usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
bir mühendis cnc tezgah kullanabilmeli mi
Faydası olur mu?


gönderen: Şakar - 20/06/2019 - 13:34
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
moccaco
(20/06/2019 - 13:35)
Neden olmasın ? Bir meziyettir sonuçta.
alylmzdsk
(20/06/2019 - 13:47)
Hayatta herşey faydalı olur fakat burda senin ne istediğin önemli.
Şakar
(20/06/2019 - 13:58)
Tasarladığım, çizdiğim parçaları üretebilir imal edebilir hale gelmek arzusundayım...Bunun yanında tasarımcıya ne gibi katkı sağlar...Somut ornek verebilirseniz
mukogs13
(20/06/2019 - 15:40)
CAD+CAM+CNC parça sıfırlama, takım seçimi vb.
Eğer kendi işini kurmak istersen kesinlikle öğrenmen gerekir.

Çünkü her takım her parçada kullanılmaz. Her cam programını tezgahta bire bir uygulaman gerekmez. Özellikle işleme süresinin kısaltılması için öğrenebileceğin bir çok durum var.


ObiWanUmudi
(20/06/2019 - 17:01)
İşleyebiliyorsan nasıl işleneceğini de bilirsin. Bu da sana tasarım yaparken yaptığın tasarımın "bunu imal edemeyiz" diye geri dönmemesini sağlar. Bir şey tasarlarken nasıl imal edileceğini düşünerek tasarlarsın. Bir mekanik tasarımcı için çok faydalı bir meziyettir bu.
alylmzdsk
(20/06/2019 - 18:59)
Mukogs13 güzel açıklamış, Özellikle CAM, takım bağlama, ilk numune ayarı CAD, CNC nin yazılımsal kısmı. Ayrıca firmanda hassas ölçüm cihazı varsa onlarla da ilgileniceksin muhtemelen.

Fakat bunlarında dışında ilk parçada dışında Operatörlük gibi birşeyse durum farklı.
matkap737
(21/06/2019 - 18:53)
bir mühendis tezgah kullanmaz arkadaslar...
bilmenize de gerek yok kimse size makine mühendisliği için tezgah kullandırtmayacak
muratid
(21/06/2019 - 20:30)
bu bu @matkap kardeşimizi alalım burdan. hiç çalıştın mı bilmiyorum özel sektörde mühendisin süpermen olmasını bekliyorlar ona göre
Şakar
(21/06/2019 - 22:33)
Kullanmak zorunda değiliz tabi ki...Kullanabilir olmanın getirilerini merak ettiğim için sordum...
The Godfather
(21/06/2019 - 22:55)
İlgin yoksa, hayır. lisedeyken sırf var diye torna freze vs. öğrendim, biliyorum. öyle çok bir faydası yok. CNC tezgahlarda uzay mekiği değil. Asıl olan talaşlı imalat bilmektir. (eğer ilginiz o yöndeyse).

ABD deki, almanyadaki makina mühendislerinin öğrendiklerine, ya da kendilerine çizdikleri yolda, ne varsa sizde kendinize paralel bir yol belirleyin derim. Lockheed martindeki, termodinamik alanında çalışan bir makina mühendisi, cnc tezgan bilir mi? ya da aynı firmada uçak motoru üretimindeki bir mühendis cnc tezgah öğrenir mi kullanır mı? cevap ikisi de hayır.

Türkiyede talaşlı imalatta çalışmıyorsanız. zaten bilmenize de gerek yok. Çalıştığınız alanda uzmanlaşmak daha mantıklı.

tldr; Türkiyede CNC öğrenip imalatta çalışırsanız %90 amele olursunuz. Ya da emeğinizin karşılığını kesin olarak daha az alırsınız.
matkap737
(23/06/2019 - 09:22)
@muratid şu an işten yazıyorum sana hahahah abi siz nasıl kafalar yaşıyorsunuz Allah aşkına mühendis gidip talaş mı kaldırcak senden istenen şey tezgahta verilmesi gereken tasarımının yapılması ve onu takip etmen...
Zaten operatör kendi meslek hayatını bu işe harcıyor hangi takımın hangi hassasiyette işleneceğine dair falan filan boş yapmayın yani gidip meslekte ne yapcagınızı öğrenin önce

kskn
(24/06/2019 - 14:36)
Çalıştığım firmada AR-GE mühendisiyim. Çok sayıda proses iyileştirme ve ürün geliştirme adına AR-GE yapıyoruz. AR-GE departmanımızda kalite kontrol labı, metalografi labı, cnc nin çeşitleri (kayar otomat, dik işleme, torna) bulunuyor. Şimdi biz işleme parametreleri ile ilgili bir arge çalışması yaparken gidip üretimden operatör çağırmıyoruz kendimiz bu parametrelerle deneyler yapıyoruz takımları değiştiriyoruz ,dinamometre ile kuvvet hesabı yapıp bunların analizlerini simülasyonlarını yapıyoruz. Çoğu arge merkezi bu departmana operatörü kalıcı olarak bağlamak istemez çünkü seri imalat yok . Hali hazırda seri imalatta olan operatörü de bizim araştırmamız için günde 3 4 saat işinden etmez . Bu sebeple biz kendi işimizi kendimiz görecek kadar g code cnc biliyoruz.

