usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
yerli otomobil - cadillac sorunu
Haberlerden görmüşsünüzdür yerli otomobil ile ilgili 2 görsel basına paylaşılmış. Gösterilen 2 görselde Cadillac BLS modeli ile hemen hemen aynı görsellikleri ihtiva etmektedir. Tabi hemen bu konu siyasi malzeme yapılıp bir taraftan özgün bir tasarım olarak kuru kuru savunulmuş diğer taraftan çakmanın dibi diye yapılmayan iftira hakaret kalmamış. Olaya yerli otomobil için zaten mevcut bir firmayı satın alarak millileştirme fikir olduğunu bilmeden bu konuya yorum yapmak gerçekten çok komik kalacaktır. Kısa bir araştırmayla zaten Cadillac BLS modelinin Saab 9-3 platformunu kullanan bir araba olduğunu görebilirsiniz. Yani eğer bir çakma aşırma kopyalama mevcutsa bu Cadillac firmasından değil Saab firmasındandır ki zaten Saab ın satın alınması gündemdeydi ve vazgeçilmişti diye biliyorum. Bu konu hakkında yeni bir gelişme yaşanmış olması pek muhtemel ama hangi yönde ileride göreceğiz. Şimdi sizi ilgili görsellerle başbaşa bırakıyorum. Savunmadan önce biraz "search" sövmeden önce biraz daha fazla "search" e davet ediyorum. Vesselam.

http://aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/iste-yerli-otomobil--/0/163235

https://www.facebook.com/799347690118372/photos/a.799681600084981.1073741828.799347690118372/881630951890045/?type=3&theater

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-cadillac-saylamlar-dan-2007-cadillac-bls-dizel-hatasiz-215288758/detay

https://www.google.com.tr/search?q=cadillac+bls+wiki&espv=2&biw=1536&bih=756&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIvZPtxqK_yAIVRZIsCh3-EgII#tbm=isch&q=cadillac+bls

https://en.wikipedia.org/wiki/Cadillac_BLS

http://wikicars.org/en/Cadillac_BLS


gönderen: RHINO - 13/10/2015 - 11:47
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
murat t.
(13/10/2015 - 12:05)
Şunu da inceleyin arkadaşlar, dün yolda tırlar dolusu gördüm Bursa´da, sanayi-ihracat anlamında gurur vericiydi.

http://www.ramtrucks.com/en/ram_promaster_city/
MihendisBey
(13/10/2015 - 13:09)
Inşallah ülkemize yararı olacaktır diye düşünüyorum. Bir markaya benzemesinden ziyade insanımıza olumlu hedef gösterme ve bakın bunlar yapılamaz şeyler değil bilincinin yerleşmesi bakımından olumlu buluyorum. Ama kendimize özgü bir tasarım çok daha iyi olabilirdi
androidbeyinli
(13/10/2015 - 17:45)
en azından otomobil var bu da birşey
heisenberg
(13/10/2015 - 18:57)
Hemen ön yargılı olmayalım sonuçta bunu yapan insanlarda o kadar aptal değil cadillacın telif hakkından dolayı dava açabileceğini düşünürler herhalde.

Adım atılması sevindirici gerçekten bence bütçe ayrılsa yapılmayacak iş değil ama umarım fiyat skalasını düzgün ayarlar çünkü bence bu çok önemli.

Sen opel astra vw polo toyota yaris ford fieasta gibi yıllarca geçmişi olan arabalarla yarışıp aynı fiyata satarsan kimse senin arabanı satın almaz.fiyatı 10-15 bin aşağıda olacak ki insanlar tercih etsin ki bunun için %18 ötvyi almazsın yeter ama hem ötv al hem de kar edeyim dersen hüsran olabilir sonuçta gönül ister milli araba almayı ama kimsede parayı yerde bulmuyor aynı fiyata kaliteli ürün varsa gider diğerini alır.
emcekare
(13/10/2015 - 19:30)
Şaka gibi bir durum gerçekten. Tek kelime ile büyük bir rezillik ve komedi.

Teknik bir üniversitenin mühendis adayları da bunu savunabiliyor, vay ülkemizin haline:)

Tüm dünya bize gülüyordur. Ülkemizi düşürdükleri hale bak.

Baştan aşağı, milimetre karesine kadar kopya bir ürün.

