usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
almanya´da yüksek lisans rehberi
bugünlerde herkesin kafasinda yurtdisinda okumak var ve cevremden de cok gibi soru aliyorum, o yüzden size bir rehber hazirladim. asagidaki entrylerde, 1- maliyet, 2- ıs bulma, 3- dil kursu, 4- basvuru nereden yapilir, 5- hangi dilde basvuru avantajlari var vs bulabilirsiniz.

maliyet:

aylik giderler sehirden sehre degismekle beraber ortalama aylik 500-600 €. bu sayi hamburg veya münih´te yasiyorsaniz 800-900 €ya kadar cikabilir ama benim gittigim sehirde aylik masrafim aylik maximum 500 €. üstelik hicbirseyden de mahrum kalmadan. hem sehir merkezinde güzel bir odada kaliyorum hem de sinema, partiye de gidiyoum fitness´a da yazildim. cevremde de 600 €u gecen kisi görmedim.

peki ben köyde vs mi yasiyorum o yüzden mi ucuz diye sorarsaniz, ben almanya´nin en büyük sehirlerinden birinde hannover sehrinde yasiyorum ve kaldigim ev sehrin merkezinde ana caddede 4. kat 101 metrekare daire. tek kaldigim kendi odam 28 metrekare. sadece mutfagi banyoyu 2 ev arkadasimla ortak kullaniyorum. eger kücük bir sehre giderseniz, hele hele bir de yurtta kalirsan ki burada yurtlar da ayri eve cikmak gibi herkesin kendi odasina var ve tek kaliyor, o zaman masraflariniz 400-500 €ya kadar düsebilir. ben hazirlik okudugum sene böyle yapmistim aylik giderim 400-450 € idi. ama sen köln, hannover, berlin gibi bir sehirde yasamak istiyorsan aylik max. 600 € diye düsünebilirsiniz.

yaklasik;

kira: 200-400 € (aidat, elektrik, su, gaz, ınternet hepsi dahil) - genelde almanyanin %80inde 300€ normal ama hamburg dersen 500 € normal -
zorunlu saglik sigortasi; 60-80 €
telefon: 10 €
aylik giderler: 100-150 € (mutfak + disarda yeme icme gezme)

yani en büyük farki konaklamaya verdiginiz para belirliyor. o yüzden hamburg ve münih´te yasam pahali, yoksa sigorta, mutfak masrafi vs her sehirde ayni.

is bulma:

part time is bulmak cok kolay ancak alaninla alakali part time is bulmak biraz zor olabiliyor. mesela mühendislik ögrencisiyseniz o mühendislik alaninda part time is bulmak tamamen sizin giriskenliginizle alakali. ancak garsonluk, barmenlik, market, magaza vs gibi isleri bulmak cok kolay. part time is arayip bulamayan ögrenci görmedim

almanya´da asgari ücret 8.7 € /saat. suan haftada 2 gün bir barda barmen olarak calisiyorum, saatlik 9 eurodan haftada toplam sadece 12 saat (yani günde 6 saat) calisiyorum arti biraz da bahsis aliyorum. aylik masrafimim tamamina yakini cikiyor ki cikmasa bile zaten türkiye´de de okusam illaki masrafim olurdu. benimki cok para kazandiran bir is degil cogu arkadasim süpermarkette vs calisiyor ve saatlik 10 € kazaniyor ama ben barmen olmaktan ve calisma ortamindan memnun oldugum icin mutluyum. ayrica bahsis de aliyorum. bahsisle beraber aylik masrafima denk geliyor hatta geciyor genelde.

dil kursu:

benim tavsiyem almanca egitimini türkiye´de alabildigin kadar alip burada hazirlik egitimini min tutmaniz ve bir an önce bölüme baslayip calisma iznini almaniz. mesela sifir almancayla gelirseniz hazirlik a1´den baslar ve 1-1.5 sene sürerken, orta seviye almanca mesela goethe b1 sertifikasi ile gelirsen hazirliga ortadan baslar ve 6 ayda tamamlarsiniz.

