usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
dallar hakkında genel bilgi
1. Enerji Makinaları Dalı / Grubu
Bu dalda alınabilecek seçmeli dersler: Motor Dinamiği, Motor Konstrüksiyonu, Enerji Ekonomisi I, Nükleer Enerji Tesisleri I, Birleştirme Tekniği, Teknik Termodinamik, Gaz Tesisatı, Isıtma Tekniği, Gaz Türbinleri, Hidrolik Makinalar, Taşıt Titreşimi, Enerji Ekonomisi II, Nükleer Enerji Tesisleri II, Fabrika Organizasyonu, Motorlar I, Elektrik Makinaları, Hidrolik Pnömatik, Turbo Makina Konstrüksiyonu, Otomatik Kontrol, Sanayi Hidroliği, Motorlar II, Taşıt Tekniği II, Buhar Kazanları, Klima, Kompresörler, Enerji Santralleri, Yakıtlar ve Yanma, Taşıt ve Çevre, Enerji Tesis ve İşletmesi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Transport Makinaları, Taşıt Tekniği II, Endüstriyel Klima’dır.
Mezun olunca çalışılabilecek sahalar: Alınan seçmeli derslerin kapsamı dahilindeki her sahada çalışılabilir. Enerji Makinaları Dalı başta otomotiv sanayii, elektrik santralları olmak üzere, gemilerle fabrikaların enerji birimlerinin gereksinim duyduğu mühendisleri yetiştirir. Bu amaca yönelik olarak enerji kaynakları, enerji üretimi (ısı, elektrik) ve planlaması, enerji makineleri (motorlar, buhar ve gaz türbinleri, su türbinleri, pompalar gibi), enerji ekonomisi ve enerji tesislerinin işletilmesi ile ilgili seçme derslere ağırlık verir. Bu dal mezunları, otomotiv sanayii, otomotiv yan sanayii, TEK ve DSİ (elektrik santralları ve bürolar), gemiler, limanlar, havayolları, demiryolları, karayolları ve belediyelerde iş imkanı bulabilirler.

2. Genel Makina Dalı / Grubu
Bu dalda alınabilecek seçmeli dersler: Bilgisayar Destekli Çizim (CAD), İmal Usulleri II, Isıtma-Havalandırma, Motor Konstrüksiyonu, Enerji Ekonomisi I, Malzeme II, Birleştirme Tekniği, Teknik Termodinamik, Gaz Tesisatı, Elektrik Makinaları, Gaz Türbinleri, Hidrolik Makinalar, Mukavemet II, Takım ve İş Bağlama Düzenleri, Fabrika Organizasyonu, Tarım Makinaları I, Tesisat Tekniği, Soğutma Tekniği, Motorlar I, Turbo Makina Konstrüksiyon, Transport Tekniği I, Takım Tezgahları, Otomatik Kontrol, Soğutma ve Klima Tekniği, Makina Dinamiği II, Tarım Makinaları II, Mekanizma Tekniği I, Buhar Kazanları, Klima, Motorlar II, Taşıt Tekniği I, Makina Elemanları III, Enerji Santralları, Transport Tekniği II, Enerji Yönetimi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Mekanizma Tekniği II, Robot Mühendisliğine Giriş, Endüstriyel Akustik ve Gürültü, Cihaz Yapımı, Endüstriyel Klima, Taşıt Tekniği II, Plastik Malzeme ve Şekillendirme’dir.
Mezun olunca çalışılabilecek sahalar: Alınan seçmeli derslerin kapsamı dahilindeki her sahada çalışılabilir. Bu dalda öğrenciler Makina mühendisliğinin bütün temel konularında eğitilmektedir. Genel Makina dalının dersleri, diğer dalların temel derslerinden oluştuğundan mezuniyet sonrası Makina Mühendisliğinin çeşitli sahalarında çalışan işletmelerde iş imkanı bulabilmektedirler (diğer dalların çalışma sahalarını da okuyunuz).