Yahu dışını kopya çaldınız, biraz oynayın değiştirin. Onu geçtim, içini değiştirin bari. İçi bile tıpa tıp aynı. Şaka gibi.



Yerli araba için yabancı şirketlerle çalışılıyor. Acaba Cadillac´a tasarım yapan firmayı mı tuttular. Telif hakkı bizde olmuş olsa bile, yinede aynı tasarımı üretmek, çukura batmakdır. Yurtdışında kimse almaz. Sadece yurtiçi satışlada kar edilmez. İflas eder. Ben demiyorum bunu otomotiv şirketleri, CEO´lar diyor. Biraz aklı mantığı olan insanda bilir zaten bunu.Kopya ürüne kimse itibar göstermez.

Ölü doğmuş bir proje bu. Yazıklar olsun diyorum. Ülkemizi düşürdükleri hale bak. Bu büyük bir utanç. Diğer ülkeler nasıl alaya alacak bizi. Tubitak´ı bile kendilerine benzettiler hırsızlar. Tasarım çalınmasını da gördük.
RHINO
(13/10/2015 - 22:06)
az önce 1a sınıfından @emcekare arkadaşımız "vatan sana canım feda" şiirini seslendirdi.
emcekare
(14/10/2015 - 06:44)
@rhino bir Aktrol damladı hemen:)

Badem bıyıklı tubitaklıların hazırladığı proje boyle olur zaten. Tubitakta bile ak kadrolaşma yaparak içini boşalttılar

Yapmasalar çok daha iyiydi ülkemiz için. Bu gurur verici değil, utanç verici bir durum. Ama nerde aktrollerde böyle şeyler:)

Bunların mühendisinde bile akıl yok, bile koyun gibi desteklemeye devam ediyorlar. Şaşılacak bir durum

Ben dört gözle beklerken yerli otomobilimiz olacak diye, adamların yaptığına bak. Kendim ve ülkem adına utandım, hayal kırıklığına uğradım
androidbeyinli
(14/10/2015 - 08:05)
surekli bi gondermede bulunacagimiza kendimizide elestirsek keske teknik universite ogrencisiyiz fakat bi odev verilirken bile arklardan internet ayni odevi bulup hic degistirmeden hocaya veriyoruz bu yaptiklarimizi gormemezlikten geliyoruz sonra da gidioz baskalarina laf atiyoruz bi de boyle dusunun hic biz boyle seyler yapmiyor muyuz diye
ozcetin10
(14/10/2015 - 08:08)
@emcekare gibiler olduğu sürece bu milletin sırtı yere gelmez!
helal olsun sana yürekli adam!!!
RHINO
(14/10/2015 - 09:23)
aaa olurmu ya bak emcekare gibi arkadaşlar ülke ilerlesin diye boykottan tut eyleme, polis taşlamaya kadar ülkelerinin geleceği için en iyisini yapıyorlar. Ya arkadaş adam badem bıyıklıyla aktrolün arasındaki farkı bile çözememiş ytü den diploma bekliyor aahahasıkldjef
MihendisBey
(14/10/2015 - 09:31)
Mynet´ten alıntı yapılmış kısmı paylaşacağım, "Bakanlık ve TÜBİTAK´tan açıklama henüz yapılmamış olsa da bu benzerliğin nedeni yerli otomobilin üretileceği teknolojik platform ile Cadillac BLS´nin üretildiği teknolojik platformun aynı olması. Yani yerli otomobilin teknolojisinde yapılan çalışmaların sergilenebilmesi için Cadillac´ın BLS model aracının kasası kullanıldı. İlerleyen süreçte aracın tasarımı ve dış görüntüsü tamamen farklı olacak. "

