usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
ytu racing formula aracını tanıttı
Üniversitenin Beşiktaş Oditoryumu´nda gerçekleştirilen törende konuşan Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orkun Özener, farklı kültürlerden gelen 25 öğrencinin akım olmayı başardığını belirterek, takıma yatırım yapanlara teşekkür etti.
Özener, "Bu işi sürdürülebilir kıldık ve sizler de bize destek oldunuz. Yanınızda olmaya devam edeceğiz. Elektrikli konusunda da iddialıyız ama bu kolay olmayacak. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz" dedi.
Aracı üreten ekibin lideri Enis Okan Şahin ise bugüne kadar yaptıkları araçlar hakkında bilgi vererek, ilk projenin 2011´de gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Şahin, üniversite-sanayi iş birliğinin canlı bir örneğinin bu projede hayata geçtiğini aktararak, "4 yılda 500 bin liraya yakın maddi bir kaynağa ihtiyaç duyduk. YTÜ, bu sene İngiltere ve Almanya´da iki yarışa daha katılacak. Daha hafif, daha hızlı bir araç üreterek bayrağımızı dalgalandıracağız" diye konuştu.
Araç hakkında
İngiltere´de düzenlenen "Formula Student" yarışmalarında 28 ülkeden 135 takımı geride bırakarak kupa kaldıran YTÜ öğrencilerinin eseri olan "YTR-02", farklı bölümlerden 21 lisans öğrencisinin desteğiyle bir yıllık çabanın sonucunda tek kişilik ve açık tekerlekli olarak imal edildi.
YTÜ Racing ekibinin çalışmalarıyla hayat bulan araç, İngiltere´de 8-12 Temmuz´da gerçekleştirilen yarışmada 5 zorlu testi başarıyla geçti.
Dünyanın en prestijli mühendislik yarışmalarından birinde Türkiye´yi başarıyla temsil eden YTÜ´lü öğrenciler, ayrıca "En Efektif Medya ve İletişim Ödülü" ile başarılarını taçlandırdı.

yturacing.com
facebook.com/yturacing
twitter.com/yturacing
instagram.com/yturacing
youtube.com/yturacing
linkedin.com/company/yturacing

Kaynak : Milliyet


gönderen: myman - 04/10/2015 - 21:56
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
talatabi
(05/10/2015 - 08:40)
4 senede gelinen yer iyi, daha da iyi olacak. başarılarınızın devamını dilerim
silentt
(05/10/2015 - 14:38)
Mimarligin onunde tokyo Drift yapip arabanin bagirtilmasi biraz komik kaçtı
myman
(05/10/2015 - 20:30)
@silentt Beşiktaşta pist yok maalesef, Davutpaşada da test ettik aracımızı fakat her istediğimizde öyle kullanamıyorum, malum garajımızda Beşiktaş´da. Yapabileceğimiz bir şey yok maalesef, aracın 0-100´ünü test edecek pist bile yok
magnezyum
(06/10/2015 - 10:21)
Başarılarınızın devamını dilerim.
myman
(06/10/2015 - 18:21)
@magnezyum Teşekkür ederim ekip adına.
emcekare
(07/10/2015 - 09:05)
@myman öncelikle başarılarınızın devamını diliyorum. Tebrik ediyorum kazandığınız ödül için. Birşeyler sormak istiyorum ama kızmayınız.

Merak ettiğim konu, araçta neden bu kadar büyük motor kullanıldı? Tanıtımda oradaydım ve aracın istenenden 2-3 kat daha yüksek hızlara kadar çıkabileceği ancak sizin bunu yarışmanın kurallarına göre sınırladığınızı söylediniz.

Bu bir dezavantaj değil mi? Aracı hafifletmek istediğinizi söyleyip böylesine gereğinden güçlü motor kullanmanın bir sebebi ? Yarışmada maliyet analizi v.s da var, maliyetide çok çok fazla. Münih teknik üni, bir motorsiklet motoru kullanmış. Tek silindirli. KTM 525 EXC Racing model motorsiklet. YTR02 HOnda motor 4 silindir yazıyor. Münih TU ağırlıkları toplamda 158 kg, YTR02 nin toplam ağırlığını bulamadım. Sanırım 300 kg civarı.

YTR02´de kullanılan Honda motor, 100 km de 6.1 litre yakıyor. Bu yüksek değer, bir otomobil ile eşdeğer. Neden Spor motorsiklet motorukullandınız, Racing motoru değil de?