3. Isı Proses Tekniği Dalı / Grubu
Bu dalda alınabilecek seçmeli dersler: Isıtma Havalandırma, Akışkanlar Mekaniği II, Teknik Termodinamik, İleri Termodinamik, Gaz Tesisatı, Enerji Yönetimi, Termik Proses Tekniği, Fabrika Organizasyon, Ölçü Tekniği, Tesisat Tekniği, Soğutma Tekniği, Proses San. Mühendislik Ekonomisi, Hidrolik Pnömatik, Gaz Türbinleri, Hidrolik Makinalar, Proses Kontrol, Isı Transferi II, Buhar Kazanları, Klima, Proses Tekniğinde Tesis Planlama, Kütle Transferi I, Genel Proses Tekniği, Proses Planlama, Kütle Transferi II, Güneş Enerjisi ve Isı Pompalama Sistemleri, Cihaz Yapımı, Endüstriyel Klima’dır.
Mezun olunca çalışılabilecek sahalar: Alınan seçmeli derslerin kapsamı dahilindeki her sahada çalışılabilir. Bu dalda öğrenciler, eğitim esnasında ağırlıklı olarak termodinamik, ısı iletimi, akışkanlar mekaniği, soğutma tekniği, proses tekniği, buhar kazanları, ısıtma ve havalandırma, klima konularında daha spesifik olarak yetiştirilmektedirler. Mezun olanlar, işletme ve proje mühendisi olarak tüm proses ünitelerinde; ilaç, gıda, boya ve kimya, tekstil, yağ, çimento gibi sanayilerde çalışma imkanı bulabilmektedirler.

4. İmalat Dalı / Grubu
Bu dalda alınabilecek seçmeli dersler: Talaşsız Şekil Verme I, Endüstriyel Malzeme, Hidrolik Pnömatik Sistemler, Bilgisayar Destekli Tasarım Esasları, Konstrüksiyon Tekniğine Giriş, Basınçlı Döküm, Talaşlı Şekil Verme, Kaynak Tekniği I, Talaşlı Şekil Verme I, Makina Mühendisliğinde Malzeme Seçimi, Takım ve İş Bağlama Düzenleri, Fabrika Organizasyonu, Mekanizma Tekniği I, Takım Tezgahları, Kalıp İmal Tekniği, Talaşlı Şekil Verme II, Kaynak Tekniği II, Demir Dışı Metallerin Dökümü, İmalatta Kompozit Malzemeler, Otomatik Kontrole Giriş, Gravite Döküm, Bilgisayar Destekli İmalat (CAM), Transport Makinaları, Nümerik Kontrollü Takım Tezgahları, Kalite Yönetimi, İmalat PLC Kontrol, Robot Mühendisliğine Giriş, Plastik Malzeme ve Şekillendirme, Elektrik Makinaları’dır.
Mezun olunca çalışılabilecek sahalar: Alınan seçmeli derslerin kapsamı dahilindeki her sahada çalışılabilir. İmalat ağırlıklı eğitim, tasarımdan başlayarak genellikle metalsel malzemelerin fonksiyonel biçimlerine ulaşma aşamalarında çalışan, alışılmış veya alışılmamış imalat yöntemlerini uygulayan ya da uygulatan, yöntemleri uygulanabilir hale getiren ve geliştiren, kalite güvencesi ve uluslararası normlara uyan imalatın gerçekleşmesinde katkıda bulunan teknik elemanların yetişmesine imkan tanır. Mezun öğrencilerin işletme, imalat ve bakımın olduğu her işyerinde çalışma olanağı vardır.