Habere göre değerlendirme yapacak olursak yerli araç çalışmaları için platform uygunluğu dikkate alınarak teknoloji testine uygun şekilde cadillac marka araç kullanılmış. Kaporta kısmından ziyade maddi değeri yüksek olan ve teknoloji içeren parçaların yerli olması yeterli diye düşünüyorum. Gerek döşeme gerek kaportada kim yaptının pek önemi yok. Ha bu arada ben sen söylemeden yazayım faşist olarak yazıyorum başka bir konuda fişleme yapan bir "faşist" görevlinin deyimiyle. Nasılsa herkese bir yakıştırmanız var aktrol faşist felan filan. Yorulmayın yazmış olayım siz üstün insanlara yük olmak istemeyiz :) . 2020 de inşallah yollarda teknolojik kısımlarıyla yerli bir markamız olur ve bizlerde başkasına alın terimizden arta kalanları vermek zorunda kalmayız paramız şişik fiyatlı araba satan markalarda değilde bir bölümü yerli olan firmada kalır.
Kim ne yapıyordan önce kendi okul sıra arkadaşlarınıza fikirlerinden dolayı küçümsemek ve kendinizce lakap takmaktan vazgeçemeyen sizlerin bu tavırlarından ne zaman vaçgeceği daha önemli.
maxwell
(14/10/2015 - 10:17)
Sadece motor, yuruyen takim veya elektronik aksam icin kullanilan bir araç olduğunu umit ediyorum. Telif haklari alinip uretilebilir ama 2000 yilinin tasarimini cizgisini 2020de yeni model olarak piyasa cikartirlarsa bu proje başlamadan biter. Ki ben sifirdan bir marka yaratilamayacagini savunuyorum. Milli yerli sevdaysiyla telif hakkina teknolojisine para yine yurtdisina gidiyor. Bana gore ozel devlet destekli bir cati sirketi kurulup hali hazirda isleyen dunyada musterisini kazanmis marka degerini oluşturmus kendini ispatlamis bir markayi satin alip sonradan ulkemize tasinmasini dusunenlerdenim. Ama bu sekilde uretilirse cikan model 2020nin elektrikli şahini olur ancak
RHINO
(14/10/2015 - 10:33)
eyv müdür söyle o bal dudağından dökülen lafları dinleyelim. @admin e selam olsun.
murat t.
(14/10/2015 - 11:57)
Otomobil üretimine sıfırdan başlamak yerine bir markanın ar-ge´sinin, bandının hazır olarak alınması her zaman daha avantajlıdır. Marka değerinin pek bir önemi yoktur. Pazarın zaten farklı olacaktır. Bu yatırım tipi, hem geliştirme hem de maliyet anlamında faydalar sağlar. Tıpkı Daewoo´nun General Motors´u satın alması gibi.

Oturduğu yerden atıp tutan, ona buna bok atan vatandaşlar hayatlarında hiç Cadillac standardında binek bir araç sahibi olmuşlar mı acaba bu bir. İkincisi, sizin amacınız üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? Yok çalıntıymış, yok devşirmeymiş. Salak mı bu lansmanı yapanlar? Sanayi sitesinde üretilmiyor bu araba, uluslararası bir lisans ve/veya karoseri alışverişi söz konusu olmuş belli ki. Gidip Lada´yı mı alsaydık?

Şahsen Cadillac BLC´yi beğenmiyorum. Türk halkının tercihi de zaten Amerikan araçlarının tasarımlarından uzak bir noktada 90´lı yıllardan itibaren Japon ve Kore´nin ilerlemesi ile birlikte. Fakat araç tasarımı, dış görünüş ile nihayet bulan bir konu değil. Bunun yürür aksamı da var. Özellikle motor bölümü, çok daha detaylı çalışmalar neticesinde yerlileştirilmeye çalışılıyor yıllardır. Fiat´ın 1.3 Multijet motorunu satınalıp koymayı da bilirlerdi.

Bazı vatandaşların nasıl ki muhalif haber kaynaklarını takip edip eleştirmeye, sövmeye ihtiyaçları varsa; bazı vatandaşların da bu tarz haberler ile gurur duymaya, ülkede belli adımların atıldığını görmeye ihtiyaçları var. Sen bu ülkenin bir evladı olarak, Hürriyet gibi bir gazetenin "Yerli otomobil: Milli değil devşirme!" şeklinde başlık atmasından rahatsız olmuyorsan, sorun buradan başlamıştır.
MMK
(14/10/2015 - 12:51)
%100 yerli otomobil diye lanse edilip Cadillac aracı gösterilmesinden rahatsız olmayıp, bunu dile getirenlerden rahatsız oluyorsanız sorun bence sizde