Ayrıca başka bir durum daha var o da şu. Sen proses iyileştirme yapıyorsun parametreleri optimuma getiriyorsun. Üstüne üstlük bunlardan çok iyi dergilerde makaleler yayınlattırıyorsun. Sonra operatörün yanına gidiyorsun işleme parametreleri ne durumda diyorsun adam ellemedik siz nasıl dediyseniz öyle diyor. Seni kandırıyor. Oysa işini bitirmek için hızlarla oynamış.Yüzey kalitesi onun dediği değerde daha iyi imiş diye gitmiş değerleri değiştirmiş. Ama şeyi sorgulamamış tamam da bu yüzey kalitesi bizim için gereksiz daha kaba yüzey bize yeter boşuna zaman kaybı ve takım aşınması ile para israfı yapıyorsun bunu sorgulamamış. Neyse sonuç sen cnc ve g code den anlamayınca adam sana hiç bir şeyin değişmediğini söleyip gönderiyor. Oysa sen aç programı diyip g codu okuyup adama ayar verebiliyorsun.

3.bir husussa @Şakar arkadaşımızın dediği gibi tasarımla uğraşan arkadaşların cnc bilgisi iyi olursa geri dönüşler daha az oluyor. Firma tasarım mühendisi alırken cnc bilip bilmediğini genelde sorgulamaz. Ama sen cnc bilip, imalat yöntemlerine hakim olursan hem usta tarafından kandırılman zor olur hem de çok daha kolay tasarımlar ortaya çıkarırsın. Geçenlerde bir toplantıda metal dövme için kalıp tasarlayan arkadaşa , talaşlı imalatın serzenişini hatırlıyorum. Sizin tasarladığınız kalıp ve bu kalıpta dövme sonrası çıkan ürünü biz teknik resime göre işleyemiyoruz demişti. Ve kalıp tasarımı üzerinde beraber revizyon yapmışlardı.Böylece dövme sonrası işlenebilecek ürün ortaya çıkmıştı. Tabi burada bir sürü zaman ve mali kayıp oldu. O yüzden talaşlı imalat mühendisi ve kalıp tasarımcısı beraber çalışmaya başladı. Ama kalıp tasarımcısı az biraz talaşlı imalatı bilse cnc nin meziyetlerini bilse , kullanılan makinanın özelliklerine hakim olsa daha az zararla daha kolay iş yapılabilirdi.


SONUÇ BİLMEK ZORUNDA DEĞİLSİN KİMSE SENİ ZORLAYAMAZ. AMA BİLİRSEN SANA ÇOK AVANTAJ KATAR.

Magina
(24/06/2019 - 15:09)
Atölye stajımı yaparken operatörlerle konuşuyordum bizim patron cnc den anlıyor o yüzden onu kandıramıyoruz kodlamadan bir çok şeye biliyor demişti . Bence operatörlere kendini kullandırtmamak için biraz da olsa bilmek gerekiyor.
attis
(24/06/2019 - 21:48)
makine mühendisliği mezunu olduğunuz için makine mühendisliği yapmak zorunda olmadığınızı ve binlerce farklı kariyer alternatifini seçme imkanınız olduğunu unutmayın öncelikle. sonra bu tarz detay sorularla boğuşun.


Şakar
(24/06/2019 - 22:27)
Teşekkürler dostlar ..Sektör içinden bilgilendirmeler çok faydalı oldu ...@ attis farklı kariyer alternatiflerini biraz açar mısın
kursat.b
(24/06/2019 - 23:43)
Bence bir mühendis gelecekte hangi sektörde ilerlemeyi planlıyorsa , bu süreci hızlandırabilmek ve kendini o alanda tercih edilebilir hale getirecek opsiyonları kendisine yüklemelidir.
Örnek veriyorum otomotiv sektöründe tasarım yapacağım diyorsan 3D programlar ve analiz kuşamına ağırlık vermeli.
Ben projeci olacağım diyen yabancı dilinin seviyesin arttırmalı ve proje yönetimi sertifikalarına yönelmeli.
Ben imalat yapacağım arkadaş diyende bir firmanın imalatına girebilmek için kendisine CAM ve imalat prosesleri bileğileri yüklemeli.
Kısacası demem o ki önemli olan o mühendisin geleceğini planlamaya başlayıp şimdiden o olanlarda hazırlık yapmaya başlamasıdır.
Bu sorunun tek bir doğru cevabı yok maalesef :)
The Godfather
(25/06/2019 - 19:17)
@kskn,