5. Konstrüksiyon Dalı / Grubu
Bu dalda alınabilecek seçmeli dersler: Bilgisayar Destekli Çizim (CAD), Konstrüksiyon Elemanları, Kalıp İmal Tekniği, Konstrüksiyon Geometrisi I, Basınçlı Döküm, Birleştirme Tekniği, Elektrik Makinaları, Bilgisayar Destekli Tasarımı (CAD), Talaşlı Şekil Verme I, Mukavemet II, Konstrüksiyon Geometrisi II, Talaşsız Şekil Verme II, Makina Mühendisliğinde Malzeme Şeçimi, Fabrika Organizasyon, Tarım Makinaları I, Transport Tekniği I, Konstrüksiyon Tekniği I, Otomatik Kontrol, Makina Elemanları III, Makina Dinamiği II, Tarım Makinaları II, Konstrüksiyon Tekniği II, Transport Tekniği II, Takım Tezgahları, Mekanizma Tekniği II, Robot Mühendisliğine Giriş, Endüstriyel Akustik ve Gürültü, Kalite Yönetimi, Plastik Malzeme ve Şekillendirme’dir.
Mezun olunca çalışılabilecek sahalar: Alınan seçmeli derslerin kapsamı dahilindeki her sahada çalışılabilir. Konstrüksiyon ağırlıklı eğitimde mekanik, hidrolik, pnömatik sistemle çalışan makinaların ve her türlü makinaya ait mekanik, hidrolik ve pnömatik parçaların ve komple makinaların klasik ve bilgisayar destekli konstrüksiyonu konularında yetiştirilmekte; mezun olduktan sonra genellikle konstrüksiyon bürolarında çalışma imkanı bulmaktadırlar.

NOT:gerçi hepsi genel bilgi ama hiç yoktan iyidir diye düşündüm


gönderen: sıla:)) - 15/01/2008 - 15:10
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
eozsoyeri
(15/01/2008 - 17:07)
Bence de bayaaa bi genel ama yine de bi fikir verdi sağolasın Sıla.
Bu arada duyduğuma göre sırf Seyyid hocadan bikaç ders daha alabilmek için konstrüksiyon seçecekmişsin
Comandante
(15/01/2008 - 18:02)
FORZA GENEL
sıla:))
(15/01/2008 - 18:17)
erdem süpersin ruhumu okudun bendeki bu seyyid hoca sevgisi varken okulda kalırr seyyid hocama asistan bilee olurumyok galiba bu biras abartı oldu
Romano
(15/01/2008 - 18:35)
ya ben mba yapmak ıstıorm bunlardan hangısı uygun olur acaba?
ytümakina
(15/01/2008 - 18:51)
uğraşmışın ama boş olmuş kopyala yapıştırla olmaz bu iş biz bunları bu teorisel açıklamaları zaten bulabiliriz bu konuda yardımcı olmak itiyosan bence daha uygulamacı yöntem kullanmalısın yani u işi yapan makine mühendislerinden sorulmalı ben böyle bi önerge sundum emre beye ama hala açıklayacak bu açıklamalar bölümün sitesindede var nese genede düşünmüş yapmışın teşekkür
rolfgrin
(15/01/2008 - 19:05)
@romano
mba'in ne olduğunu pek iyi bilmiyorsun sanırım henüz?
master of business administration deme lütfen tabi.
bunların hiçbirisi senin mba'in ile alakalı değil.
mba normal şartlarda min. 2 yıl iş tecrübesi olan kişilere sunulmaktadır, ve yönetici olmak için mba okunmaz; yönetici olacaklar mba okur.

program hakkında daha detaylı bilgi edincikçe mba planında seçeceğin dalın hiçbir önemi olmadığını göreceksin.

hayri irdal
(15/01/2008 - 19:10)
dal seçtikten sonra aldığınız dersler size genel mühendislik dersleri gibi fizik matematik öğretmez. mezun olunca yapacağınız işi öğretir. seyyid hocanın verdiği derslere gelince (konst. geometrisi) evet gerçekten öğrenip geçerseniz bir fark yaratırsınız mezun olunca.
yapmayı sevdiğiniz işle ilgili olan dalı seçin arkadaşlar. yoksa dersler projeler işkence olur.
rolfgrin
(15/01/2008 - 19:24)
dal değiştirmenin imkansız olduğunu, genel dalı seçenlerin TÜM seçmelileri alamadıklarını hatırlatmak isterim.
sıla:))
(15/01/2008 - 19:56)
@ytumakine
arkadaşım kopyala yapıştır bile olsa sizle bulduğum bişeyleri paylaşıyorum öyle ahkam kesmekle olmaz bu işler direktif vereceğine iyi kötü icraatta bulunsan hem sana hem bize daha çok faydası olur sanırım
n\a
(15/01/2008 - 20:08)
A305teyim olarak birçok şey yapmak istiyoruz ama her şey zamanla oluyor biliyorsunuz.ders bilgi bankası ve dal seçimleri ile ilgili size yardımcı olacak şeyler yapmak istiyoruz ama emre de ben de yönetimdeki diğer arkadaşlar da öğrenci malumunuz.derslerimiz,sınavlarımız,projelerimiz var, her şeye yeterince zaman ayıramıyoruz malesef.mesela şu proje ekleme olayı bile uzun zamanımızı alıyor.ilerde makine mühendisliği öğrencileri için daha çok şey yapmaya çalışacağız buna emin olabilirsiniz.