Ama bunun yerine Cadillac aracı baz aldık kendi teknolojimizi bu temel üzerinden geliştireceğiz deseydiler kimse bu kadar mavrasını geçmezdi. Çünkü insanları enayi yerine koydular. Ama sizleri bilemem tabi.
androidbeyinli
(14/10/2015 - 14:01)
ya Allah askina ne bekliyordunuz tamamen orjinal fantastik bisi mi otomotiv dunyasinda buyuk markalar bile birbirine benzer arabalar cikariyorken ilk kez araba yapcak olan ulkeden nsl tamemen orjinal bisi bekleyebiliosunuz
androidbeyinli
(14/10/2015 - 15:42)
acaba sizin gibi zihniyetler ilk ucak yapildginda ne dusunurdu.Bidigin kusun kanadini ucaklarda kullanmislar.Kusun cakmasi bu.
MMK
(14/10/2015 - 17:40)
Ne alaka? Cevapların bana ise eğer saçmalamışsın. Adamlar %100 yerli diyor içi dışı Cadillac BLS nin aynısı işte aç bak fotoğraflara. Ben motoru yürüyen aksamı her şeyi biz yapalım demiyorum, öyle bir dünya yok zaten. Popülistlik uğruna yanlış lanse ediyorlar. Zaten 0´dan araç yapmak artık bu zamanda imkansız.
İnsanları kandırmayın, o zaman emin ol senden daha çok sahiplenirim.
MihendisBey
(14/10/2015 - 17:41)
Yürümeye başlamadan önce bebekler halk arasında örümcek denen bebek yürüteci ile 1 veya 2 ay ayaklarına basmaya alışsın diye yürütülür. Bebek kendine ait olmayan bir aletin yardımı ve kendine ait olan ayakları ile yürümeyi öğrenir ve günü geldiğinde ise herşeyi bir kenara atıp düşe düşe yürümeye başlar...
murat t.
(14/10/2015 - 18:13)
Birebir aynısı olsa bile, yerli olması yeterlidir şu aşamada. Ki ben farklı bir tasarım ya da en azından bir makyaj hazırlığında olunduğunu düşünüyorum. O yüzden bu kadar yüzeysel yapılıyor açıklama. Seçim öncesi müjde verildi, bu bariz bir şey. Fakat bu araba "üretilecek" ve Fiat Regata´dan bozma kuş serisi kalitesiz Tofaşlar´dan, Koç´un hırsızlık yapar gibi bir çok aksamını eksik koyduğu Transitler´den, Toroslar´dan farklı bir arabaya bineceğiz. Birilerini rahatsız eden de bu.
androidbeyinli
(14/10/2015 - 19:10)
eger sen yuzde yuz yerlıden tasarım algılıyorsan bence sen sacmalıyorsun.yuzde yuz denılıyorsa arabanın butun parcaları turkıyede ya da turkler tarafından ımalatı yapılmıstır.Burdan seklın cadıllaca benzemesi turk malı olmayacagı anlamına gelmiyor.artık turkiyede yapılan projelere sahip cıkmamız gerekıyor.gokturk 2 uydusu ıcın de aynı sey yapıldı.neymiş yerli değilmiş.Yuzde yuz yerli oldugunu da bizzat Rahmi Güçlü hocamız acıklamıstır.Kendisi de bu projede yer almıstır.Fakat kendisi çindeki fırlatımadan sonra Turkıyeye geldıgınde kanallarda odtululerın yaptıgı eylemlerı gormus.Adam heyecanla turkiyeye geliyor karsılastıgı manzaraya bak.Artık ne zaman sahip cıkacaksınız ulkemizdeki bu emek veren insanların yaptıkları projelere ?
liogly
(16/10/2015 - 03:35)
@emcekare @attis otomotiv dalının hocalarıyla bi konuşun derim bu durumu , burdan herhangi bi şahıs ne dese boş ve gereksiz ama en azından teknik bir üniversiteden cıkacak mühendisler olarak hocalarınıza sorup onlarla konusabilirsiniz . ha tabiki sizin kadar bilgi sahibi olmayabilirler yada aktrol olabilirler orası ayrı konu. ama bin bilsende bir bilene danıs atalarımızın lafı dikkate alın derim. Yüzde yüz yerli kavramını, aracın dıs tasarımını, gerekliliğini yada gereksizliğini gidilen yolun yanlıs yada doğru oldup olmadığını hatta projeyi beğenmediyseniz kendi üreteceğiniz otomotiv projelerine nasıl başlıycağınız kpnusunda ön ayak olurlar. bu adamlarda türkçe hocası değil sonucta üc bes bisey biliyolardır heralde
nef
(16/10/2015 - 03:59)
Ortalık bu şekilde karışsın diye belli haber kaynaklarının olayın aslını tam yansıtmayarak insanlara bunu servis etmesi aslında işin aslı. Araç Cadillac evet bunu görmemek için kör olmak gerekli. Ancak aracın dış aksamı değil haberde söylenmek istenen. Yürüyen aksamının ar-gesi yapılıp prototip Cadillac platformunda denenmiştir. Evet belki çok zeki olmayabilir yukarıdakiler ancak kalkıp 2007 Cadillac´ı biz araba yaptık hadi buyrun diyecek kadar da salak değiller emin olun. Ortada bir emek var. Mühendisler uğraşmış bir ürün koymuşlar ortaya. Oturduğunuz yerden konuşması kolay geliyor. Eminim çoğunuz izlemişsinizdir Devrim Arabaları filmini. Hanginiz üzülmedi aracın üretimi durdurulduğunda ? Biraz geniş bakın işe. Sırf muhalefet olmak için eleştirmeyin lütfen. AKP yanlısı değilim ancak ortada çöpe atılmayacak bir emek var. Saygı duymasını bilmemiz lazım.
emcekare
(16/10/2015 - 09:01)
Kimlerle okuyoruz biz ya bazıları birde mühendis olacak:)

