usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
google'dan microsoft'a rest
google kendi blogunda microsoft'un yahoo'ya vermiş olduğu teklife çok kızmış olacak ki "Yahoo ve Internetin Geleceği" konulu bir yazı yayınladı. google'ın yakın zamanda microsoft'a işletim sisteminde en büyük rakip olarak çıkacağını duyduğum için bu yazıyı paylaşmak istedim. işler kızışırsa google microsoft'u ezer gibime geliyor :) 5 sene sonra bu internet savaşlarından sonra hiçbirimiz windows kullanmıyor olabiliriz.

http://googleblog.blogspot.com/2008/02/yahoo-and-future-of-internet.html

yazının türkçesi;

YAHOO ve internetin geleceği

İnternetin açıklığı Google'ı -ve Yahoo'yu- mümkün kılan şeydir. Kullanıcıların yararlı bulduğu iyi bir fikir hızlıca yayılır. Bu fikir etrafında işletmeler kurulabilir. Kullanıcılar sürekli yenilikten kârlı çıkarlar. İnterneti bu kadar heyecan verici yapan unsur budur.

Öyle ki Microsoft'un Yahoo için verdiği düşmanca teklif, rahatsız edici soruları akla getiriyor. Bu, basitçe bir mali anlaşmadan çok bir şirketin diğerinin kontrolünü ele alması anlamına geliyor. Bu aynı zamanda internetin temelindeki açıklık ve yenilikçilik ilkelerinin korunmasıyla ilgili.

Microsoft geçmişte PC alanında yaptığı uygunsuz ve usulsüz etkiyi şimdi de internet alanında yapmaya teşebbüs ediyor olabilir mi? İnternet rekabetçi yeniliği ödüllendirirken, Microsoft sıklıkla kendine ait tekeller oluşturma -ve sonrasında baskınlığını yeni, benzer pazarlara yayma- çabasında.

Microsoft'un Yahoo'yu satın alması, -geçmişteki hukuki ve düzenle ilgili ciddi suçlarına rağmen- haksız uygulamalarını tarayıcılar ve işletim sistemleri alanından internet alanına yaymasına izin verebilir mi? Buna ek olarak, Microsoft ve Yahoo birlikte anlık mesajlaşma ve internet e-posta alanlarında ezici bir payı oluşturuyorlar. Ayrıca, bu iki şirket internetin en çok ziyaret edilen iki portalının da sahibi. Bu iki şirketin birleşimi, bir PC yazılım tekelinin tüketicilerin rakip firmaların e-posta, anında mesajlaşma ve web tabanlı hizmetlerine özgürce ulaşımını haksız yere kısıtlamasına imkân verebilir mi? Tüm dünyadaki kural koyucuların (planlayıcıların) bu soruları sorması -ve tüketicilerin tatmin edici cevaplar alması- gerekiyor.

Bu düşmanca (art niyetli) teklif geçtiğimiz Cuma günü verildi, bu da demek oluyor ki belirttiğimiz sorular üzerinde enine boyuna düşünmek için yeterli zaman bulunmakta. İnternetin açıklığını, tercihleri ve yeniliği ciddiye alıyoruz. Bunlar kültürümüzün merkezinde. Sözü geçen teklifin getirilerinin sorgulanmasını ve alternatiflerin incelenirken internet kullanıcılarının çıkarlarının birinci planda olduğunu -ve öyle olması gerektiğini- düşünüyoruz.


gönderen: emre d. - 09/02/2008 - 23:04
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
n\a
(11/02/2008 - 00:42)
bi SUN seven olarak...evet... çektim restimi

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.