usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
imalat dalı vs konstrüksiyon dalı
Arkadaşlar ikisi arasinda gidip gidip geliyorum sizce hangisini secmeliyim?neden secmeliyim? Tecrubeliler birbirlerine gore arti eksilerini yazarsa buyuk sevap kazanacak :)


gönderen: pgsg18 - 24/07/2016 - 19:05
 Soru Hakkında Yazılan Cevaplar:
yorum yapan(tarih) yorum
mechanicalman
(24/07/2016 - 19:28)
+1
kolistivra
(25/07/2016 - 00:58)
Ben kendi fikirlerimi belirteyim, katilanlar olur katilmayanlar olur, bilemem tabi.
Ben konstruksiyon sectim. Yine ikisi arasinda hangisi deseniz yine konstruksiyon secerim. Neyse neden sectim;
Kendi acimdan en onemli faktor, mesleki secmelileri oldu. Ben imal usulleri, takim tezgahlari gibi imalat anabilimdalinin vermis oldugu zorunlu derslerden ezber sebebiyle nefret eden biri oldugum icin konstruksiyon dersleri cok daha eglenceli geldi.

Bazi dersler daha cok bilgisayarda cizim uzerineydi, ilk sene gordugumuz cizimin devami gibi, ya da konstruksiyon elemanlari dersinde de hem cizim hem tasarim seklinde.

Bazi derslerde ise tasarim problemlerini cozmeye yonelikti. Mesela mekanizma teknigi; genelde hoca tarafindan belirlenmis mekanizmalari nasil olculendirecegimizle ilgiliydi, krank biyel mekanizmasi, cift sarkac mekanizmasi vb.

Ya da transport teknigi 1-2 derslerinde de belirli formullerle tasarim sorusu cozme uzerineydi, bantli konveyor veriliyo tasinacak malzeme veriliyo vb. Sen cozuyosun guvenli mi degil mi, degilse ne olmali falan.
Konstruksiyon teknigi dersi mesela, belirli tasarim asamalarini ve karsilasilan problemleri cozme basamaklari uzerine bir ders.

Uzattim biraz bu kismi. Bir diger faktor de bir makine muh prof tanidigimizin (bizim okulda degil) konstruksiyon muh daha kiymetli olacagini soyledi, biraz daha onu aciktir, farkli alanlara yonelebilmek daha kolaydir ded. Aslinda bu benim icin cok onemli bir faktor degildi, acikcasi ben makine muh yapmayi dusunmuyorum. Ama fikir olarak yazayim dedim.

Simdilik aklima basla bir sey gelmedi. Epey de uzattim. Ama son bir sey soylemek istiyorum. Ben imalat dali hakkinda fazla fikir sahibi olmadigim icin yanildigim, eksik veya yanlis verdigim bilgiler olabilir. İmalat dali okuyan ya da bitirmis birileri imalatin konstruksiyona gore artilarini ve kendi bakis acilarini da yazarlarsa daha objektif fikir sahibi olabilirsiniz.
Manu del Moral
(25/07/2016 - 09:37)
Konstrüksiyon dalı 3 anabilim dalını kapsıyor:

1. Konstrüksiyon ABD
2. Makine Teorisi, Sistem Dinamiği ve Kontrol ABD
3. Mekanik ABD

Dolayısıyla seçebileceğin dersler, proje hocaları vs. açısından daha avantajlı bence diğer dallara göre yani alternatif çok oluyor.

Onun dışında hocaları bence çok iyi, çok anlayışlı hocalar. Hele hele imalat dalındaki hocalarla kıyaslarsak melek gibiler. Keza asistanları da öyle.

Dersleri de çok zor değil bence ve faydalı dersler de var özellikle program kullanılan dersler.
pack
(25/07/2016 - 09:53)
Arkadaşlar derslerden ziyade, sektörde hangisi daha önemli? Ne gibi işler yapılıyor? Hangisinin önü açık? Siz neden o sektördesiniz? Tarzında soruları yanıtlarsak daha doyurucu olur sanırım.
mah0ne
(26/07/2016 - 14:41)
Konstrüksiyon demek tasarım demektir. Tasarımcı mühendis olarak çalışırsınız sektörde. Dizayn hesaplarıyla ve analizlerle uğraşırsınız. Ben de tasarım mühendisi olarak çalışıyorum. YTÜ´de de konstrüksiyon programında yüksek lisans yapıyorum. İmalat dalında göreceğiniz konuları herhangi bir firmada 1-2 sene de uygulamalı olarak görebilme imkanınız olduğundan konstrüksiyon seçmenizi tavsiye ederim. Dizayn mühendisi olarak imalat yapan bir firmada çalışırsanız zaten imalat bilginizi de uygulamalı olarak göreceksiniz. En azından size gerekli olanları. Yani kısaca konstrüksiyon seçip üstüne dizayn veya analiz mühendisi olarak çalışırsanız imalatı da öğrenme şansınız vardır. Ama eğer fabrikada sadece imalat mühendisi olarak çalışmayı düşünüyorsanız imalat seçin. Şahsi fikrimdir katılıp katılmamak size kalmıştır: Mühendis demek tasarımcı demektir.
mühendisparçası
(27/07/2016 - 02:30)
imalatı sağlam topa tutmuşsunuz birkaç yanlış yönlendirmeniz var onları düzelteyim

