usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
insan kaynakları çalışanları
Firmaların ikcı elemanları, ik çalışanları önüne gelenin stajını reddediyor. Sorun şu ki genelde bizi gerekçe vermeye tenezzül etmeden reddediyorlar. Geçerli neden sunsalar bir şey demeyeceğim. Bir sürü başvurum gerekçesiz reddedildi.

Bugün de bosch´tan reddedildim. Gereçkesi de " yer yok sry" miş. Böyle bir gerekçe olabilir mi? Söyle bana de ki şöyle torpille alıyoruz ondan alamadık ya da söyle şu özellik arıyoruz sağlamadın. O zaman ben de eksiğimi görmüş olurum.

Unutuyorlar sanırım ama onlar da aslında insan kaynaklarından sorumlu, maaş alıp sabah 8 akşam 17 özgürlüğünü kısıtlayan, patron emrinde çalışan işçiler. Biz işçilere/öğrencilere yukarıdan bakıyorlar gibi hissettim.

Not= iyi olduğumu iddia etmiyorum, sadece böcek muamelesi yapılmasın. Gerekçeleri ile reddedilelim ediyorlarsa. Bu yazı yenilen red sonucu ik´cıya cevap veremediğim için içimde kaldığı için yazılmıştır. İstisnalar, iyi ikcılar vardır. Lütfen yorumlarda lince tenezzül etmeyiniz öylesine bir muhabbet gibi düşünün, her şeyi ciddiye alıp dramatize etmeyin. Gülümseyin :)


gönderen: Physical Graffiti - 30/04/2019 - 11:46
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
n\a
(30/04/2019 - 13:42)
Physical Graffiti ye ölüm. Sen sus konuşma pis vasıfsız :))
n\a
(30/04/2019 - 14:47)

Sen geri döndüklerine dua et.

İK çalışmalarının hepsinden değil ama çoğundan nefret ediyorum. Kafası bir halta basmayıp, dandikten bir sosyoloji veya psikoloji okuyup, seni veya beni değerlendirebileceğini sanan süslü kadınlar topluluğu.

Hele bir de globalleşen dilde kapitalistçe konuşunca bir halt olduklarını sanıyorlar ya, içimden ana avrat küfür ediyorum.

Hatta mülakatta "Azıcık insan olun, böyle kasıntılı konuşup kendinizi de bizi de germeye gerek yok, hepimiz insan evladıyız sonuçta, nedir yahu" diyesim geliyor ama yemiyor tabi.

Rahatça, samimi, saygılı ve en önemlisi de içten konuşarak kibar olunabileceğini bütün İKcıların öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum.

n\a
(30/04/2019 - 14:58)

Bunlar Dostoyevski olsun Gogol olsun veya Çehov´un öyküleri olsun bu tür dünya klasikleri okumadıkları ve insan sarrafı olamadıkları için "Güçlü olduğunuz yönleriniz nelerdir" gibi saçma salak sorular sorarlar.

Bu ne demek biliyor musun, "Hani ben gerizekalı olduğundan karşımdaki kişiyle iletişim kurup onu anlama kabiliyetim yok, o yüzden ben bulamam senin bu yönlerini, sen bana söyle" demek oluyor.

Anladınız mı canım (İKcılara). Azıcık insan içine çıkıp sokak kültürü, insanlarla anlaşma, onlarla konuşma, sohbet etme kabiliyetlerini geliştirseler hiçbir problem kalmayacak aslında.

Valla bir ara yemin ederim İK sertifikası alıp İKcı mı olsam diyordum. Valla ben olsam hiç öyle salak saçma "kendinizi 5 sene sorsan nerde görüyorsun" sorusuna girmeden (çünkü aslında kendi de kendi için bilmiyor o sorunun cevabını, burası Türkiye hayatın gerçekleri var, her an her şey olabilir), alırım karşıma adayı, birer de çay söylerim, güzelce bir sohbet ederim. Yarım saatte adamın in midir cin midir ne olduğunu bütün seceresiyle dökerim.

Bunlar hem kabiliyetsiz hem boş kafalı süslü Nuriye yav...