Birde neden benzinli motorda bu kadar çok ısrar ediyorsunuz? İlk sıralardaki araçların motoru hemen hepsi elektrikli. Benzinli yok.

Böyle bir yarışmaya katılmak bile büyük bir başarı elbet. Biraz abarttınız gibi gelmedi mi? ´´ En Efektif Medya ve İletişim´´ ödülünü almak, mühendislikte başarılı olduğunuz anlamına gelmiyor.

Henüz yolun çok başındayız, diğer takımlar çok tecrübeli. Yıllardır katılıyorlar. Doğal olarak çok ilerideler. Bizim ikinci katılımımız sanırım, başarısız olmamızda doğal. Öncelikle bunu kabullenmemiz ve sindirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Biz orada başarısız olduk diyebilmeliyiz. Kupa kazandık v.s diyebilmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

1) Genel Klasman -1

Takım Sayısı: 96
YTÜ: 76.sırada

2) Genel Klasman - 2

Takım Sayısı: 24
YTÜ:Listede yok

3) Maliyet,İmalat ve Sürdürebilirlik

Takım Sayısı: 97
YTÜ: 78.

4) Tasarım

Takım Sayısı: 97
YTÜ: 57.

5) Yapılan İşin Sunumu

Takım Sayısı: 97
YTÜ: 77.

6) İleri Sürüş Testi

Takım Sayısı:97
YTÜ:52.

7) Hızlanma Testi

Takım Sayısı: 97
YTÜ:50

8)Dayanım ve verimlilik testi

Takım Sayısı:52
YTÜ: Listede yok

9)Sprint Sonuçları

Takım Sayısı:97
YTÜ: 55.

Sonuç olarak biz o yarışmada bu kadar kısa bir zamanda, yeni bir ekip olmasına rağmen başarılı olduk YTÜ olarak. Ancak kupa kaldırdık v.s bunlar abartı. Hiç bir üniversite 3-4 yılda bunu yapamaz. Kolay iş değil. Tekrar tebrik ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum.
talatabi
(07/10/2015 - 13:42)
bildiğim kadarıyla motor sorularını ben cevapliyim,
evet 1 silindirli bir motor varken neden 4 silindirli 600cc honda cbr 600rr motoru kullanılıyor ? haklı bir soru

öncelikle bu yarışmalar serisinde en çok kullanılan motor bu. çok stabil, dayanıklı ve açıkçası kolay bozulmayan bir motor, ilk takımların kullandığı motor çünkü gerçekten çok cazip, ayrıca güzel de bir sesi var, forumları takip edersen en güzel ses çıkaran motordur kendisi, ve belki de en önemli özelliği de honda kalitesi, ve tabiki de servis ağı, motora bişey olduğu durumda müdahale edecek servisin heryerde bulunması.

Tek silindirli bir KTM 525 EXC Racing dağ motosiklet motoru bir çok açıdan çok iyi. ağırlık, hacim olarak bir cbr600rr dan daha, ufakbir motor.

KTM 525 EXC motosikleti (türkçesi anlaşılsın diye sahibinden buldum :D )
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-motosiklet-ktm-motorall-dan-525-exc-224926077/detay

