usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
ytü makinayı seçtiğiniz için memnun musunuz?
Merhaba ben bolumu bu sene kazandım.hazırlığı atladım 1. Sınıfım.
Özellikle 4. Sınif ve mezunlara soruyorum memnun musunuz? Bölümün geleceği,şu anki durumu nasıl ytü makina mezunlarının giriş maaşları hangi ayarda?Bu yola yeni giren biri için neler yapmayı önerirsiniz? Cevaplarsanız sevinirim.


gönderen: Illmatic - 15/09/2016 - 03:24
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
mühendisparçası
(15/09/2016 - 08:55)
Öncelikle aramıza hoşgeldin, erkenden bu soruları sorup görüş alman gayet güzel bi düşünce.

Okulda 4. senem ve bölümümden memnunum, bölümden kastım ileride elime alacağım mesleğin makine mühendisliği olması. Bölümde bir sürü ayrı dal var ulaşılabilecek bir sürü farklı setör farklı pozisyon var, bunların kimisinin önü daha açık kimisi senin daha çok hoşuna gidebilir veya şunu kesinlikle yapamam diyebilirsin kısacası makine mühendisliği dallarından bahsedersek sabaha kadar konuşacak argüman buluruz. Bölüm başkan yardımcısı Alp hocamızın bir lafı var bununla ilgili; ´Makine mühendisliği ne zaman biter? Son insan öldüğü zaman.´. Güzel bi bölümdesin mezun olduğun zaman ilk kriterin bence maaş olmasın. Okulda geçireceğin en az 4 yılın var, bu süre zarfında nasıl bir iş edinmek istediğini hangi sektör hangi pozisyonda çalışmak istediğini belirlemeni tavsiye ederim. Erkenden tüm alternatiflerine dair bilgi ve tecrübe edin(ki bu konuda okulumuzun imkanları gerçekten geniş) sonrasında sana en uygun olanı seveceğini düşündüğünü seç ve kendini o alanda geliştir. Bu şekilde mezun olduktan sonra maaş meselesi kendiliğinden çözülür . Yine de referans bi değer istersen daha yukarılarda başlamak mümkün ama çoğumuz taban maaşı 2000 tl olarak görüyor, daha aşağısının mesleğimizin itibarını düşürdüğüne inanan arkadaşlara katılıyorum.

Ufkunu açma konusunda bu dönem aldığın makine mühendisliğine giriş dersi son derece faydalı olacak. Seminerlere gelen insanlardan ne kapabilirim kısmına odaklan. Örnek vermek gerekirse daha 1. sınıfken bir konuşmacıdan SWOT analizini başka bir konuşmacıdan iklimlendirme sektörünü diğer birinden dünya aydınlık haritasında en karanlık bölgelerden birinde olduğumuzu öğrendim. Neticede bu derse seminer vermeye gelenler belli yollardan geçip tecrübe edinmiş ve sonucunda mesleğinde başarılı olduğunu kanıtlamış kişiler. Sadece mesleki değil kişisel gelişim konusunda da fayda sağlayacak tavsiyeler edinilebiliyor.

Bölüm ve okula dair birçok sıkıntı da göreceksin, fakat burda dert yanıp çözüm için kılını kıpırdatmayan arkadaşların aklına uyma. Eksikler ve yanlışların varlığından herkes haberdar, iş ki elimizi taşın altına koyup çözümün bir parçası olabilelim. Yanlış insanlara denk gelirsen de hevesin kırılmasın, akademisyeninden asistanına memurundan hizmetlisine kadar oldukça iyi insanları da barındıran bi yerdesin.
makineci65
(15/09/2016 - 14:23)
@mühendisparçası zaten durumu çok güzel özetlemiş sağolsun, ben de naçizane bir şeyler eklemek istiyorum. Okuduğun bölüm gerçekten çok değerli bir bölüm, bunun sonucunda akademik anlamda da dilediğin gibi bir yol çizebilirsin kendine, iş hayatında da. Yani Boğaziçi´ ne master ´ a gidip oradan Princeton´ a , Cambridge´ e giden YTÜ´ lü de var, iş hayatında basamakları hızlıca aşıp çok önemli firmaların en tepesinde olan isimler de. Önemli olan şey, bu okulun teorik ve pratik her türlü imkanını kullanmaya çalışman . Ayrıca network oluşturup mevcut networkları da kullanmayı bilmen gerekiyor. Tabi bu bahsettiklerim aldığın dersleri hatırı sayılır bir birikimle geçeceğin durumlarda geçerli :)