1-) Tanıtılan araç, yerli otomobil değildir. Üzerinde hiçbir çalışma yapılmamıştır. Olduğu gibi Saab,Cadillac model araba hiç bir değişiklik yapılmadan lanse edilmiştir.

2-) Bizlerin kızdığı, sizlerin anlayamadığı nokta ise şu; bu araba tamamen seçim öncesi oy toplamak amacı ile ´YERLİ OTOMOBİL YAPTIK´ deyimi ile lanse edilmiş, insanların milli duygularını istirmar etmeye yönelik bir yatırımdır.

3-) SAAB´ın bir modelinin, üretim platformunun ve fikri haklarının alınmasına kimse karşı değil, olamazda. Çıkıp en başta deselerdi ´Biz Saabın bir modelini satın aldık´ diye, o zaman kimse ağzını açmazdı, hepimiz gururlanırdık. Ama bunlar sanki kendileri yapmış gibi lanse etmeleri, milleti enayi yerine koymaları, ki koca mühendisler bile hala inanıyor, oy istismarlığı yapmalarını çok büyük bir ahlaksızlık olarak görüyorum.

4-) Saab modeli arabanın üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan, tamami ile aynı şekilde üzerini kaplayarak sunmaları ahlaki açıdan problemli olduğu kadar büyük bir mühendislik ve pazarlama hatasıdır.

5-) ´Biz Saabın modelini satın aldık´ denilse, hepimiz seviniriz. Baktılar ki iş sarpa sarıyor, ilk açıklamada bu demediler, ancak 2 gün sonra söyleyebildiler.

6-) Yeni açıklamaya göre, araçta hiçbir şekilde bir değişiklik yapılmadı. Ne tasarım, ne yürür aksam, ne elektronik, ne yazılımsal, ne de motor. 2020 yılına kadar Tubitak aracı geliştirmek için çalışacak, yani henüz geliştirilmedi ortada en ufak birşey yok. Sadece yapılan şey, aracın haklarını satın almak. Ama neden bize ´Yerli araba yaptık´ diyerek yanıltmaya çalıştılar? Sorun bu.


7-) Şuan için ortada bir emek yok, mühendisler falan uğraşmamış. Ürün ortaya koyulduğu da yok. Saabın aynısını millete yalan söylerek sundular. Ancak ileride çalışmalar olacakmış ve inş. başarıya kavuşur ve kendi marka otomobilimize kavuşuruz.

8-) Devrim arabaları ile kıyaslama, motoruna kadar, A´dan Z´ye bütün parçaları 50 yıl önce %100 yerli olarak kendi imalathanemizde üretildi. Devrim arabaları bizim gururumuzdur.

9-) Şuan ise 2015 yılında,böyle birşey yapmaya herkesin bakış açısı ´Amerikayı keşfetmeye gerek yok, yerli olmasada olur´ gibisinden.

