor o sebeple üzülüyorum.

o sebeple kendimi nasıl geliştirebilirim diye sorarsanız daha iyi cevaplar alırsınız.

TAİ
(23/08/2019 - 15:06)
Physical Graffiti yaptığın tespitler doğru...(2011 mezunuyum) Ancak pes etmemek lazım.
Burada kendini geliştirmek önemli ancak bunun için ortayı okulun güzel açması lazım ki öğrenci golü atsın... Maalesef bizim okul benzetmek gerekirse Sabri :D

Bu sebeple aradaki farkı biraz daha gayret azimle bilinçli çalışarak sen kapatabilirsin. Yapılması mümkündür.


integral
(27/08/2019 - 15:14)
@Physical Graffiti işe girdikten sonra üniversitenin çok önemli bir parametre olduguna inanmıyorum. uzay mekiği inşaa edilmediğine göre teknik konuda da sayısal yetenek olarak YTU yeterdir bence. Daha önemli yetenekler var ve bunlar gelıstırılebılen seyler.Mesela;
Bilişşsel,duygusal,sosyal yetkinlikler ve hatta ahlaki yetkinlikler.
Bunlar üzerine bilgi sahibi olman için havard bussiness review sitesini takip edebilirsin.
Duygusal zeka serisi var tavsiye ederim.
carmaker
(28/08/2019 - 02:19)
Eski bir Yıldız mezunu olarak bölümün en önemli eksiği eğitim dilinin ingilizce olmayısıdır.Bence ingilizce bilmek bu çağda olmazsa olmaz bir kriterdir. İyi derecede ingilizce bilmeden (calıstığınız pozisyonun hic önemi yok) global firmalarda bir adım öteye bile gidemezsiniz.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.