sizden tek istediğimiz bize biraz zaman ve anlayış tanımanız...


forzamakine
sıla:))
(15/01/2008 - 20:10)
utkuya sonuna kadar destek yönetime sahip çıkalım :)
sTaRs
(15/01/2008 - 22:55)
ben enerji dalındayım aslında genel olmak isterdim ders programı çok kısıtlı kendine göre program oluşturmaıosun pişman oldum açıkçası zaten geneldede istediğim derslerin çogu mevcuttu

benim tavsiyem dersleri inceleyin içeriklerine bakın hangilerini almak istiyorsunuz ondan sora kafanızda bölümleri tartın

Aldığınız projelerde önemli enerjiyim motor projesi yaparım dedim turbo makinelerle uğraştım :(

ama proje yapmak cidden konuyu anlamanızı sağlıyor çok yararlı oluyor eğer yaparsanız tabi copy paste değil

nese nerden nereye geldim :P kısacası enerji seçmek istiyorsanız iyice düşünün ders programını inceleyin fln çok saçma oluyordu program, seçebileceğim dersler azdı genel olmak istemiştim bu yüzden dolayı

ama motor dersleri gerçekten çok zevkli oluyor
pharaklit
(16/01/2008 - 13:05)
bende enerji dalındayım bu dalı seçerken stars'ın dediği gibi derslere bakmaya çalışmıştım ama derslerle ilgili bilgilerimiz kısıtlı olduğundan yeterli değerlendirmeyi yapamamış olduğumu şimdi daha iyi görüyorum :(

ayrıca benim şu dersleri alırım diyerek seçtiğim dal seçimlik derslerini bölüm açmayınca daha fena dumur oldum denebilir buna örnek olarak nerdeyse mecbur kalarak aldığım birleştirme tekniği dersini söyleyebilirim ayrıca sevmediğiniz konuda olan ders ne kadar kolay dahi olsa canınızı sıkabilir benden hatırlatması

diğer taraftan bu dönem isteyerek aldığım seçimlik dersler benim için en kolay derslerdi her ne kadar herkese enerji zor gözüksede

enerji seçtiğime pişman mıyım derseniz aslında birkaç dersi istemeden almam dışında ve şunlarıda alsam fena olmazdı deiğim bazı dersler dışında hayır pişman değilim :D

FORZA ENERJİ
ytümakina
(16/01/2008 - 14:45)
kızım bence mühendislik için ii bi aday değilsin kusura bakma ama mühendis dediğin yaratıcı olur ben yaratıcı olmaktan yanayım kopyacılık anlayışından yana değil o yüzden bence sende bundan bir an önce kurtulmaya bak ayrıca ben orda eleştirimi yaptıktan sonra teşekkür etmeyide unutmadım ama sen kalkıp neler sölüyosun yani bi bak iyice anla sonra konuş bundan sonra yani direk olayın kötü tarafını mı anladın yoksa o kadar mı anlamışsın onu bilemeyecem nese ya ben sölüyorum yinede teşekkürler saol hiç yoktan iyidir ama bu site bence yapıcı bi site ve öle olmaya da devam etcek
mkmbayındurhan
(25/05/2008 - 11:15)
sıla teşekkürler yeni okuorm :D düşünüp elimizin bi tık altına koyman yeterli bnm gibi düşünenler için yaratıcılığını iş sahasında gösteririsin ilerde mühendislik için ii bi aday olup olmamayı bilen arkadaşlarada selam sen bu uslüpla yaratıcı olsanda fayda yok :D

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.