Bu arada ´sadece derse girerek mühendis olunmaz´ diyen çokça insan da olacaktır , sen o sözü sakın yanlış anlama, derslerini de önemse, network de oluştur, ilgini çeken aktivitelere, seminerlere ve kulüplere de katıl. Maaş konusuna çok takılma hakettiğin maaşı emin ol er ya da geç alırsın. Ben şahsen şöyle yapıyorum (2 yıllık bir mühendisim) ilk ay asgari ücret talep ediyorum sonrasında 5 basamaklı rakamlar. Dilersen mesaj attığında sana güncel cv ´ mi de gönderebilirim, referans olması açısından. Yolun açık olsun
heisenberg
(15/09/2016 - 17:40)
Yazılacak çok şey var ama kısa ve öz olarak.Hayatımdaki en büyük pişmanlıktır Ytü makineyi seçmek
doph
(15/09/2016 - 18:54)
@heisenberg devlet sana merkezi puanla yatay geçiş hakkı veriyor rektör seni zorla tutmuyor ya
fri.badi
(15/09/2016 - 20:32)
geçen sene mezun oldum gayet memnunum. Yıldız diyince insanlar bir saygı duyuyor gerçekten
erasmusen
(15/09/2016 - 21:46)
Ben yeni mezun olmuş ve yeni işe başlamış bir YTÜ makine müh. olarak gerçekten çok memnunum.YTÜ nün adının piyasada çok fazla etkin olduğunu bilmeni isterim.Maaş olarak çok fazla maaşa takılma sana verecekleri maaşı İTÜ ´de vereceklerdir Odtü´ de.O yüzden herkes başlangıçta hemen hemen aynı alır.Türkiyede ki her üniversitenin ve bölümün olduğu gibi bizim bölümümüzün de bir kaç sorunları var ama bunları çok abartan bir çok insan göreceksin eğitim hayatın boyunca bunlara kesinlikle kulak asma.Uzun lafın kısası Türkiyenin en iyi üniversitelerinden birisinin en iyi bölümünde okuyorsun öğrenerek keyfini çıkar.
iversonn
(16/09/2016 - 20:07)
İşlere nerelerden başvurdunuz çalışan arkadaşalar ?
Jazztopher
(17/09/2016 - 09:20)
mezun olduktan sonrasina odaklanilmis genel olarak cevaplarda. arkadaslar haklidir, buyuk firmalarin hepsi muhendis avinda ilk odtu itu ytu bakiyor. ama okulda okuldugun surede seni delirtebilecek pek cok sey yasayabilirsin. okulumuzu digerleriyle kiyasladigimizda memnun olabiliriz belki ama bizim okulda da sorun cok. en basidinden iletisim rezalet. ilk kayit oldugumda okula geldim saatlerce bekledikten sonra okul kartimi aldim her kagidi okutmadan imzalattilar hicbir sey demeden yolladilar. ders seciminin ucuncu gununde arkadasimin ders secip secmedigimi sormasi uzerine yapmam gereken islemleri ogrenebildim. iptal edilen yaklasik 10 derse bosuna gittim gunumun 4 saatini bir hic icin yolda gecirdim her seferinde. kayit olurken mail verdik hocalarin kucuk bir kismi kullaniyor bunu ogrencilerle iletisim kurmak icin. hocalarin ders isleyisi ve disiplini birbirinden cok farkli. bazisi 15 haftanin 5 gunu gelmezsen birakiyor bazisi tek vizeye girsen yeter diyor, ve ders seciminde hocalari bilmedigin icin bunlar hep kumar. turkcesini hic anlamadigim hocalara denk geldim, adam daha ilk dersinde hayatinda hic A vermedigini ve diger hocalara sinav yapsa onlara da vermeyecegini falan soyluyor, defter acik sinav yapiyor en yuksek alan 38. fizik bolumu bir butunleme yapiyor sinava giren 200e yakin ogrenciden BIR tanesi geciyor. simdi birkac kisi cikip der "e o zaman calisin arkadas" diye ama ben bazi dersleri 7 kez aldim ve hocalar arasinda inanilmaz bir dengesizlik oldugunu kendim gordum. calistigimda ve dersi dinledigimde gecemedigim ders olmadi hic sanirim ama gercekten ogrencilikten sogudugum cok oldu maalesef. hep guzel bir dille iletisim kurmaya calisiyorum ukalalik yapmiyorum, bir hoca yanlis sinifta sinava girdim diye hakaret ediyor, bir bolum gorevlisi staj burosundaki gorevliyi 1.5 saattir bekeldigimde cumaya gitmistir diyor, 1.5 saat oldu ama dedigimde CUMA KACTA BITIYOR diyor bilmek zorundaymisim ve onlara hakaret veya eziyet ediyormusum gibi. bunlar hep denk geldigim birkac saygisiz ogrenci dusmani insan. baskalari onlari sacma sorulariyla yoruyor olabilir ama bana bu sekilde terbiyesizce tepki vermelerini mesru kilmaz bu durum. bunlar disinda tam tersine cok guzel motive eden cok saygili olan ve her gordugunde bos bos gulumsemene sebep olan harika insanlar da var elbette. rastgele aklima gelen birkac sey zirvaladim, ozet olarak hep sabirli ve saygili olup her seye hazirlikli ol. bolum sitesini ve bu sayfayi takip et, iyilik yapmak icin sana iyilik yapilmasini bekleme :) kolay gelsin.
mekatronik14
(17/09/2016 - 14:40)
Ben de 2 yıllık bir arge mühendisi olarak şunu söyleyebilirim ki Yıldız mezunu olmak sana iş hayatına çok avantajlı başlamanı sağlayacak. Sırf Yıldız mezunu olduğun için işe alınacaksın tercih edileceksin. Yıldız makina ülkenin en eski 2. makina bölümüdür. Mezunları üst düzey görevdeler ve bu sayede biz yeniler de tercih ediliyoruz. İleride sen de bunu yapacaksın çünkü bizim okuldan boş adam çıkma ihtimali zayıftır.

