usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
herkese hayat önerilerim
Hayatla ilgili aslında en önemli dersleri okul zamanı değil okuldan mezunken ve işssizken aldığımı belirtmek istiyorum. Ve bu derslerinde size de faydası olacağını düşünüyorum ve hepsini maddeler halinde yazacağım.

1.-meli -melı, zorundayım kelimeleri

Düşünceler duygularımızı oluşturur arkadaşlar.Ve birçoğumuz kendimize bu kelimeleri soylerek aslında kendimizi motive ettiğimizi sanıyoruz ama tam tersi kendimizi strese sokuyoruz. Çünkü bu kelımeleri kullandığımızda kendimize zorunluluk duygusu katıyor ve doğal olarak da kendimizi daha gergin stresli hissediyoruz. Çünkü normalde böyle bir zorunluluk yok. Mesela;
Ders çalışmalayım. Sizce ülkede böyle bir zorunluluk var mı ? Öyle yasa mı var ya da geleneğimiz mi var ? yok o zaman bu bir zorunluluk değil
Adam oldurmemelıyım. Bu doğru ifade cunku boyle bır yasal zorunluluk var o yuzden boyle kullanabılırsınız. Şimdi o zaman kendimizi nasıl motive edeceğiz ?. Bunu isteğe çevirerek
Ders çalışabilirim boylelikle kendimi daha fazla geliştirme sansı yakalayabılırım. Boyle derseniz eğer isteğinizi ifade eder ve kendinizi herhangi bir zorunluluk duygusu ifade etmediği için strese girmezsiniz.

2.Sonuca değil sürece odaklan!
hedefimiz sonucdan ziyade surec olsun. Çünkü sonucu hedef koyarsak yine surecte bi aksilikten dolayı sonuca odaklanıp kendimizi strese sokarız.Mesela hedef dersleri vermek. Sen sınav anında bir soruda cok vakit kaybettiğin zaman direk kendine cok vakit kaybettim sınavı yapamıcam kalıcam diye otomatik dusunce yerlesebilir. Bu durumda da sınavda kendini gergin ve stresli hissedersiniz. O zaman sürece odaklanabilir dersleri vermek istiyoruz o zaman hedefimiz süreç. Peki bu hedefler neler;
Her derse katılım gostermeye calısmak
Her derste not almak
dikkatlice dinlemeye calısmak
anlamadığın yerlerde hocaya sormak
sınavdan 2 hafta once calısmaya baslamak
sınav esnasında elinden gelenin en iyisini yapmak.
Zaten bunları yaptıgınız zaman yuzde 90 ihtimal dersleri yuksek notlarla vericekseniz. Eğer dersleri veremediniz bilin ki bu sizin elinizde olan birşet değildir. Mesela
Hoca sizin yazını anlayamadı ve yanlıs okudugu için dusuk not verdi
Siz boyle olabileceğini nasıl bilebileceksiniz. Hiçbirimiz mukemmel değiliz elbette herseyin de olabileceğini düşünemeyiz.

3.Bardağın olumlu tarafından bakın.

Eğer ne zaman bardağın boş tarafında bakarsınız bilin ki kotu hissedeceksiniz. Mesela işe girdniz atıyorum Hexagon Studio´da fakat taiye giremediğinizi düsündüğünüzden dolayı kendinizi kotu hıssedıyorsunuz. Bunu yapmayın!. Bu bardağın bos tarafından bakmaktır. Bardağın olumlu tarafından bakın olum yonlerı gorun ve sukredın. Zaten sonuc odaklı calısmayıp surece odaklanır ve elınızden gelenı yapmayı hedeflersınız CEO bile olabilirsiniz. (Şaka yapmıyorum gayet ciddiyim.)

4.Beyninize Sınır ve Kural Koymayın.

Aslında ben cogu ınsanımızın boyle yaptıgını dusunuyorum daha denemeden sınır koyuyorlar mesela
3-4 kişi mesela proje yapmak istiyorsunuz ve aklınıza dizel motor yapmak geliyor ve bırınız sunu soyluyor Turkiyede dizel motor yapılamaz.
Bunu soyledıgınız anda zaten bitiyor o iş sadece deneyin. yapamasanız bile sadece o sürecte elde ettikleriniz bile size cok sey katar. Insaoglunun yapamayacagı birşey yoktur. Ama beynimize sınırlar koydugumuz ıcın yapamıyoruz.

5.Başkalarına kendini kanıtlamaya çalışma !

Ben bunun dogru olmadıgını dusunuyorum. Mesela işyerinde calısıorsunuz kendınızı yonetıcınıze kanıtlamaya calısıosunuz. Boyle yaptıgınız zaman mantıgınızı bırakmıs oluyorsunuz karsınızdakının dusuncesını otomatık kabul edip direk onları yapmaya calısıyorsunuz. İyi de karsımızdaki insan mukemmel mi ki ? ya mantıkken yanlıs şeyleri yapmak için ugrasıyorsanız ? Onemlı olan kendınız onaylamanız. Yonetıcın dedıgı mantıklıysa ugras ve kendını onayla onun onayına bakma. Her zaman onay beklersen bu sefer karsındakı kendı cıkarı ıcın herseyı yaptırabilir kole gibi olur. Ve onay vermedıgınde mutsuz hissedersiniz.