bu da HONDA CBR600RR

https://honda.com.tr/motosiklet/super-sport/cbr-600rr-2015/teknik-ozellikler

evet dediğin gibi bizim araç 300 kg ya yakın, 296 kg. bu ağırlıkta bir aracı ktm ile yüksek performansta yürütmek kolay olmaz. zira bu motor direk motosikletiyle beraber zaten 100-110 kg civarı. honda cbr600rr ise 180 kg dan fazla, ayrıca bu iki motorun max hız ve hızlanma bilgilerini düşünürsek neden ktm olamayacağını görürüz.
ha keşke kullanacak seviyede olsak, evet münih teknik in aracı 158 kg olabilir, işte biz de o seviyelere yaklaştıkça motor değişecektir emin ol. harcanılan mühendislik saati ile doğru orantılı şekilde hafifletecektir araç. ayrıca işin bir de kompozit malzeme kısmı var. karbon fiber kompozit malzeme kullandıkça araç hafifleyecektir. münih teknik in motor bilgisi ile şuan bizimkisini karşılamak zor olur. keza onların lab larını ve takımın çoğunun yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşmasından bahsetmiyorum bile.
kısacası neden honda diye soracak olursan bir çok sebebi var. istersen bir gün garaja gidersin, sorarsın çalışanlara neden honda ? neden ktm değil diye ? onlar da sana gayet samimi bir şekilde anlatır.
ayrıca altta yazdığın istatistiklere gelirsek, bişey garibime gitti. genel klasman2 de ytu yok. genel klasman2 nedir onu bi anlayalım ilk önce, genel klasman 2 yarışmaya ilk girilen klasmandır. bu klasmanda araç üretmezsin. tasarlar analizini yapar, pazar ve maliyet raporlarını hazırlar ve jüriye sunarsın. ytu bu aşamayı 2012 de geçti. şuan genel klasman 1 de yarışıyor, genel klasman 2 de bi daha katılmak saçma olur. orda belki hacettepeyi görmüşsündür, bak işte mesela o da yarışmaya ilk kez giren bir ekip.
diğer istatistik kısımlarını anlatacak vaktim yok, derse gitmeliyim. ama dediğim gibi garajda bütün sorularının cevaplarını bulacaksındır, seviyeli yorumlarından dolayı teşekkürler.
sürç-i lisan ettiysek affola
emcekare
(08/10/2015 - 10:06)
Teşekkürler verdiğin bilgiler için ve eleştiriye açık olduğunuz için.

Tek silindirli motor kullanmak için YTR02 aracın motor hariç diğer ağırlıklarını yaklaşık 97 kg azaltmak gerekiyor.

Honda motoru yakıt ile birlikte 75 kg. Tek silindirli bir motor yakıt ile birlikte 30 kg civarı.

Bize Aysegül hocamız her hafta birşey imal ederken diğerlerinin kullandığı malzemeye göre seçim yapmanın büyük hata ve mühendislik dışı olduğunu söyler:) Çoğunluk Honda kullanıyor diye sizlerinde onu kullanması doğru bir yaklaşım değil sanırım. Kaldıki ortaya koyduğun Honda hakkındaki tezlerin hepsi yanlış. Diğer motorlar sanki işe yaramaz gibi. Örneğin Alman KTM ele alalım. Dayanıklılık, stabilite, arızalanma konusunda Honda´nın gerisinde değil asla. Çok güzel ses çıkarmasına puan vermiyorlar maalesef ki:) Ses hiç mi hiç önemli değil. Alman kalitesini küçümseme, servis ağı dersen sadece Istanbul´da 10 tane servisi varmış KTM´nin. Honda´ya takılmak yerine, diğer alternatif markalarıda araştırmak gerekli. 4 silindirli motor yerine 2 silindirli motorda kullanılabilir belkide daha da hafifleyebilir araç.

Birde motor arızalandığında gözü kapalı tamir edebilme yeteneğine sahip olması gerek bizim bölümün. Alptekin hocamız motoru üretmek baştan sona çok kolay olduğunu söyler. Ki çokta haklı, zor birşey değil. Bugün meslek liselerinde bile öğrenciler komple otomobil motorunu söküp tekrar toplayabilecek kapasitede. Ve tabiki oto tamirciliğide yapabiliyorlar. Motor arızasını yapmak Ytü makine mühendisleri için çocuk oyuncağı olması gerek.


Şasi, fren ve gaz pedalı, kask, koltuk, YTR02 nin her parçası karbon fiber takviyeli plastikten üretilebiliniyor. Sanırım bu parçaları yurtdışından hazır sipariş etmek gibi bir şans yok, kendinizin imal etmesi gerekiyor. Eğer dışarıdan alınsa idi tüm gerekli parçaları rahatlıkla satın alıp araç ağırlığı yeterli düzeye düşürülürdü.

http://tufast-racingteam.de/rennwagen/nb015/

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xprofile+carbon+fiber.TRS0&_nkw=profile+carbon+fiber&_sacat=0

http://www.alibaba.com/premium/carbon_fiber.html?uptime=20140415&ptsid=1012000052659090&crea=37572029214&plac=&netw=g&device=c&ptscode=0110202010010001


Ülkemizde karbon fiber takviyeli plastik üreten bir firma yok mu bunu bulamadım bir türlü. Eğer yok ise çok büyük bir eksiklik gerçekten.

Glass fiber katkılı plastikler; plastik enjeksiyon yöntemi ile birçok fabrikada otomotiv parçaları imal ediliyor. Çok basit, cam yerine karbon katılarak aynı ürünler üretilebilir. Ama müşterisi yok çünkü karbon pahalı. Bu sebeple üretilmiyor sanırım. Sadece lüks otomobil markaları karbon takviye kullanıyor. Örneğin Mercedes, BMW, gaz ve debriyaj pedalı plastik.