Kampüsünün sanırım en iyi bi kaç kampüsten biri olduğunu söylememe gerek yok. Okuduğun muhit çok güzel bi yer. İçin rahat olsun okulun keyfini çıkarmaya bak iş yaşamına girince bu günlerini çok arayacaksın.

Unutma Yıldız mezunu olduğun için ileride gelip sende benim gibi bunları yazacaksın yenilere.
c.s.
(19/09/2016 - 05:51)
ÖNCELİKLE GÜZEL KARDEŞİM, MAKİNA DEĞİL MAKİNE.
ozcetin10
(19/09/2016 - 10:45)
makina değil makineymiş bu muazzam bilgi için teşekkürler.
Maxstorm
(19/09/2016 - 15:03)
burada yazılan, sırf Yıldızlısın diye tercih edileceksin laflarına güvenerekte "dersleri geçsem yeter" modunda-ki %80lik kısımı oluşturuyor ne yazık ki- üniversiteli yıllarını heba etmemeni tavsiye ederim.
yıkılanCbloğunhayaleti
(19/09/2016 - 15:47)
c.s. güzel bir noktaya dikkat çekmiş, biride alaya almış. demezler mi adama mesleğinin yazılışını okunuşunu bilmiyor diye.
makineci65
(19/09/2016 - 19:43)
http://me.boun.edu.tr/?q=tr

Boğaziçi Makina bölümü de mi bilmiyor nasıl yazıldığını :)

TDK ´ ya göre makine de makina da uygundur, saygılar.
tembelsirin
(20/09/2016 - 10:42)
değilim.
yıkılanCbloğunhayaleti
(20/09/2016 - 19:12)
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_yanlis&view=yanlis&kelimez=273
makineci65
(20/09/2016 - 19:45)
@yıkılanCbloğunhayaleti yahu okula girdiğimde bu konuya özellikle takıktım araştırmıştım o zamanlar ve TDK ´ da ikisi de uygundur yazıyordu. Hatta şimdi tekrar baktım 2011-2012 yıllarına kadar TDK bu düzenlemeyi koymamış sanırım. Değişmiş şimdi :) Ama geç de olsa doğrusunu öğrenmiş oldum, teşekkür ederim, yine de öncesinde TDK dan kontrolünü yapmam gerekiyordu, bu mühendislik hatası için özür dilerim, saygılar
attis
(20/09/2016 - 19:55)
5 yıldır profesyonel olarak iş hayatında yer alan bir ytü makine mezunu olarak bir kaç şey söylemek istiyorum . . .

