usis - mkm
ucuncubinyil.com
AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
soğuk odalarda kondanser ve evaparatör nasıl hesaplanır
soğuk odalarda kondanser ve evaparatör nasıl hesaplanır


gönderen: mehmetdelier - 08/04/2008 - 10:14
 Soru Hakkında Yazılan Cevaplar:
yorum yapan(tarih) yorum
biranlamıolmalı
(08/04/2008 - 23:27)
odada ne kadar soğutmaya ihtiyaç duyuyorsun önce onu hesaplayacaksın
kond. ve evap. üreticilerinin listelerine bakıp (1 saatte şu kadar ısı emer veya verirler şeklinde yazar) ne kadar soğutma istiyorsan onun bir üstündekini seçersin. yok ben sıfırdan sistem (kond. ve evap dahil) yapacağım diyorsan iş biraz karışır şöyle ki; soğutma sistemini yutman laızm önce.
sistem hava soğutmalı mı su soğutmalı mı olacak önce bunu seç
ne kadar soğutma ihtiyacı var hesapla
iç ve dış ünite arasında kaç metre boru kullanılacak ve bu borularda kaç tane 90derecelik dönüş olacak (soğutma gücünden düşülecek)
benzeri ısı kazanımlarını hesapladıktan sonra bunu odadaki soğutma ihtiyacına ekle örn; senin -40,000 btu/h soğutmaya ihtiyacın var, 10,000 btu/h borularda falan ısı kazanıyorsun o zaman -50,000 btu/h soğutma ihtiyacın doğuyor.
iç ünitenin konulacağı alanın boyutları neler bilmen lazım (çünkü ne kadar büyük alan olursa ısıyı o kadar iyi iletirsin) seçebileceğin en büyük alanı alırsın. kond.ler için bi liste olacaktı hangi gaz ve hangi komp ile ne kadar soğutma sağlar diye (örn; 1000*500*80 mm - 1/4" - r134a - xx kva herm komp = abcd kcal/h soğutma sağlar) eğer listeyi bulamazsan boyutlar üstünden hesabı da vardı ama hatırlamıyorum şimdi.
sistemde hangi gaz kullanılacak ve buna göre kompresör seçimi yapılacak, bunlar da etkili oluyor kond gücünde.
hocam burdan çok karışık oldu sen en iyisi nuri özkul'un soğutma tekniği kitabını al. soğutma konusundaki en iyi türkçe kitaplardan biridir. eşanjör seçimi de dahil olamk üzere bir çok bilgiyi oradan edinebilirsin. mmo kütüphanesine git, mmo yayınlarına yada ısısan gibi firmaların yayınlarına da ulaşabilir fotokopi çektirebilirsin. ayrıca üretim yapan bir yere gidersen işin mantığını kavrarsın ve her şey çok kolaylaşır.

umarım yardımcı olabilmişimdir.
kolay gelsin
mehmetdelier
(10/04/2008 - 11:20)
odanın biri -20 olacak digeri +1 olacak oda ölcüleri 3x6 izalasyonu yapılmış hesaplarsan sevinirim

Cevap Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.