Physical Graffiti
(30/04/2019 - 15:30)
@vito corleone tam benim düşündüğüm şeyi yazmışsın plaza türkçesi ile kasıntı robotik konuşmalar da anlamsız gelmiştir bana hep. Hepimiz insanız işte ne bu robotiklik. Bu robot olayı sadece ik´da değil farklı alanlarda da var ayrıca değerli fikirlerini kattığın için teşekkür ederim

@uiejöv dediğini anlamadım, açıklayıcı olur musun? Trollse güzel ama troll olduğuna direkt inanırdım ama bu forumda bazı arkadaşkar cidden bu kafada o yüzden şüpheleniyorum
kskn
(30/04/2019 - 17:53)
aklıma bir ik anısını geldi. Biraz uzunca anlatmak istedim boş zamanı olan okusun :)

Günün birinde bir firmaya proje odaklı girmiştim. İşe girişim şöyle gerçekleşti tam olarak. Üniversiteden hocam bir firma ile ortak proje yapıyormuş.Beni aradı böyle böyle bir iş var gelir misin? Ben de dedim ki hocam ben başka firmayla görüşme eşiğindeyim işe alınacağım maaşı çok iyi imkanlar süper sizin firma neler sağlıyor dedim. Anlattı işte AR-GE projesi maaşı daha düşükmüş gireceğim işten ama proje çok iyi ilerisi açık falan neyse kanıma girdi.(Bu arada diğer iş servis mühendisliğiydi haftada 4 gün iş 1 gün yüksek lisans cumartesi pazar tatil, her ay 1 kere yurt dışı seyahati ve dolarla ekstra ücret , tabi bu seyahatler ne kadar yorucu olurdu bilemem). Ben hocanın ısrarı üzerine bu işe direk girdim. Mülakat evresinden geçmedim zaten proje sonunda ayrılacaktım. Firmanın sahibi işe alım yetkisini direk hocaya vermiş mülakata gerek duymamışlardı. Bu arada firma küçük değil 900 çalışanı var. Neyse evraklarımı verdim IK ya işe başladım.2. çalışma günümde IK dan aradılar beni tanışmak için odalarına çağırıyorlar. Gittim içeride 7 8 IK cı var herkes bir şeylerle meşgul IK müdürü de beni karşısına oturttu. İlk söylediği cümle "BİZ NORMALDE İŞE ALIMLARI BÖYLE YAPIYORUZ HABERİN OLSUN BÖYLE BİR ALIM OLMAZ" . Resmen beni ezmeye çalışır bir tavırla sen kimsin nasıl işe girdin bilmiyorum ama ayağını denk al der gibi. Ben de dedim ki şu cv me bi bakın isterseniz bu firmaya aldığınız adamlardan bir farkım olduğunu düşünmüyorum aksine daha üstün özelliklerim de olabilir. Ayrıca ben bu firmaya rica üzerine geldim bana vereceğiniz maaştan çok daha iyisiyle başka bir işe başlayacaktım ama projeyi tamamlamak için hocamı kıramadım dedim. Adam feci uyuz oldu CV yi açtı ilk okulumdan başlayarak her şeyi tek tek inceledi , çalıştığım yerleri yaptığım işleri gördü ayrıntıları sordu tek tek, 1 2 tane kaçamak soru sordu bak burası da çok güzel anlatıyım. Zamanında silah tasarımı ve analizi projesinde de çalıştım bunu gördü şey sordu. Silah yapıyor olmak o zaman seni vicdanen rahatsız etmedi mi sonuçta bir canlı öldürmek için yapılıyor bu dedi. Çakal beni test ediyor . Hayır etmedi 24 ülke bunu üretiyor bize milyon dolara satıyorken, biz bunu 20 de 1 fiyatına üretip kullanmamız beni ancak mutlu eder dedim. Gönül isterdi ki dünyada hiç bir öldürücü silah,ilaç yapılmasın satılmasın ama bu mümkün değil ütopya dedim.Kapattı konuyu hayırlı olsun dedi ben de çıktım.

Buradan varılacak sonuç şu arkadaşlar bazı IK cılar yeri göğü onlar yarattı falan sanıyor. Onlar olmadan fabrika, iş yeri kilitlenir yürüyemez sanıyorlar. Ukala olanları hiç çekilmez oluyor. Siz kendinizden emin olursanız IK cılar sizi değil siz IK cıları ezecek konuma geleceksiniz.He gönül isterki en iyi IK cılarla karşılaşın harika bir şekilde mülakatınızı tamalayın red yeseniz bile eminim mutlu ayrılacaksınızdır.

Bu arada 3 yıllık tecrübelerime göre bu ülkede analizci, simülasyoncu, optimizasyoncu eksiği çok fazla. O yüzden bu konularda uzmanlaşınca değer görüyorsunuz Biraz da kolay rest çekebiliyorsunuz insanlara çünkü size muhtaçlar.

