usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
arkadaşlar kısa bi yardım lütfen
Arkadaşlar ben termo-2 ve soğutma tekniği almadım o yüzden psikrometrik diyagram okumayı bilmiyorum. İnfiltrasyon ısısı hesabı yaparken kuru termometre sıcaklığını mı direkt kullanacağız yoksa dışarıdan (klimatize edilmemiş normal kullanılan alan) gelen sıcaklığı mı kullanacağız? Bağıl nemden entalpiye geçmem gerekiyor çünkü.



gönderen: moccaco - 02/05/2020 - 17:34
 Soru Hakkında Yazılan Cevaplar:
yorum yapan(tarih) yorum
makinemimakinamı
(02/05/2020 - 18:35)
kuru termometre dediğimiz mesele nemden etkilenmeyen hava sıcaklığıdır. yaş termometre ise termometreye ıslak bez sarılarak ölçülür. bu sebeple nem oranı %100 olarak kabul edilir yaş termometrede. infiltrasyon hesabını yaparken yaptığımız şey deponun kapısından kaçan ısıyı hesaplamaktır. kapı da muhtemelen 4 tane oda olduğunu düşünürsek koridor gibi bir alana açılmaktadır. bu sebeple kuru termometre sıcaklığından 5 derece eksik alacağız koridor sıcaklığını. psikometrik diyagram kullanmak da zor bir mesele değil kuru termometreyi aşağıdan yukarı, yaş termometreyi de soldan sağa işaretleyeceksin. kesişen nokta hangi bağıl nem yayının üzerindeyse nem oranı odur. %50 çıkacak muhtemelen ama şimdiden söyleyeyim. ayrıca youtube´da aratırsan 5 dklık bir psikrometrik diyagram videosu var oradan öğrenebilirsin.
moccaco
(02/05/2020 - 19:40)
Peki bir bölgenin bağıl nemini bulurken kuru ve yaş termometre datalarından başka bir dataya ihtiyaç var mı ? Çünkü önümde 2 farklı proje var birisinden birisi yanlış yapmış. Biri KT-5 derece alıp bağıl nem %60 demiş diğeri de KT ve YT yi alıp direkt işlem yapmış onda da %20 gibi bi değer çıkıyor. Bunlardan hangisi doğru ve neden ? İkisi de aynı şehir.
makinemimakinamı
(02/05/2020 - 20:48)
hiçbir şeyi görmeden bir şey söylemem imkansız. sonuçta kuru yaş termometre sıcaklıkları nuri özkol´un kitabında sabit. farklı olmasının bir sebebi varsa soğutma tekniği almış olan arkadaşlar daha rahat cevap verebileceklerdir. takım arkadaşlarınızla iletişime geçip aynı nem oranını kullanırsanız daha uygun olur diye düşünüyorum.
makinemimakinamı
(02/05/2020 - 21:06)
gözümden kaçmış KT ve YT sıcaklıklarına bakarak bağıl nemi bulacaksınız. KT-5 alınıyorsa YTnin sabit kalacağını düşünmek zaten kulağa pek doğru gelmiyor.
moccaco
(02/05/2020 - 23:24)
heh aradığım cevap buydu teşekkürler.Önce il için termometreye göre bağıl nemi bulup sonra -5 derece için bağıl nemden yaş termometreye geçip oradan entalpi okuyacağım o zaman.
makinemimakinamı
(03/05/2020 - 00:12)
aynen öyle. kolay gelsin

Cevap Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.