10-) Biz SAAB´ı tamamen satın alsak, bunu çok büyük bir başarı ve milli gurur olarak görürüm herkes gibi. Ancak biz SAAB´ı satın almadık.

11-) Bizim yaptığımız tek şey 2006 yılında üretilen bir Saab´ın eski modelinin, üretim bandının fikri haklarını satın aldık. Ben anlamıyorum 2006 model üretim bandında, 2020 yılında çıkacak aracı nasıl üreteceksin? Biraz eski kalmaz mı ?

12-) Çelişki şurada: Herkes diyor ki; yeni bir Türk markası üretmek, çok büyük bir risk. Onun yerine yabancı bir markayı satın alıp pazara girmek daha mantıklı´´
Evet, bu yaklaşım gayet mantıklı. Ancak biz Saab´ı aldık mı? Almadık. Yani yine marka olarak Saab´ı kullanmayacağız. Arabamızın ismi TÜRK markası olacak, kendi markamız olacak. Madem öyle, neye yaradı 2006 model bir Saab´ın üretim bandını almak bunu da anlamadım? 1961 yılında %100 yerli üreten ülkemizin mühendisleri, neden şimdi %100 yerli üretemiyor?

13-) Otomotiv hocalarımızın görüşü belli. Alptekin hocamız hep söyler, ´Araba üretmek, motor üretmek gayet basit. Zaten tüm hesapları ortada´. Son derece haklı. 1961 yılında üretmişiz %100 yerli otomobil.

14-) Ah keşke seçim showu yapacaklarına önce üzerinde çalışıp, tasarım, dizayn, donanım v.s geliştirip, ondan sonra sunsalardı. 2006 yılı model aracı direkt alıp 2015 yılında yerli araba diye yutturmaya çalışmaları, bizi dünyaya rezil etti.

15-) Ayrıca ülkemizde şimdiye kadar otomobil markası çıkmamasının en büyük sebebi KOÇ grubudur. Isteseler şimdiye kadar çoktan çıkarırlardı. Ancak FİAT ve FORD ile köşeyi dönüyorlar. Emperyalist ve burjuvalar ile olan güçlü bağları sebebi ile Türk markası çıkarmıyorlar. Koç grubu, Türk markasına karşı. Ve engellemeye de çalışacağına eminim.

16-) Profesör bir başbakanın ´´Işid ile, Onların kafasındaki İslam ile Türkiye’de yaşanan ve bizim savunduğumuz İslam arasında 180 derece değil 360 derece fark var´´ (Yani 360 derece olursa fark olmaz :)) deyip daha matematiğin temel ifadelerini bilmemesi, ve böyle zihniyetin Tubitak´ından, mühendislerinden, kişisel olarak biraz zor çıkacağını düşünüyorum yerli arabanın.

17-) Keşke Tubitak değilde, Aselsan yapsa yerli arabayı. 2020´ye kadar beklemek zorunda kalmazdık. 2 yılda %100 yerli otomobil üretilirdi...

@androidbeyinli kişide aynı zihniyette ve yorumlarını okuyun ne demek istediğimi anlarsınız:)
emcekare
(16/10/2015 - 11:58)
İsveç’in Trollhättan kentinde SAAB´ın CEO’su Mattias Bergman Türkiye ile ortak yürüttükleri yerli otomobil projesi hakkında bilgi verdi.

