usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
ogretim plani degisimi hk
Günlerdir çok konuşuluyor tabi ,ben de dertleşmek istedim bu konuda. Öncelikle durumu iyi anlamak için sorunun intibak degil öğretim planının değişmesi olduğunu aslında intibagin çözüm olduğunu anlamak gerekiyor. Intibak da bir şeyin yeni duruma uygun hale getirilmesi olarak tanımlanabilir .
Okulun tüm bölümlerinde alınan bir kararla programlar ve buna bağlı olarak dersler ders içerikleri ders sayıları kredi sayıları değişti . E tabi okulun daha önceki programlara tabi olan öğrencileri de oldugu için buna bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Şimdi normalde bunun için iki yöntem var, birincisi ya önceki eğitim programlarına tabi yani kısacası eski öğrenciler için yeni programı uygulamamak ki bu kağıt üzerinde ne kadar imkansız görünse de bircok üniversitenin uygulandığı yöntem . Ancak bizim okul için çok fazla sayıda değişen ders içeriği ve ders adedi durumunda yapılıp yapilamayacagi tartışılır .
Ikincisi ise eski öğrencileri yeni programa uyumlu hale getirmek yani intibak ettirmek. Bizim okul da ikinciyi daha makul görerek bu yola başvurmus. Buraya kadar çok da bir problem yok . Ancak bilmemiz gereken asil şey, intibak yasalarinin en temel özelliği, konuyla alakalı etkilenecek kişilerin kesinlikle mağdur edilemeyecegi gerçeği . Hatta daha ileri giderek degisiklikten etkilenen kişinin yararına olan yeni durumlar uygulanirken magduriyet yaratan şeylerin uygulanamayacagini söylemek hukuken yanlış olmayacak .
Senato yasaları belirledi, bölümlere yetkileri verdi ve durum başladı. Kredi sayıları kalan ders sayıları ve agno nun kesinlikle öğrenci alehine bir duruma geçmemesi gerekiyordu . Genel olarak bu sağlanmış denebilir ancak secmeli-yeni zorunlu derslerde birçok mağduriyet söz konusu olmuş . 4. Sınıf ya da onu da bitirip okulu uzatmış öğrencilere 2. Ve 3. Sınıftan, eskiden seçmeli olan derslerden bazıları Hatta bazı arkadaşlara hepsi zorunlu dersler olarak sunulmus. Üstelik kendi eğitim programimizda bu dersin eslenigi denilebilecek başka bir dersi gecmis olmamıza rağmen . Bazı arkadaslarda ise böyle bir durum olmamış önceden aldıkları dersler ve verdikleri ders adetleri ile ilgili bir durumdan dolayı.Bu da dolayısıyla yeni donemde bir fırsat esitsizligine neden oluyor. Daha alt sınıftaki arkadaşların bu konularda nasıl bir durumda olduğunu bilmiyorum tabi.
Agnonun ayarlanması konusunda da gecilememis ff fd Vs gibi notlu derslerin dd gibi notlarla değiştirilmesi ve f0 notunun silinmesi nasıl bir mağduriyet giderme şeklidir anlamadim. Zaten o dersleri birakarak mezun olamadigimiza ve günün birinde gecmemiz gerektiğine gore 0.1 puan da olsa gelecek yıllardaki agnoyu etkilediği açık seçik ortada. Yine burda da başka ne tür yanlışlar olduğunu bilmiyorum .
Sonuç olarak demek istediğim , bu tür durumlarda bolumlerin belirlediği ve yaptığı isler okulun intibak kurallarına , okulun belirlediği intibak kuralları da hukuki normlara aykırı olamaz . Kazanılmış olan hakkın kaybi ve intibak koşullarında mağdur olma gibi bir durum yaratildigini düşündüğünüz takdirde aman canım bir şey olmaz demeyin lütfen . Son günlerde çok duyduğum bir cümle olduğu için sizinle bu konuda dertleşmek istedim biraz da uzun oldu kusura bakmayin. Herkese iyi tatiller


gönderen: prozonal1 - 29/07/2018 - 18:52
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
knopfler
(30/07/2018 - 01:16)
Çok güzel açıklamışsın. Eline sağlık . Bu sorunlara ek olarak bazı derslerde krediler düşmüş. Düşen krediler sebebiyle (özellikle bu dersler yüksek geçtiğiniz dersler ise) ortalamanız düştüyse tahminimce ff olan bir dersinizi fd yaptılar, bende ise durum f0 olan bir dersimi hiç almamışım gibi silmişler. bir diğer canımı sıkan şey ise geçmişte muaf olduğum bazı dersleri bana şuan zorunlu tutmaları (hangi kritere göre seçtikleri de meçhul) bu yıl mezun olanlar öğrenciydi de biz değil miyiz?
thingsweneverdid
(30/07/2018 - 07:45)
Biraz uzunca oldu, başlığı açan arkadaşın durumu güzelce açıklamasından da cesaretle.