not ort hk.:

almanya´da üniversiteler yök gibi tek bir kurumdan yönetilmiyorlar, hepsi kendi iclerinde bagimsiz. yani her üniversite kendi basvuru sartlarini kendisi belirliyor. bazi üniversiteler not ortalamasi sarti koyarken, bazisi sinavla mülakat bazisi motivasyon mektubu bazisi da hic bir sart koymuyor. bu yüzden belirli bir not ortalamasi sarti yok, siz okumayi düsündügün alanda program acan üniversitelerin hepsine tek tek bakip internet sitesinden veya email yoluyla her birinden tek tek önbasvuru sartlari hakkinda bilgi almaniz gerekiyor. hatta ayni üniversitenin farkli bölümlerinde bile cok farkli basvuru kosullari oluyor. (ayni üniversitede hukuk icin not ort. gerekmiyorken ve insaat müh. gibi gerekiyor olabilir mesela)

hepsi kendi sartlarini koyuyor ama genel egilimden bahsedersek, yani genel olarak üniversiteler not ortalamasina önem veriyor mu derseniz, iste o zaman programlari ing. ve almanca egitim diye ikiye ayirmamiz gerekiyor. almanyada ing. bölümler cok az aciliyor ve muazzam sayilarda basvuru aliyor. cin. hindistan, pakistan, tayvan gibi ülkelerden 4 ortalamaya yakin ögrenciler basvuruyor. mesela 50 kisilik bir inglizce makine müh. bölümüne 600-700 kisi basvurdugunu duymustum. hal böyle olunca tabi elemek icin ingilizce acilan bölümlerin %90inda not ortalamasi sarti konuluyor. mesela makine müh icin 4 üzerinden 3.30 altinin pek kabul sansi yok. 2.60 ortalaayla ing. bölüme kabul alan sadece bir kisi tanimistim o da türkiyedendi ama onun disinda tanidigim herkesin ortalamasi yüksekti türkler de dahil. genelde 3.5 civari.

almanca bölümlere ise cok kolay kabul veriliyor. almanca bölümlerin %90inda not ortalamasi sarti yok. basvurupta kabul almayani görmedim. ama tabiki en önemli kosul almanca yeterlilik sinavini yazmis olman. ben sahsen 2.65 not ortalamsiyla ing bölüme kabul alamayip almanca 1 sene hazirlik okudum, sinavi verdim ve yüksek lisansa basladim. suan dersleri almanca aliyorum, cok zorlanmiyorum her gün ders calisiyorum. cünkü almanya´da mak. müh egitimi zor.


gönderen: metehan - 12/11/2017 - 21:23
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
asdffdsa
(12/11/2017 - 21:42)
çok teşekkürler kardeşim,faydalı bir yazı olmuş
KBLYMN
(13/11/2017 - 09:30)
acayip faydali bi yazi oldu. Almanca hazirlik konusunu anlamadim universitemi veriyor basvurdugun?
metehan
(13/11/2017 - 11:26)
@asdffdsa Rica ederim

@KBLYMN

Eger uluslararasi gecerliligi olan bir almanca sinavi sertifikasi ile gelirsen, direk bölüme kabul alabilirsin. Eger almancan yoksa üniversite sana sartli kabul veriyor. Iste bu noktada üniversiteden üniye farklilik gösteriyor. Kimi üniversite diyorki: Gel sana kabul veriyorum ama benim dil hazirlik kursuma basla, bitirince dil sinavini verip bölüme basla, kimi üni de diyorki: bizde kurs, hazirlik vs. yok, ister özel dershaneye yani kursa mi gidersin ister kendin mi halledersin nasil yaparsin bilmem ama almancani hallet gel kabulün burada duruyor diyor. Bu yüzden hazirligi olan yani bu hizmeti sunan ünilere basvurmaniz daha hesapli ve mantikli. Bu kurslar A1den baslayanlar icin 2 Semester, B1den baslayanlar icin genelde 1 Semester sürüyor. O yüzden gelmeden mümkün oldugu kadar almanca ögrenip seviye belirleme sinavinda orta kurdan baslamak size zaman ve para kazandirir bir an önce bölüme baslayabilmek icin.
KBLYMN
(13/11/2017 - 11:35)
@metehan cok tesekkur ederim detayli aciklaman icin.
rangones
(25/11/2017 - 11:20)
Hocam eline sağlık. Gerçekten bir çok soru işaretine yanıt olmuş. Teşekkürler
htcakdrsn
(28/11/2017 - 17:42)
çok saol yüksek linans ücretleri nedir o konuda da bilgilendirir misin?
metehan
(04/12/2017 - 08:44)
@htcakdrsn yüksek lisans ücretleri bazi üniversitelerde hic yok, bazilarinda ise sembolik. Sömester basi 200-500 € arasi genelde. Yani yildizda ikinci ogretim okumak gibiydi, ben yildizda okurken de o kadar veriyodum

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.