´´Sonra operatörün yanına gidiyorsun işleme parametreleri ne durumda diyorsun adam ellemedik siz nasıl dediyseniz öyle diyor. Seni kandırıyor. Oysa işini bitirmek için hızlarla oynamış.Yüzey kalitesi onun dediği değerde daha iyi imiş diye gitmiş değerleri değiştirmiş. Ama şeyi sorgulamamış tamam da bu yüzey kalitesi bizim için gereksiz daha kaba yüzey bize yeter boşuna zaman kaybı ve takım aşınması ile para israfı yapıyorsun bunu sorgulamamış. Neyse sonuç sen cnc ve g code den anlamayınca adam sana hiç bir şeyin değişmediğini söleyip gönderiyor. Oysa sen aç programı diyip g codu okuyup adama ayar verebiliyorsun. ´´


yazdıklarının çoğuna katılıyorum, burada yazdığın durum ise daha farklı bir durum. buradaki olay biraz etik - ahlak boyutuna kayıyor. Bir eleman senin yüzüne bakıp yalan söyleyebiliyorsa, bu senin mühendislik sorumluluk alanın değil. Bu toplumun genel bir iş ahlakı sorunu. Ne yazık ki türkiyede çalışma ahlakı, iş ahlakı tamamen sözde kalıyor. Eleman kandırıyor, yaptığını bilerek gizliyor. sonra da üründe kötü bir sonuç elde edilince, sorumluluk dönüyor dolaşıyor mühendise kalıyor. mühendiste gece düşünüyor, acaba nerede hata vardır, nereyi düzeltelim diye.

Yani bunu iş ahlakının gelişmiş bir ülkelerde daha az yaşanır. o yüzden de mühendis, aman iş yaparken makina operatörü girdiğim rakamı değiştirir, beni kandırır. kandırmasın diye de, onun yaptığı işi de öğreneyim diye vakit harcar. Bence böyle olmamalı.
kskn
(27/06/2019 - 23:25)
@The Godfather evet belki boyle olmamali haklisin ama maalesef daha 2 gun once muaazzam biseyle karsilastim.Opetatorun yanina gidip parametreleri kontol ettikten sonra neden bizim onerdiklerimizi kullanmadiklarini sordum.Onlar ile islemin cok kisa surdugun ve sorumlu oldugu 2 tezgaha yetisemedigini soledi o yuzden paramatrelerle oynayip islemi uzatmis.
Ayrica yine dedigim gibi arge merkezlerine pek fazla operator almiyorlar.Biz de proses gelistirme yaptigimiz icin tezgah denemelerini kendimiz yapiyoruz .Yani arge merkezi calisani olarak makineleri kullanmamizi bekliyorlar.
sylarfb
(01/07/2019 - 09:08)
Bizim şirkette CNC operatörleri ilkokul mezunu.

Mühendis CNC kullanmaz. Fakat eğer tasarım bölümünde çalışıyorsan bir parçayı tasarlarken imalat edilebilir şekilde tasarlaman gerekir. CNC tezgahın tabi kaç eksenli ise hangi tezgahın ne iş yaptığını bilmek önemli bir konu. Kullanma işi operatörün mühendisin değil.
myman
(01/07/2019 - 20:12)
olay bence mantığını bilmek ve jargonu bilmek, başka bir şey yok.
kskn
(01/07/2019 - 23:57)
olay mantığını bilmek jargonunu bilmek bunun yanında ne işle uğraştığını da önemli. Profesör hocam 8 yıl önce Amerikada çalışırken nasayla ortak proje yapıyorlardı ve gayet doktorasını bitirmiş mühendislerin AR-GE adına cnc leri kullandıkları yalayıp yuttuklarını anlatıyordu. Çünkü kimse AR-GE ye ayda 300 500 numune üretimi için operatör tahsis etmez. Kendin uğraşırsın. Hiç bir operatörde gelip senle sabah 7 30 akşam 1 AR-GE yapmaz. Kısaca kendi işini kendin yaparsın. Ama bir seri imalat fabrikasında tabi ki mühendis gidip tezgah kullanmaz komik bir durum olur.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.