Açıkcası ben buna çözüm bulabilirim:)
n\a
(08/10/2015 - 15:57)
emcekare,

- Honda´nın kuru ağırlığı 75 değil 57 kg. 450 cc tek silindirli motorların ise 30-35 kg civarında.
- Talatabi´nin atladığı bir şey var, yarışmada iddialı olabilecek 450 cc tek silindirli motorlar motokros yarışlarında kullanılan motosikletlere ait ve ömürleri çok kısa (okuduklarıma göre 60 saat kullanımdan sonra bütün motorun sökülüp komple bakım-parça değişimi yapılması gerekiyor).
- Yedek parçaları daha pahalı ve tedarik süreleri daha uzun.
- Bulunabilirliği (2. el vs.) -özellikle Türkiye´de- daha az.
- "Bir de motor arızalandığında gözü kapalı tamir edebilme yeteneğine sahip olması gerek bizim bölümün." demişsin, motor söküp takmak pek sorun olmasa da maalesef ciddi arızalar motoru söküp, parçaları değiştirip tekrar toplamakla giderilmiyor. Hatta bazı arızalarda motoru çöpe atıp yenisini almak daha ucuza geliyor. Bir de bazı parçaları söküp takmak için servislerde bulunan özel aletler şart ve bunlar elimizde olsun istiyorsak bayağı ücret ödemek gerekiyor bunu da belirteyim.
- Mühendislik açısından ses önemli değil haklısın, salt mühendislik açısından estetiğin de hiçbir önemi yok ama insanlar bunlardan da olumlu-olumsuz oldukça etkileniyor.
- 2 silindirli bir motor seçeneği var fakat Formula Student´taki en problemli motor.

- Elektrikli araçlara gelirsek, içten yanmalı ile elektrikli araçları aynı klasmanda yarıştıran Formula Student İngiltere´den başka bir yarışma kalmadı gibi, zaten şartları eşitleyecek kurallar koymak imkansız.

Elektrikli araç yapmak için araştırıyoruz ve imkanlar arıyoruz, gelecekte bu da mutlaka olacak. Yalnız zorluklarından bahsedeyim:

- Yarışmada elektrikli araçlarla ilgili güvenlik önlemleri daha sıkı ve çok daha az takım testleri geçebiliyor. Bataryaların yanma/patlama riski, 600 volt gibi oldukça tehlikeli bir rakama kadar izin verilmesi bunun en önemli sebepleri.
- Güçlü ve verimli elektrik motorları çok pahalı.
- İddialı olan takımlar 4 tekerde hub motor kullanıyor. Bu motorlar daha da pahalı.

Daha güvenli ve düşük maliyetli olan içten yanmalı motorlarla tecrübe edinmeden pahalı ve tehlikeli olan elektrikli araçlarla yarışmak anlamsız.

- Kompozit malzeme konusunda ise, çoğu takım prepreg kullanıyor fakat bizim şimdilik böyle bir imkanımız yok. Prepreg kullanmadan hafif, sağlam ve tekrar edilebilir kompozit malzeme üretmek tecrübe gerektiriyor. Yine de bununla ilgili ilerleme kaydediyoruz.

İlgilendiğin için teşekkürler. Çözebileceğin bir şey varsa katkı sağlamandan memnun oluruz gerçekten, takımdan herhangi biriyle veya bizle özelden iletişime geçebilirsin.

emcekare
(08/10/2015 - 19:41)
@wileecoyote

Ben kuru ağırlık demedim ki. +18.1 litre yakıt deposu var 57+18= 75 kg yapıyor. Münih teknikin KTM motoru yakıt deposu ile dolu hali 30 kg dedim.

Dostum hep aynı takımdan örnek veriyorum ancak diğer takımlar yeterli teknik bilgi paylaşmamış. Münih teknik geçen sene 4 silindirli motor kullanmış. Bu sene tek silindirli kullanmış. Yani motoru değiştirmiş. Başarılı olmak için her sene aracı geliştirmek ve farklı motorlar kullanmak gerekli sanırım. Yani 10 sene kullanmayacaksınız motoru, 1 sene ömrü yetse, yarışmada işe yarasa, yeterli. Ayrıca 60 saat değil 200 saat ağır bakım.