ANLAŞMA 28 MAYIS´TA
"Uzun süredir görüşmelerimiz sürüyordu" diyen Bergman "Fakat 28 Mayıs´ta bir anlaşma imzaladık. Şirketimiz bir kaç alanda faaliyet gösteriyor bunlardan bir tanesi, dizayn. Bizim mühendislik ekibimiz ve TUBITAK aracın dizaynı konusunda ortak bir çalışma yürütüyor. Ayrıca Türkiye´deki diğer partnerlerimiz de dizaynın geliştirilmesinde bize katkı sağlıyor, bu anlamda çok sıkı çalışıyoruz. Şu an bir kaç tane prototip hazırladık ve dün sayın bakana bunları sunduk. Bu araçlar farklı ağırlıklarda ve görünümde, prototipler. Araçlar bir kaç gün önce de Türkiye´deki ortaklarımız tarafından lanse edildiler. Türk ortaklarımızla üretim haricinde pazarlama ve geliştirme konularında da bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu konudaki Türkiye´deki fabrika sahiplerine, mühendislerine eğitim veriyoruz ve onlarla el ele çalışıyoruz. Bilgiyi, parçaları, üretim sistemini biz sağlıyoruz. Ürün geliştirmesi için kaynakları da paylaşacağız. Kaynak paylaşımımız biraz farklı. Burada sahip olmadığımız imkanlardan bazılarını ise TUBITAK bize sağlıyor. TÜBITAK´ın mühendis gücü ve laboratuvarlarında ortak çalışma yürütüyoruz. Mühendis gücü, fiziki şartlara bizde bilgimizi ve kaynaklarımızı katıyoruz. İsveç Hükümeti, Çin Hükümeti ve şimdi de Türkiye ile ayaktayız ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için aynı vizyonu paylaşıyoruz. "

İsveç merkezli otomobil markası SAAB, 2012 yılında iflas başvurusunda bulunduktan sonra Çinli National Electric Vehicle Sweden´a (NEVS) satılmıştı. Çinli NEVS, İsveçli Saab’ı 2012’de 460 milyon dolara almıştı.
emcekare
(16/10/2015 - 15:46)
@Rhino. Cahillik zor zanaat. Konuştukça batıyorsunuz, gülünç baya komedisin:)

Saab´ın zaten elektrikli motora sahip arabası geçmiş yıllardan itibaren var! Benzinlide var dizelde, dört çekerde.

Bak bakalım bu Saab´ın elektrikli modeli 9-3: 2014 yılında yapmışlar.

http://www.saabturk.com/2014/08/20/elektrikli-saab-9-3-tanitildi/


Buda bizim fikri hakkını satın aldığımız modeli Saab 9-3:

http://www.hurriyet.com.tr/isik-saab-9-3un-fikri-mulkiyet-haklarini-aldik-30320584

Biz ise Mayıs 2015´te fikri hakları almışız. Araç hiçbirşey yapılmadan, bir civatası bile değiştirilmeden, ama ´BİZ YAPTIK´ denilerek lanse edildi, kabul edin. Sonra itirafta bulundular zaten Saab´ın aynı modeli diye. Kabullenmek zor evet. Basit ve ucuz bir seçim yatırımı işte, halkı kandırmaya yönelik. Bayağı da çok kişi kanmış belli ki:) Hala da kanıyorlar. ilginç bir durum :)

Bu proje bittikten sonra tanıtılsaydı, çok tutardı. Hepimiz gururlanırdık yaptık diye. Hatrı sayılır ihracatta yapardık. Ama şu yapılan erken açıklama ile önemli bir stratejik hata yapılmıştır. Seçim uğruna, yerli arabamıza itibar kaybı yaşatılmıştır. Türk halkı her ne olursa olsun, yerli otomobilin arkasında durur. Bende öyle. Ama diğer milletlerin insanı için alay konusu oldu bu durum.

Bir otomobil markası, dünya pazarında tutmaz ise, ihracat yapamaz ise, kesin iflas eder. Bu kadar net. Biz ise dünyaya arabamızı rezil ettik kendi ellerimiz ile. Yabancı siteleri açın okuyun bana inanmıyorsanız, turkish car yazın ve bakın nasıl tii ye almışlar. Bu yüzden kızgınım bu becereksizlere.
androidbeyinli
(16/10/2015 - 15:48)
@emcekare gercekten zekana hayran kaldım yalnız o zekanla sen ancak fındık toplarsın :D
seyyah_989
(16/10/2015 - 18:12)
yerli otomobil için bir adımlar atılmalıydı ve atıldı, Önümüzdeki yıllarda yollarda görmekte nasip olur inşallah.
Yerli otomobil seri üretime geçtiğinde eminim özgün bir tasarım ile karşımıza çıkacak. Bence şuan konuşmak için erken, ilerleyen zamanlarda tasarım değişebilir zaten
Şakar
(16/10/2015 - 20:48)
@androidbeyinli senin fındık topladığın var mı hiç ...güneşin altında fındık dalından bi fındık kopardın mı hayatında
androidbeyinli
(17/10/2015 - 07:12)
@sakar topladım

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.