Şuan bulunduğum firmada tek simülasyoncu benim 6 Ar-Ge projemiz var. Şuan benle ilişiklerini kestiklerinde en az bir 6 ay projeler ileriye atılmalı ki yeni gelen arkadaş işi öğrensin , simülasyonu yapabilsin. Maalesef yaptığım iş hakkında detaylı bilgi veremiyorum çünkü yasak . Ama şunu söyleyebilirim en azından bir CAE programında ve spesifik alanda analiz uzmanı olmak çok şey katar.
n\a
(30/04/2019 - 19:01)

İyi diyorsun ama mezun olduktan sonra analiz üzerine büyük çabalarım olsa da uzun süredir bu alanda özellikle dikkat ediyorum deneyimsiz almıyorlar.

İnan parasında değilim gerekirse ücretsiz de çalışabilirim, kendi kendime baya bir Ansys kurcaladım ama çok az analizci alımı var ve hepsi deneyim istiyor.

n\a
(30/04/2019 - 19:02)

Senin firma analizci ararsa aklında bulunsun 6 ay-1 yıl ücretsiz çalışabilirim.

Magina
(30/04/2019 - 20:45)
Bu ik cılar firmanın patronu gibi davranmıyorlar mı kafayı yiyorum. Staj yaptıgım yerde firmanın patronu sanıyordu kendini.
kskn
(30/04/2019 - 21:48)
Aklımda tutucam Vito eğer öyle bir durum oluşursa özelden başvururm. O zaman benim şansıma mı denk geldi bilmiyorum da hiç tecrübesizken önce tasarım sonra aynı yerde analize başlamıştım. Ondan sonra ki işlerim hep analiz üzerine gitti. Umarım sen de bir gün bulursun böyle bir iş .Ama yüksek lisans yapıyorsan hocanı bu alanla ilgisi olan birinden seç ve güzel bir bitirme ile hocanı da referans alarak iş ararsan daha yararlı olabilir gibi. Gerekirse hocaya da yapış varsa danışmanlık yaptığı firmalar sana referans olsun.
n\a
(01/05/2019 - 00:10)

@kskn sağolasın teşekkür ederim. Şans mı bilmem ama tam istediğim işleri yapmışsın. Yüksek lisansta da aynı senin dediğini yaptım, henüz ders aşamasındayım ama tez aşamasında dediklerin daha etkin olarak işleyecek


ilyas
(01/05/2019 - 00:19)
Bugün de bosch´tan reddedildim. Gereçkesi de " yer yok sry" miş. Böyle bir gerekçe olabilir mi?

Sondaki "sry" nedir anlamadım; ama "yer yok" bence çok geçerli bir gerekçe. İnsanların stajyerlere harcayabilecekleri sınırlı bir zaman/enerji var. Kontenjanları dolmuşsa sana zaman yaratmalarını bekleyemezsin. Geçmişte stajyere fazla zaman ayırdığım için uyarı almışlığım var. Muhtemelen senin eksik olmanla hiçbir alakası yok; belki seneye başvurduğunda kabul alırsın.

Hikayenin diğer kısmına gelirsek; insan kaynakları çalışanları genel olarak senden daha düşük zekalıdır. Senden daha düşük zekalı insanlardan nefret etmemeyi, onlarla anlaşabilmeyi, senin hakkında öğrenmek istedikleri şeyleri onlara anlatabilmeyi öğrenmen gerekiyor. Ecnebilerin "soft skill" dediği şeyde kendini geliştirebilirsen, insan kaynakları senin için sorun olmaktan çıkar. Zaten işe girdiğin takdirde birlikte çalışacağın insanlarda -muhtemelen- genelde böyle olacak. (Bende de bu yetenek yok; ama en azından nefret etmeme konusunda çaba harcıyorum.)

Şahsi gözlemim insan kaynakları çalışanlarının özellikle genç olanların bir mühendisi işe alma konusunda fazlasıyla beceriksiz oldukları yönünde, sordukları şeyleri ezberden sorup ezberlerindeki cevapları sizden bekliyorlar. Siz ezberlerinin dışına çıktığınızda da bocalıyorlar. Daha tecrübeli olanlar hemen her cevabın benzerini daha önce duydukları için ve az çok mühendisliğin ne olduğunu bildikleri için sizi değerlendirmekte daha başarılı oluyorlar.
Patron gibi davranma konusuna kesinlikle katılmıyorum. Sadece kendilerini zayıf göstermemeye çalışıyorlar; ve sizin gibi gergin oluyorlar. Genç olanlar için söylüyorum bunu. Eğer doğrudan teknik ofiste çalışmazsanız, müşterilerle iş yapacaksanız ve doğal bir iletişim yeteneğiniz yoksa siz de bu yola gireceksiniz. Karşınızdaki kişi "aptal lan bu" demesin diye siz "küçük dağları ben yarattım" diyeceksiniz. (tamam bu biraz abartı olabilir)

