usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
klima 2 odevi
Odevi yapan var mi nasil yapicaz bir yol gosterin arkadaslar.


gönderen: AZARGA - 22/11/2014 - 15:13
 Soru Hakkında Yazılan Cevaplar:
yorum yapan(tarih) yorum
fri.badi
(22/11/2014 - 20:03)
1) mimari bir proje bulacaksın, onun herhangi bir katının sana yetecek kadar mahalini alacaksın. mesela ben bir otelin 1.katının 450 metre karelik kısmını aldım

2) her mahalin debisini ashrae standartlarına göre hesaplayacaksın. hocanın gösterdiği debi formülü ve tablolarıyla yani

3) hangi mahale kaç tane üfleme ve kaç tane emiş menfezi konulacağını ve yerlerini belirledikten sonra havalandırma projesini çizeceksin(bunun için menfez üreticilerinin menfez kataloglarından menfezlerin atış mesafelerini dikkate alarak kaç tane menfez koyacağını tespit edeceksin)

4) üfleme için kritik devre hesabını yaparak boru çaplarını ve hızlarını belirleyeceksin. aynı şekilde emiş için de kritik devre hesabı yapacaksın.

5) kritik devrelerden hesaplamış olduğun basınç kayıplarına göre fan üreten bir firmanın kataloğundan(grafikten) fan seçimi yapacaksın.

bu kadar
hkok
(23/11/2014 - 04:29)
@fri.badi >> sanırım iç hava kalitesi ile aynı ödev..şunu merak ediyorum..mesela benim mahalim 160 metrekare..tablodan taze hava debisini 750 litre/saniye buldum..ben bu debiyi nerede kullanacağım..yani fan çıkışındaki debi mi bu yoksa her menfezde yaklaşık aynı debiyle mi üfleme yapılacak...yada menfez sayısına mı bölecem bu debiyi...ödevi çok erteledim.nasılsa yaparım diyordum ama kafam iyice karıştı...
1-taze hava debisini belirledikten sonra menfez sayısını ve nasıl bir planda yerleştirileceğini kendim mi belirliyorum ?
2- bunu belirledikten sonra ktitik devreyi buluyoruz (bu tamam)
3- her menfezdeki debiyi nasıl tayin ediyoruz?
4-emme ya da üfleme menfezi şeklinde bir farklılık var mı..ben bunu nasıl belirliyorum...

hocanın verdiği örneklerde debiler her kanalda ya da menfezde verilmiş.ama ödevde nasıl alacağımı bilmiyorum..


kusura bakma hocaya zamanında sormam gereken soruları sana soruyorum..eğer zaman ayırıp tez vakitte yardımcı olabilirsen sevinirim..

AZARGA
(23/11/2014 - 11:09)
+1 @hkok
Hellscream
(23/11/2014 - 13:08)
ya kafama takılan bir soru var size sorayım ana kanalın altından direk tavan menfezi yapsam olur mu yani demek istediğim dirseksiz ayrılmasız ana kanala bağlamadan oluyomu böyle bir uygulama ? ve özel dirençsiz menfez olur mu
fri.badi
(23/11/2014 - 13:53)
@hkok

mahalini tek bir menfezle de havalandırabilirsin, 5 menfezle de. bu sana kalmış bir şey. ama asıl önemli olan tüm mahali homojen olarak havalandırmak ve kısa devrelerin önüne geçmek.

bunun için menfezlerin debisine göre uygun atış mesafesinde menfez seçeceksin.

http://www.elektroteknik.com.tr/index.php/tr/kataloglar/finish/12-menfezler/150-menfezler

bak bu atmış olduğum linkte sayfa 8deki tabloya gel. buradan atış mesafene uygun, yani ihtiyacına uygun bir menfez seçeceksin. kendi mahallerimden biri üzerinden anlatayım sana.

http://i.hizliresim.com/5RZmaR.png

bu kanal çapları belirlenmemiş hali. burada mavi renkliler üfleme, kırmızı renkte olanlar da emiş menfezleri. bu mahalde, üfleme ile emiş menfezleri arasını 3 metre, iki üfleme menfezinin arasını da 4,5 metre olacak şekilde ayarladım. bu mahalin debi ihtiyacı da 78 L/s. 2 üfleme menfezi koydum yani her menfez 39 L/s. 1 tane menfez de koyabilirdim elbette ama 2 menfez koydum ki hem de bir menfeze fazla yük bindirmeyeyim. başka bir mahalimde mesela her menfezden 250 L/s üflenecek şekilde ayarladım. Kısacası her mahalimde homojen olsun diye 4-5 metrede bir üfleme yerleştirdim. odanın sol tarafına da emiş koydum.

Senin burada asıl dikkat etmen gereken, üfleme ile emiş menfezi arasındaki mesafe kadar atış mesafesinde bir menfez seçmen. mesela iki üfleme arası 5 metre, üfleme ile emiş arasındaki mesafe de 7 metre yaptıysan en az 7 metrelik atış mesafesine sahip bir menfez seçmelisin ki emiş menfezine hatta emiş menfezinden sonraki duvara kadar havalandırsın.

son soruna gelecek olursak, emme ya da üfleme arasında pek bir farklılık yok. aynı şekilde mahaline ne kadar debide hava veriyorsan, emiş menfezlerinden de toplamda o kadar hava toplamalısın.
pertev
(23/11/2014 - 14:08)
peki debiyi belirlerken ;
Vbz=Rp x Pz + Ra x Az formülünü kullanrak mı buluyoruz yani bu işlemin sonucu benim sistemimin debisi mi oluyor ?
fri.badi
(23/11/2014 - 14:09)
her mahalin debisini bahsettiğin formülü kullanarak buluyorsun. mahaldeki kişi sayısını da yine ashrae tablolarından tespit edeceksin.
hkok
(23/11/2014 - 17:57)
@fri.badi
vaktini ayırıp cevap yazdığın için çok teşekkür ederim.
pertev
(23/11/2014 - 20:51)
aynen sağolasın valla
tarza
(23/11/2014 - 21:59)
ashrae tablosunda emiş için insan sayısı verilmemiş. Mesala garaj için sadece Ra degerı verılmıs. emiş menfezlerinde insan sayısının bır onemı yok mu ? Rp kullanmıyor muyuz? son olarak buna da cevap verırsen gercekten cok sevinirim @fri.badi

Cevap Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.