6.Hata yapmaktan korkmayın

Tam tersi hata yapın. Eger hata yapmazsını kendınız gelıstıremezsınız cunku eksıklerınız gormezsınız. Mesela parça tasarlıyorsunuz ve hata yapmaktan korkutugunuz ıcın olcuye cok buyuk toleranslar verdıgınız. Evet parca dogru cıkmıs olabılır. Ama cok daha az tolerans verseydiniz ve hata cıksaydı. Diyecektiniz kendinize hmm boyle durumlarda bu kdr tolerans az geliyor bakın yeni birşey ogrendiniz. Ya da hata yapmaktan korkmadınız cok daha az tolerans verdınız. Ve parça da şartları sağladı daha az toleransla daha kucuk parca oldu ve malıyet daha az oldu gordunuz mu bır sey daha kesfetttınız.

7.Bir işin bütününe odaklanmayın

Mesala makine tasarım bitirme tezini aldınız. Ve bütünüyle hepsını dusunuyorsunuz. Düşünmeyin bu sefer kendinize soyle dıceksınız ya bunun bır suru ısı var suan da canı ıstemıyor baska zaman yapıyım. Aslında canınızın ıstememesı gozunuz korktugundandır. Sadece kendınıze sunu diyin projenın ilk bir sayflık kısmını yapıcam. İşi küçük parçalara boldunuz belki yarım saatlık bır ıs oldu. Buna daha kolay baslıcaksınız ve 1 sayfayı bıtırdıgınızde kendınıze sunu dıyor olabılme ıhtımalınız olucak ya hazır 1.sayfayı yapmısken 2yi de yapıyım.
Karsılastıralım
Projeye butunuyle baktınız kac sayfa yaptınız?
hiç çünkü gözünüze cok uzun geldi
Projede sadec 1 syfya odaklanız. Kaç sayfa yaptınız
en az 1 syf belkı daha fazla cunku gozunuze kucuk geldı ilk 1 sayfa

8.Eleştirilmekten korkmayın.

Sunu kafanıza yazın kimse mükemmel değil ! Hepimiz kusurluyuz. Yine eleştirilmekte eksik yönlerimizi görmek için güzel bir olay. Karsınızdaki sizi eleştirdiğinzde sorgulayın sizce bu mantıklı mı bu eleştiriyle birlikte kendi davranısımı degıstırsem nasıl yararı ve zararı olur. Eger elestiri mantıklıysa kabullenın dedıgım gıbı kımse mukemmel değil ve eksik yonunuzu değiştirmeye calısın. Baktınız ekestiri mantıksız o zaman degısılıcek bısı yok elestiriyi kaale almayın sallayın gitsin.

9. Mükemmelliyetçilikten vazgeçin.

Ne zaman mukkemeli hedeflerseniz hep kaybeden olucaksınız! çünkü hayatta mukemmel hiçbir sey yok herseyde kusur var. Dunyanın en guzel ınsanının da kusuru var ya da en temiz oda da cok ufak bir toz parçası vardır. Bunu nasıl yenceksiniz. Yaptıklarınız sahıp olduklarınız ıcın sukredeceksınız ve surece odaklancaksınız. Zaten surece odaklandıysan elınden gelenı yapmıssındır dıger farktorler senın elınde olmayan şeylerdir.

10. Başarı Kavramı

Başarı göreceli kavramdır. Bir insan daha basarılı olursa o daha ustun ya da daha degerlı olmuyor. Herkesin değeri fixtir ve olculemezdır. Basarı=Deger diye eşitlik nasıl olabilir birimi ne bunun nasıl olculebılioz mantıksız yani. Hem ayrıca basarılı olan daha mutlu olucak dıye bır kural da yok mesela bır spor aktıvıtesı yapıosunuz fakat hıcbısı beceremıosunuz fakat bunu yaparken cok zevk alabılırsınız basardınız mı hayır zevk aldınız mı evet. Evet basarı ile bırlıkte daha iyi yaşam standartlarımız olabilir ve bu guzel de olabılır ama boyle bır zorunlulukta yoktur. Bu bir istektir.

Benım suana kadar aklıma gelen bu kadar. Acıkcası bu bılgıler benım dusuncelerımın cok yanlıs oldugunu gostermıstı bana. O yuzden size de faydalı olması ıcın yazdım. Dediğim maddelere onem verirseniz sınırınız olmadııgnı farkedebilirsiniz ve ben bu bilgilerin derslerden daha onemlı oldugunu dusunuyorum.

Ben bunları kıtaplardan ogrendım. Eger daha ayrıntılı bilgi almak isityorsanız bana ulasabılırsınız ya da sıze kıtap tavsıyesınde bulunabılırım. Faydalı olması dileğiyle





gönderen: integral - 24/09/2017 - 19:10
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
integral
(24/09/2017 - 19:25)
11. Başkalarıyla Kendinizi Kıyaslamayın

herkes farklıdır ve herkesin farklı bir kader çizgisi vardır. Düşünür her kar tanesinde bile farklılıklar var o zaman insanlarda boyle olması gayet normal. Her kıyaslama isteği geldiğinde kendinize üstteki cumleyi hatırlatın bir müddet sonra kıyaslamadan vazgeçebilirsiniz
maqnet0
(24/09/2017 - 20:34)
emeğine sağlık !
KBLYMN
(25/09/2017 - 06:03)
Eline sağlık. Teşekkürler.
hsnfrt
(25/09/2017 - 17:54)
eyvallah @integral yüreğine sağlık
cekkoo
(15/10/2017 - 09:10)
döktürmüşün yine emmoğlu

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.