zorunlu dersler ezber gibi görünüyor fakat bir sonraki aşamaya yani sayısal hesaplara girebilmeniz için bilmeniz gereken bilgilerdir bunlar. birçok kişi doğal olarak aynı hataya düşüyor, koca anabilim dalını imal 1 ve takım tezgahlarından ibaret görmemek lazım. imal usullerinin sayısal hesaptan oluşan dal dersleri bolca var, kısmen tasarım yaptığınız dersleri de var. yahu özel labda da mı görmediniz koca 3 sayfa kaynak lab raporunda, basınçlı döküm lab raporunda baştan sona seçim ve sayısal işlem var. seçim ezber diyorsanız o kadarı konstrüksiyonda da var(bkz: makine elemanları).

iki üç hocadan olumsuz izlenimler aldınız diye imalat dalı hocalarını topyekün konstrüksiyonun altında görmek de yanlıştır. her iki dalda son derece kıymetli ve bu okula çok şey katacak öğrenci dostu hocalar da asistanlar da bulunuyor. örnek isteyen arkadaşlara isimlerle birlikte açıklamasını yaparım.

@pack güzel noktaya parmak basmış, o kısımda tecrübem olmadığı için somut yorum yapmaktan kaçınıyorum. yine de imalat derslerini almış bir imalat mühendisinin mesleki hayatında bu dersleri almamış birine göre birkaç adım ileride olacağını düşünüyorum. fabrikada gördükleriniz belki işi aynı seyrinde devam ettirmenizi sağlar, ama aldığınız imalat dersi işinizde yeni bir ufuk açıp katma değer ortaya çıkarabilir.

programlara değinecek olursak imalat için de çeşitli programlar kullanılıyor. tasarım programından çıkmış parça verisinin imalat programlarına aktarıldığı prosesler var. bunlar genelde iç içe zaten CAM eğitimi CAD eğitiminin arkasından veriliyor çoğu yerde. örnek vermek gerekirse solidworks ve solidcam koordine çalışan iki programdır, benzer şekilde nx´in cad ve cam programları var. fazla üzerine gidilmemiş olsa bile okulda konuyla alakalı alınabilecek dersler de mevcut.

imalatçının işi tasarımı bitmiş parçanın imalata uygunluğunu sorgulamakla başlar, parçanın üretimiyle tamamlanır özet geçmek gerekirse. malzeme karakteristiğine, üretim metodlarına, üretim parametrelerine, bu parametrelerden ortaya çıkabilecek kusur ve hatalara hakim olman gerekir. (basit örnekleriyle; düşük işleme hızı ---> pürüzlü yüzey, yüksek dövme kuvveti ---> burkulma gibi). işlem sıralarını, hızlarını, sürelerini, üretime harcanan iş gücü ve enerji miktarını, ürün üzerindeki kalite düzeylerini optimize etmek imalatçının işi. konstrüksiyonda hakim olman gerekenleri zaten açıklamışlar. ekleme yapmak isteyen arkadaşlar varsa buyursun, benim tavsiye verecek kadar bilgim yok.

biraz iğneleyici bir dil kullandığımın farkındayım, lütfen bireysel algılanmasın. benzer düşüncelere sahip başkalarının da olması muhtemel, umarım bu yazıyı okurlar.
mah0ne
(27/07/2016 - 06:51)
İmalatı küçümsemek amacında değildim hocam öyle anlaşılıyorsa kusura bakmayın. Ben şahsi fikirlerimi söyledim. Biraz da iş tecrübelerime dayanarak konuştum. Yoksa imalatın apayrı bir dal olduğunu hatta İTÜ´de apayrı bir bölüm olduğunu bilir herkes. :)
mühendisparçası
(27/07/2016 - 09:24)
benim de amacım polemik yaratmak değildi sondaki açıklamayı o sebepten yazma gereği hissettim. tüm yazdıklarım aynı şekilde okul tecrübem ve şahsi görüşlerimden ibaret. iş hayatındaki tecrübelere saygım sonsuz, birkaç kişi de hemfikir olmuş mutlaka doğruluk payı vardır. ´imalat mühendisi olarak çalışmayı düşünüyorsanız imalat seçin´ cümlesi herşeyi özetlemiş zaten ben o kısmı açıklamak istedim biraz da :)

bizim bölümümüzde imalata yönelik çok büyük önyargılar var. fikir almak adına burayı okuyacak arkadaşlarda yanlış bir algı oluşmasın istedim.
machine111
(28/07/2016 - 09:05)
bizim okulda imalata olan önyargı e bloktaki derslikten dolayı olabilir. tunç çağından kalma şekillendirilmiş metalleri, otomobil dikiz aynasını, paslanmış biyel kollarını oraya imalat ürünü diye koyarsan öğrenciler de he imalat buymuş aman uzak dursun diyebilir yani çok normal.

Cevap Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.