Kesinlikle katılıyorum ben de. Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili mail atmıştım duyuruda verdikleri mail adresine bu yazdığınız noktalara değinerek, agno konusuna değinmedim ancak ders eşleştirmelerinin neye göre yapıldığına ve neye göre eski programa göre seçmeli bir ders grubuna ait 2 dersin zorunlu kılınıp diğer seçmeli ders grubunun tüm derslerinin rafa kaldırıldığına dair. En acayip kısmı, seçmeli 3 içindeki termo2 muk2 teknik resim2 derslerinden birini geçseniz dahi, diğer ikisinin veya en azından birinin, bir başka seçmeli dersin yok sayılmasıyla eşleştirilip zorunlu kılınmasıydı mesela. Cevaben de şunu gönderdi ibrahim hoca, konuşma kişisel mail adreslerimizde geçmediğinden direkt alıntılıyorum:

´´Özgür,
Bu e-posta adresi süreci sorgulamanız için değil, intibak sırasında bir hata yapılmışsa bunun düzeltilebilmesi amacıyla verilmiştir. Ne olması gerekiyordu; tüm derslerinden muaf tutup doğrudan diploma mı verilmeliydi?
Biraz aklını kullanınca, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü´nün güzide öğrencilerinden birisi olarak durumu anlayacağından eminim.

Başarılar dilerim.

Dr.Öğr.Üyesi İbrahim ŞAHİN´´


Süreci sorgulayacak herhangi bir mecranın veya e-posta adresinin bulunmamasını zaten geçtim, o çok ileri bir aşama ancak böyle bir üslup komik. Nispeten formel bir maile böyle cevap verilmez. ´´Diploma mı verelim, biraz aklını kullanınca´´ gibi ifadeleri okurken ben utandım. Eşleştirmelerin neye göre yapıldığı da belli değil, muhtemelen içerik veya benzerlik kaygısı güdülmeden bu bunla şu şunla eşleşsin böylece şu ders de zorunlu olsun mantığı kullanılmış. Benim fazladan ders muafiyeti talebim, ders kolaylığı zorluğu gibi bir mantığım yok, bir şekilde yapılır halledilir önemli değil. Ancak açıklama yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu ülkede bu kadar iş kazası/cinayeti olurken, yeni programda da iş sağlığı ve güvenliği dersi varken, içerik ve benzerlik kaygısı da gütmediğinize göre, neye göre atıyorum mukavemet2´yi iş sağlığı güvenliğine göre önde ve öncelikli tuttunuz, birini zorunlu kılarken diğerini muaf saydınız? Veya herhangi bir diğer ders, fark etmiyor. Neye göre seçildiği önemli, çünkü bir dersi temel ders diğer dersi angarya olarak görüp ona göre intibak yapıyorsanız, buna göre herkes ders seçmeye, şu angarya bu temel ders demeye başlar, ki siz resmi kurumu temsil ediyorsunuz. Rasyonel temele dayanan, optimum çözümün bu olduğuna dair nedenler sunmanız gerekir, normali de budur eğer ortaklaşa bir çözüm bulunamıyorsa.

Çok uzattım kusura bakmayın, bir sonraki mesajımda da duyuruda verdikleri mail adresine yazdığım maili bulabilirsiniz, hocanın yazdığı cevap da bu maile karşılık.



thingsweneverdid
(30/07/2018 - 07:47)
Gönderdiğim mail:

´´Merhaba,

´BOLOGNA 2013 ÖĞRETİM PLANINDAN BOLOGNA 2018 ÖĞRETİM PLANINA GEÇİŞTE UYGULANACAK İNTİBAK ESASLARINA´ göre;

5. Eski eğitim planında bulunan tüm dersler, yeni eğitim planındaki derslerle eşleştirilir. Eşleştirme sonucu eski planda yeni plana eşleşmemiş ders kalmamalıdır. Eğer yeni planda eski planla eşleşmemiş fazla dersler varsa:
a) Söz konusu ders öğrencinin bulunduğu sınıfın altındaki bir ders ise öğrenci muaf tutulmalıdır.

kısmına göre alt dönemimde kalan ve yeni plana göre muaf tutulmadığım MAK2212, MAK2162, MAK1052 gibi derslerim seçmeli derslerle mi eşleştirilmiştir? Örneğin eski plana göre seçmeli 3 dersi altında bulunan Mukavemet 2, seçmeli 3 dersini vermeme rağmen eski programdaki hangi dersle neye göre eşleştirilip zorunlu kılınmıştır? Bunun yanında yeni plana göre zorunlu kılınan 2.dönemin MAK1052 dersi, hangi 2.dönem üstü ders ile eşleştirilip zorunlu kılınmıştır ve yine bu ders eski plana göre seçmeli 3 dersleri arasında değil midir?

Eski programıma göre seçmeli 5-1, mesleki 1-2, mesleki 2-1, mesleki 5-2 ve seçmeli 6-1 derslerim yerine yeni programdan mukavemet 2, mekanik titreşimler, endüstriyel malzemeler, imalat yöntemleri 2, teknik resim ve tasarım dersleri zorunlu kılınmış toplamda. Eşleştirmeden kastınız sayısal olarak bire bir eşleştirme değilse bu derslerin eşleşmesi mümkün değil, çünkü örneğin seçmeli 6-1 içindeki dersler tamamen yok sayılıp bir diğer seçmeli 5-1 içindeki iki ders de zorunlu hale getirilmiş bu durumda. Aynısı zaten geçtiğim seçmeli 3 içindeki diğer derslerin zorunlu kılınıp üstte belirttiğim eski programdaki seçmelilerin yok sayılması durumunda da var.

Bir seçmeli ders grubunun içerisinden birden fazla dersin zorunlu kılınıp diğer seçmeli grubunun yok sayılması, alt sınıfa ve farklı dönemlere ders eşleştirmelerinin uygun yapılmadan ders eklenmesi hususu dolayısıyla gereğinin yapılmasını, ders eşleştirme ve muafiyetinin tekrardan gözden geçirilmesini arz ediyorum.

İsim, numara vesaire ´´

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.