Sizin değinmediğiniz bir iki şey ekleyeyim:
İnsan kaynakları çalışanları çoğunlukla karşısındaki insanı rahatlatmaya çalışıyor; ama bazıları karşısındakinin tepkilerini gözlemlemek için ortamı bilinçli olarak geriyor. Bence yeni mezun birini işe alırken bu taktik kullanılmamalı; ama yapıyorlar. Sakin kalmanızın veya agresifleşmenizin hangisini tercih ediyorlar bilmiyorum. İlk görüşmede ´iş buraya vardıysa nasıl olsa işe alınmam´ deyip kavgacı tutum sergilediğim bir yerden tekrar görüşmeye çağırılmıştım. Adamlara fazla kızmışım herhalde gitmemiştim. (:
İkinci bir gözlemim de: görüşmelerde size sorulan sorular gelecek planlarınıza yönelik ise karşınızdaki kişinin sizin için notu olumludur. Tabi "beş yıl sonra nerede olmayı planlıyorsun" gibi ezbere bir sorudan değil, sizin o zaman kadar anlattığınız şeylerden yola çıkarak size özel yaratılmış soruları kastediyorum. Eğer sorulan sorular geçmişinize yönelik ise -bazı sorular tabiki sorulur: "okulu niye uzattın?" "eski iş yerinden niye ayrıldın?" gibi ama bir iki cümlelik cevaplarla ikna olmayıp bunları deşmeye çalışıyorlarsa- hakkınızda olumsuz düşünüyorlardır. Artık gerilmenize gerek yoktur; rahat olabilirsiniz. (:

Not: her belirttiğim düşüncemden sonra "istisnalar vardır." dediğimi düşünebilirsiniz.
Saygılarımla...
n\a
(01/05/2019 - 05:59)

Vaay önemli şeyler demişsin İlyas abi ben pek böyle düşünmemiştim. Bilgilendirme için sağol.

Physical Graffiti
(01/05/2019 - 13:03)
Merhaba sadece şu paragrafınla ilgili yazacağım

"Sondaki "sry" nedir anlamadım; ama "yer yok" bence çok geçerli bir gerekçe. İnsanların stajyerlere harcayabilecekleri sınırlı bir zaman/enerji var. Kontenjanları dolmuşsa sana zaman yaratmalarını bekleyemezsin. "

Sry = sorry nin kısaltması
Yer olmadığını ben de biliyorum. Benim isteğim, beni neden almadınız diğerlerini alırken, eksiğim neydi? Anlatabildim mi, birileri alınmış sonuçta onları "yer var " gerekçesiyle almamışlar, beni eeleyip onları seçmişler, bınun gerekçesi nedir. Umarım anlatabilmişimdir.

Bu arada ik´cılar senden düşük zekalıdır demişsin, KESİNLİKLE KESİNLİKLE KATILMIYORUM. Kendimi birinden zeki görmüyprum. Zeka ile eğitim farklı şeylerdir, ben daha yoğun ve ağır bir eğitim almışken o ikcı az eğitilmiştir, benden pek ala zeki olabilir. Köydeki bir çoban hepimizden zeki olabiliyor, çöpçü herkesten zeki olabilir. Üstten bakmak çok yanlış. Sana özel yazmadım bunu, benim şu zeka olayına takıntım var o yüzden felsefi olarak böyle düşünüyorum.

Son yazdıkların çok mantıklı geldi, ik´cıları iyi gözlemlemişsin aklımda tutacağım bunları, teşekkürler .
myman
(04/05/2019 - 11:43)
iyi ikcılar da var arkadaşlar öyle demeyin :d
ilyas
(05/05/2019 - 12:47)
Eğer birlikte iş yapacağın insanların senin kariyerinin gelişimini önemseyeceğini, seni olduğundan daha iyi yapmak için uğraşacağını sanıyorsan yanılıyorsun. Ya hiç kimsenin umurunda olmayacaksın ya da senin kuyunu kazacaklar. Birisinden destek görme ihtimalin çok düşük. Yani hiç kimse "seni tercih etmedik, çünkü..." demeyecek. Diyen olursa da muhtemelen yalan söyleyecek.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.