Formula student´da sesten etkilendikleri için puan verdiklerini zannetmiyorum :)

Sonuç olarak o Honda motor, o araca fazla geliyor, fazla iyi :)

Tamam bana bir mail yolla özelden irtibata geçeceğim. Staj yaptığım yer ile de konuşup kompozit malzeme hakkında yardım isteyeceğim. Tecrübeye gerek yok o kadarda, ben bitirme tezinde karbon fiber katkılı pedal yaptım kalıbı ile birlikte, gayetde oldu aa aldım. Hiç de zor birşey değil bu. Tezide atarim çok faydası dokunur. Direksiyon, kask, gövde, şasi, v.s gibi herşeyi bu şekilde üretirseniz baya ağırlık düşer.
Karbon fiber takviyeli plastikler çelikten %60, alüminyumdan ise %30 daha hafiftir. Ayrıca karbon fiber; cam fibere göre %10 daha hafif ve %25 daha serttir. Süspansiyonda karbon fiber çubuklar ile sağlanabilir. Şimdi staj yaptığım yer cam fiber katkılı yapıyor ancak cam yerine karbon takviye edilirse çözülür. Birde bir kalıp maliyeti 15.000 dolar. Tabi bazı ayarlamalar ile bu kadar ödenmez elbet tahminim 500 lira falan gelir size:) Erkek ve dişi kalıbı ayarlamak yeterli, diğer alt üst plaka pimler v.s ücretsiz kullandırırlar. Patron YTÜ makine mezunu sonuçta yardımcı olur:)
myman
(09/10/2015 - 23:20)
@emcekare Fikirlerin bizim için çok önemli, her gelen olumlu-olumsuz yapıcı eleştiriciyi dikkate alırız. Bizi her zaman garajımızda ziyaret edebilir, fikir alış-verişinde bulunabilirsin.
talatabi
(09/10/2015 - 23:39)
emcekare ;
evet kompozit alanında bişeyler biliyorsun bu memnun edici.
karbon fiber katkılı pedalını ve bitirmeni görmekten ciddi anlamda mutlu olurum. ama malesef burada konuşmak çok kolay, ve bu kompozit dediğimiz kavramın bölümde 1 tanecik dersi var. onu alanlar az çok anlıyor, almayanlar zaten anlamıyor (ilgili değillerse). yani geri kalan herşey ders dışı eğitime bakıyor, sen bu işi sadece pedalda yapmışsın, bu ekip bunu emme manifoldunda,kokpit yan panellerinde, dashboard da, alt plakalarda yaptı. evet tabiki de bunlar yeterli değil, sırada aero paketi (ön arka yan kanatlar ve difüzör) ve araçtaki en büyük ağırlıklar olan şasi ve olan karoser kısmını karbonfiberden üretmek var. bu bağlamda çalışmalar devam ediyor. yeterli tecrübe ve mühendislikle bu sorun da aşılacaktır, bu dediklerinin hepsi ve 10 katı kadar kompozit konusunun bahsi bu ekipte zaten geçiyor. evet güzel oranlar vermişsin, doğru kullanıldığında karbonfiber çelikten %60 dan daha da fazla bir hafiflik sağlıyor. (çeliğin yoğunluğu 7.8, karbon fiber kompozit yoğunluğu matris ve takviye ile yaklaşık 1.5-2 arası olduğunu düşünürsek). evet süspansiyon da karbonfiber olabilir( http://www.kompozit.net/?kategori-31-Karbon-Fiber-Boru---Carbon-Tube.html burada fiyatları var ama onaylı olması gibi bir muhabbeti var, öyle kafana göre seçemiyorsun), direksiyon üretilecek,kask olmaz, fia onaylı olmalı, falan filan. kısacası daha çok işimiz var, 2. araçta bile diğer takımlara oranla iyi sayılırız. 3. araçta çok daha fazla şeyler düşünüyoruz yani,
hani istersen bi ara gelip uygulamamızı da yerinde görebilirsin :)
n\a
(10/10/2015 - 01:24)
Yarışmada 18 litre yakıt deposu kullanılmıyor, en fazla 6 litre yeterli oluyor. O motorun ağırlığına yakıt deposu dahil değil, sıvılardan kasıt motor yağı.

31 kg da 510 cc için az, hafifleştirmiş olabilirler ki az takımın yapabildiği bir iş.

Sadece ağırlığa bakarak motoru seçemeyiz bizim açımızdan ve genel olarak yeni bir takım açısından dezavantajı çok dediğim gibi.

Özelden mesaj attım :)

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.