öncelikle ytü makineye gelmek oldukça bilinçli bir tercihti benim adıma, 4 sene boyunca çok iyi arkadaşlıklar edinerek oldukça kaliteli bir eğitim alarak mezun oldum. öğrenciyken çalışmaya başladım, hiç bir zaman işsizlik gibi bir sorun yaşamadım, aksine hep iş seçtim. tüm bunlarda ytü mezunu olmamın etkisi büyük ama üniversite ve/veya bölümün adı tek başına yeterli bir etken değil . . .

ytü mezunlarının en temel (hatta tek) sıkıntısı yabancı dil. ben mezun olunca yurt dışına gittim, 1 yıla yakın süre yurt dışında kaldım ve dil problemini hallettim. keşke maddi imkanlarım el verseydi de öğrenciyken halledebilseydim ama kısmet. dil problemini çözdükten sonra, ytü makine ismi çok daha anlam ve değer kazanıyor . . .

ama asla unutulmamalıdır ki kimse kimseye yalnızca üniversitesi veya bölümü sebebiyle iş vermez. eğer kişi kendini "pozisyonun ve mesleğin gerektirdiği ölçüde" geliştirememişse maalesef tercih edilme ihtimali çok düşük olur. en iyi ihtimalle kariyer sitelerinden yapılan toplu başvurularda, online filtrelemede üniversite adı sayesinde ilk elemeyi geçer, mülakatlarda patlar, bu hep böyle olmuştur . . .

dolayısıyla "ytü makine mezunuyum, tüm kapılar bana açık" diyerek kendinizi kandırmayın, çalışmaya ve kendinizi geliştirmeye devam edin. piyasada güzel bir imajımız var, bunun avantajını kullanın ama çok da hayalperest olmayın . . .

daha uzun yazardım ama güzel gözlerinize kıyamadım
bakaramakara
(20/09/2016 - 23:04)
Ortaya karışık bi bölüm olmasaydı iyiydi. Çoğu şeyi atıldığın sektörde kullanmıyorsun bu adama koyuyor. Yada okulu 5 6 sene yapın her şeyi adam akıllı öğretin ne saçma bi şey ya makineciyim ama şucuyum bucuyum hiç bi şeyciyim ne okuduğumuz belli değil sadece bi diploma peşinde sürünüyoruz. Diğer mesleklerden çok büyük farkı var her şey öğrencinin tasarrufuna bırakılmış. Ama öğrenci bu tasarruflar hakkında yeterince bilinçlendirilmiyor. Ayrı bi birim kurulması lazım hoca tavsiyeleriyle arkadaş abi tavsiyeleriyle halledibilecek kadar ufak bi mevzu değil bu. Yada varsa böyle bi birim çok daha aktif faaliyet göstermesi lazım.
gasmuh
(29/09/2016 - 17:48)
Mekanik tesisat sektöründeyum 1 yıldır. 2 otel 1 avm mağaza 3 restaurant bitirdim şantiyede. Ki sıfırdan başladım. Korkmayın siz ne kadar başarıli olursaniz maaşıniz güzel olur... Başlangıç 1500 TL :)
1112
(20/10/2016 - 09:14)
1. okuduğun bölüm ne olursa olsun,iş sektörüne girdiğin zaman bi adaptasyon sürecine ihtiyac duyacaksin,vazgeçme
2.Yildizli olman her zaman için bir avantaj,etkili hale getir.
3.yani donanımlı ol ki yildizin avantajı işine yarasın
4.etik her zaman önceliğin olmalı 2000 tl nin altı ve haftanın 6 günü çalışacağın bir işi kabul edersen,ertesinde adamlarla sırtına binip binmemeyi tartışırsın,yani kendi yaşamına saygı duy.
5.4 yılın var en az iki yabancı dil eder.hadi başla !

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.